Prenos moštiju svetog Georgija – Đurđic Reviewed by Momizat on . Srpska pravoslavna crkva i vernici 16. novembra (3. novembra po julijanskom kalendaru) proslavljaju praznik prenosa moštiju svetog Georgija, u narodu poznat kao Srpska pravoslavna crkva i vernici 16. novembra (3. novembra po julijanskom kalendaru) proslavljaju praznik prenosa moštiju svetog Georgija, u narodu poznat kao Rating: 0
You Are Here: Home » Krsne Slave » Prenos moštiju svetog Georgija – Đurđic

Prenos moštiju svetog Georgija – Đurđic

Srpska pravoslavna crkva i vernici 16. novembra (3. novembra po julijanskom kalendaru) proslavljaju praznik prenosa moštiju svetog Georgija, u narodu poznat kao Đurđic. Portal Poreklo čestita svima koji slave.

Đurđic

Đurđic je krsna slava mnogih srpskih porodica, a često se slavi i kao preslava Đurđevdanu (6. maja).

Sveti Georgije koji je, kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru, pogubljen je 303. godine. Propovedao je novozavetnu veru i, prema predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula pre izvršenja carske naredbe.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama sveti Đorđe je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem ubija aždaju koja je simbol paganske vere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja kao pešak u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci. U pravoslavnim manastirima sveti Đorđe je prvi u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.

Sveti Georgije je veoma poštovan u našem narodu i slavi se dva puta godišnje – kao praznik prenosa moštiju svetitelja (Đurđic) i 6. maja (23. aprila po kalendaru SPC) kada se obeležava dan njegove smrti (Đurđevdan). U bogoslužbenom kalendaru samo je Đurđevdan obeležen crvenim slovom, dok Đurđic ne spada u zapovedne praznike iako je od velikog značaja za pravoslavnu crkvu.

Na liturgijama u hramovima pominju se stradanja svetog Đorđa, čije su mošti po želji samog svetitelja prenesene iz Nikomidije u Lidu palestinsku, u hram njemu posvećen. U vreme cara Konstantina hrišćani su sazidali hram svetom Đorđu u Lidi Palestinskoj, a prilikom osvećenja hrama, prenete se u i njemu sahranjene mošti sveca.

IZVOR: knjazevac.org.rs

 

 


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top