Patrijarh Pavle: Čuvajmo se da ne postanemo neljudi

15. novembra 2012.

komentara: 0

Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi.

*  *  *

Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina.

*  *  *

Pristao bih da nestane ne samo velika nego i mala Srbija i svi Srbi sa mnom, a ne bih pristao na neljudstvo i nečoveštvo.

*  *  *

Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.

*  *  *

Kao Patrijarh srpski, svoje prvenstvo među jedinkama, a i svako prvenstvo među ljudima, shvatam kao prvenstvo služenja, žrtve i krsta.

*  *  *

Crkva ne odbija ni one koji misle da su nevernici, pogotovu kad i oni traže načina da dođu u Patrijaršiju, svejedno iz kakvih namera. Uostalom, ja sam svešteno lice, a sveta tajna sveštenstva ne pravi odbir koga ćete primiti i saslušati, ako ga neka muka vodi do vas. A i grešnici su uglavnom veoma nesrećni ljudi, naročito kad su prepuni sebe.

*  *  *

Smatram da smo za tragediju u Jugoslaviji odgovorni svi. Da su se u ovoj situaciji raspada Jugoslavije našli danas oni ljudi koji su je na miran, ljudski način, sporazumom stvorili 1918. godine, mislim da bi je oni i razložili na miran, ljudski način, sporazumom.

*  *  *

Da je i svima nama, kao ljudima i hrišćanima, jasno načelo da „zlo dobra donijeti neće“, da je „krv ljudska hrana naopaka“, stvari bi išle sretnije.

Patrijarh srpski Pavle

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.