Патријарх Павле: Чувајмо се да не постанемо нељуди

15. новембар 2012.

коментара: 0

Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да и ми не постанемо нељуди.

*  *  *

Када бих био последњи Србин, пристао бих да нестанем, а да не буде злочина.

*  *  *

Пристао бих да нестане не само велика него и мала Србија и сви Срби са мном, а не бих пристао на нељудство и нечовештво.

*  *  *

Чувајте и непријатеље своје и молите се за њих јер не знају шта раде.

*  *  *

Као Патријарх српски, своје првенство међу јединкама, а и свако првенство међу људима, схватам као првенство служења, жртве и крста.

*  *  *

Црква не одбија ни оне који мисле да су неверници, поготову кад и они траже начина да дођу у Патријаршију, свеједно из каквих намера. Уосталом, ја сам свештено лице, а света тајна свештенства не прави одбир кога ћете примити и саслушати, ако га нека мука води до вас. А и грешници су углавном веома несрећни људи, нарочито кад су препуни себе.

*  *  *

Сматрам да смо за трагедију у Југославији одговорни сви. Да су се у овој ситуацији распада Југославије нашли данас они људи који су је на миран, људски начин, споразумом створили 1918. године, мислим да би је они и разложили на миран, људски начин, споразумом.

*  *  *

Да је и свима нама, као људима и хришћанима, јасно начело да „зло добра донијети неће“, да је „крв људска храна наопака“, ствари би ишле сретније.

Патријарх српски Павле

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.