Na današnji dan: Rođen kompozitor Davorin Jenko Reviewed by Momizat on . 9. novembra 1835. - Rođen kompozitor, horovođa i akademik Davorin Jenko, autor muzike za srpsku himnu "Bože pravde". Davorin Jenko je rođen u Dvorju, kod Kranja. 9. novembra 1835. - Rođen kompozitor, horovođa i akademik Davorin Jenko, autor muzike za srpsku himnu "Bože pravde". Davorin Jenko je rođen u Dvorju, kod Kranja. Rating: 0
You Are Here: Home » Današnji dan » Na današnji dan: Rođen kompozitor Davorin Jenko

Na današnji dan: Rođen kompozitor Davorin Jenko

9. novembra 1835. – Rođen kompozitor, horovođa i akademik Davorin Jenko, autor muzike za srpsku himnu „Bože pravde“.

Davorin Jenko je rođen u Dvorju, kod Kranja. Kao horovođa Slovenskog pevačkog društva komponovao niz popularnih horskih melodija od kojih je najznačajnija slovenačka himna „Naprej zastavo slave“. Iz Ljubljane je otišao u Beograd, gde je dugo godina bio kapelnik Narodnog pozorišta i dirigent Beogradskog pevačkog društva. Odigrao je značajnu ulogu u izgradnji srpske muzičke kulture.

Stvarao je u duhu rodoljubivog romantizma i najveći broj kompozicija posvetio sredini u kojoj je živeo i narodu sa kojim se srodio. Najpoznatija njegova dela su: komadi sa pevanjem „Đido“, „Potera“, „Markova sablja“, „Seoska lola“, prva srpska opereta „Vračara ili baba Hrka“, horovi „Dvori Davorovi“, „Što ćutiš, ćutiš, Srbine tužni“, „Sabljo moja dimiskijo“ i koncertne uvertire „Kosovo“, „Aleksandar“ i „Srpkinje“.

Autor je muzike za himnu „Bože pravde“, za koju je stihove napisao Jovan Đorđević, osnivač Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Umro je u Ljubljani 25. novembra 1914. godine.

IZVOR: Vikipedija


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top