На данашњи дан: Рођен композитор Даворин Јенко Reviewed by Momizat on . 9. новембра 1835. - Рођен композитор, хоровођа и академик Даворин Јенко, аутор музике за српску химну "Боже правде". Даворин Јенко је рођен у Дворју, код Крања. 9. новембра 1835. - Рођен композитор, хоровођа и академик Даворин Јенко, аутор музике за српску химну "Боже правде". Даворин Јенко је рођен у Дворју, код Крања. Rating: 0
You Are Here: Home » Данашњи дан » На данашњи дан: Рођен композитор Даворин Јенко

На данашњи дан: Рођен композитор Даворин Јенко

9. новембра 1835. – Рођен композитор, хоровођа и академик Даворин Јенко, аутор музике за српску химну „Боже правде“.

Даворин Јенко је рођен у Дворју, код Крања. Као хоровођа Словенског певачког друштва компоновао низ популарних хорских мелодија од којих је најзначајнија словеначка химна „Напреј заставо славе“. Из Љубљане је отишао у Београд, где је дуго година био капелник Народног позоришта и диригент Београдског певачког друштва. Одиграо је значајну улогу у изградњи српске музичке културе.

Стварао је у духу родољубивог романтизма и највећи број композиција посветио средини у којој је живео и народу са којим се сродио. Најпознатија његова дела су: комади са певањем „Ђидо“, „Потера“, „Маркова сабља“, „Сеоска лола“, прва српска оперета „Врачара или баба Хрка“, хорови „Двори Даворови“, „Што ћутиш, ћутиш, Србине тужни“, „Сабљо моја димискијо“ и концертне увертире „Косово“, „Александар“ и „Српкиње“.

Аутор је музике за химну „Боже правде“, за коју је стихове написао Јован Ђорђевић, оснивач Српског народног позоришта у Новом Саду.

Умро је у Љубљани 25. новембра 1914. године.

ИЗВОР: Википедија


Коментари (1)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top