Y-DNK haplogrupa F

8. novembar 2012.

komentara: 1

Saradnik portala Poreklo Siniša Jerković iz Banjaluke daje vam objašnjenje pojedinačnih Y-DNK haplogrupa. U novom prilogu piše o  haplogrupi F, svojstvenoj za narode Indijskog potkontinenta

OPŠTE NAPOMENE:Haplogrupa F je genetska haplogrupa majka za većinu današnjeg svjetskog stanovništva koje je napustilo Afriku, tj. mutaciju koju posjeduje haplogrupa F imaju i sve sledeće haplogrupe u DNK stablu. U užem smislu haplogrupe F, govorimo o onim pripadnicima iste haplogrupe koji ne posjeduju mutaciju za haplogrupe G, H i IJK. Ta osnovna haplogrupa F nije danas zastupljena u velikom broju pojedinaca.

PORIJEKLO I MIGRACIJE: Haplogrupa F proistekla je iz haplogrupe CF. S obzirom da se i C i F nalaze izvan Afrike, sasvim je sigurno da je CF haplogrupa rođena van Afrike. Pretpostavlja se da se haplogrupa F izdvojila iz haplogrupe CF prije 50.000 godina na području Indije ili bar blizu Indije i da je bila dio obalske migracije prvih ljudi van Afrike koji su se kretali ka istoku. Grupe koje su proistekle kasnije iz haplogrupe F : G, H i IJK pokazuju centar širenja upravo sa indijskog potkontinenta. I danas su najveće frekvencije haplogrupe F upravo u Indiji i okolnim zemljama.

SNP MUTACIJE: M89

STABLO:

 

 

PODGRUPE I ZASTUPLJENOST:

 

F* M89

Haplogrupa F* koja ne potpada ni pod jednu podgrupu, nalazi se vaoma rijetko, uglavnom među plemenskim grupama Indije i pripadnicima nižih kasta. Njen maksimum je svakako u Indiji, iznosi 12% i raspoređena je slično H haplogrupi. Ima je među Koja Malabarskim muslimanima u procentu od 27% i kod Sinhaleza Šri Lanke u procentu od 10%.

F1 P91

Nalazi se uglavnom u Šri Lanci.

F2 M247

Nalazi se kod Lahu Kucong naroda u planinskim oblastima Kine i Laosa. Ovo je jedna izolovana, krajnje siromašna zajednica, uglavnom prezrena od okoline koja se još uvijek nalazi u fazi lovačko- sakupljačke privrede.

F3 L279

Teritorijalno najrasprostranjenija varijanta haplogrupe F. Nalazi se u manjim procentima u Iranu, Jermeniji, Evropi.

F4 M481

Prisutna je u graničnom pojasu Indije i Nepala u malim procentima.

 

STARI NARODI: Zbog male zastupljenosti teško je haplogrupu F vezati uz neku konkretnu populaciju. Danas je prisutna u nekim izolovanim plemenskim grupama Indije i Kine. Vjerovatno je izolovanost tih plemena omogućila da se F linija očuva.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kucong žena sa djetetom

 

 

STARA DNK: Haplogrupa F je pronađena zajedno sa haplogrupom G na neolitskom nalazištu LBK kulture u Derenburgu u Njemačkoj, starom 7000 godina. Ovaj pronalazak čudi prije svega zbog izuzetno niske zastupljenosti ove haplogrupe među današnjim stanovništvom Evrope.

 

AUTOR: Saradnik portala Poreklo Siniša Jerković

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. ZA Sinišu Jerkovića

    Siniša, pomozi mi da uradim svoju haplogrupu.

    Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja