Y-ДНК хаплогрупа F

8. новембар 2012.

коментара: 1

Сарадник портала Порекло Синиша Јерковић из Бањалуке даје вам објашњење појединачних Y-ДНК хаплогрупа. У новом прилогу пише о  хаплогрупи F, својственој за народе Индијског потконтинента

ОПШТЕ НАПОМЕНЕ: Хаплогрупа F је генетска хаплогрупа мајка за већину данашњег свјетског становништва које је напустило Африку, тј. мутацију коју посједује хаплогрупа F имају и све следеће хаплогрупе у ДНК стаблу. У ужем смислу хаплогрупе Ф, говоримо о оним припадницима исте хаплогрупе који не посједују мутацију за хаплогрупе G, H и IJK. Та основна хаплогрупа F није данас заступљена у великом броју појединаца.

ПОРИЈЕКЛО И МИГРАЦИЈЕ: Хаплогрупа F проистекла је из хаплогрупе CF. С oбзиром да се и C и F налазе изван Африке, сасвим је сигурно да је CF хаплогрупа рођена ван Африке. Претпоставља се да се хаплогрупа F издвојила из хаплогрупе CF прије 50.000 година на подручју Индије или бар близу Индије и да је била дио обалске миграције првих људи ван Африке који су се кретали ка истоку. Групе које су проистекле касније из хаплогрупе F : G, H и IJK показују центар ширења управо са индијског потконтинента. И данас су највеће фреквенције хаплогрупе F управо у Индији и околним земљама.

СНП МУТАЦИЈЕ: М89

СТАБЛО:

 

 

ПОДГРУПЕ И ЗАСТУПЉЕНОСТ:

 

F* M89

Хаплогрупа F* која не потпада ни под једну подгрупу, налази се ваома ријетко, углавном међу племенским групама Индије и припадницима нижих каста. Њен максимум је свакако у Индији, износи 12% и распоређена је слично H хаплогрупи. Има је међу Која Mалабарским муслиманима у проценту од 27% и код Синхалеза Шри Ланке у проценту од 10%.

F1 P91

Налази се углавном у Шри Ланци.

F2 M247

Налази се код Лаху Куцонг народа у планинским областима Кине и Лаоса. Ово је једна изолована, крајње сиромашна заједница, углавном презрена од околине која се још увијек налази у фази ловачко- сакупљaчке привреде.

F3 L279

Територијално најраспрострањенија варијанта хаплогрупе F. Налази се у мањим процентима у Ирану, Јерменији, Европи.

F4 M481

Присутна је у граничном појасу Индије и Непала у малим процентима.

 

СТАРИ НАРОДИ: Због мале заступљености тешко је хаплогрупу F везати уз неку конкретну популацију. Данас је присутна у неким изолованим племенским групама Индије и Кине. Вјероватно је изолованост тих племена омогућила да се F линија очува.

 

 

 

 

 

 

 

 

Куцонг жена са дјететом

 

 

СТАРА ДНК: Хаплогрупа F је пронађена заједно са хаплогрупом G на неолитском налазишту ЛБК културе у Деренбургу у Њемачкој, старом 7000 година. Овај проналазак чуди прије свега због изузетно ниске заступљености ове хаплогрупе међу данашњим становништвом Европе.

 

АУТОР: Сарадник портала Порекло Синиша Јерковић

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. ZA Sinišu Jerkovića

    Siniša, pomozi mi da uradim svoju haplogrupu.

    Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja