Na današnji dan: Umro Stojan Protić

28. oktobar 2012.

komentara: 0

 28. oktobra 1923. – Umro Stojan M. Protić, srpski političar, državnik i publicista, jedan od osnivača Radikalne stranke u Srbiji. Bio više puta ministar finasija. Posle Prvog svetskog rata obrazovao je prvu vladu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i bio je prvi njen premijer.

Stojan M. Protić rođen je u Kruševcu 28. januara 1857. godine. Gimnaziju je završio u Kruševcu i Kragujevcu. Filološki fakultet (istorijsko-filološki odsek) završio je u Beogradu, posle kojeg se najpre zaposlio kao sudski činovnik, a potom i kao nastavnik gimnazije do 1882. Dve godine kasnije je pokrenuo list “Odjek”, a 1887. godine je izabran za narodnog poslanika.

Privremeni upravnik grada Beograda bio je 1893., zatim predsednik Poreske uprave, a 1900. je postavljen za direktora Narodne biblioteke.

Bio je ministar finansija od 1909. do 1912., a od 1912. do kraja 1914. ministar unutrašnjih dela. U tom svojstu pisao je odgovor na ultimatum Austrougarske posle atentata na prestolonaslednika Ferdinanda u Sarajevu.

Po formiranju Kraljevine SHS bio je predsednik prve vlade od 20. decembra 1918. do 16. avgusta 1919. godine.

Na političkom planu imao je veliko rivalstvo unutar Radikalne stranke sa Nikolom Pašićem, koji ga je pobedio.

Stojan Protić je napisao sledeća dela: „O Makedoniji i Makedoncima“, „Albanski problem i Srbija i Austrougarska“, „Srbi i Bugari u Balkanskom ratu“, „Tajna konvencija između Srbije i Austrougarske“…

Njegov praunuk je Milan St. Protić, aktuelni ambasador Srbije u Švajcarskoj.

IZVOR: Vikipedija

 

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.