Poreklo glumca Tihomira Stanića

23. oktobar 2012.

komentara: 5

ROĐEN: U selu Šeškovci (kod Laktaša) 17. novembra 1960. godine

RODITELJI: Otac Nedeljko Stanić (rođ. 30. septembra 1933.) bio seoski učitelj u Šeškovcima; majka Grana (devojačko Dragnić) rođena 27. oktobra 1937. u Nikšićkoj župi.

KRSNA SLAVA: Đurđevdan (Stanići), Aranđelovdan (Dragnići)

O PRECIMA: Đed po majci se zvao Drago, a baba Pava (dev. Tomić), oboje iz okolice Nikšića. Po ocu se đed zvao Bogdan, a baba Dušana (dev. Zvizdalo). Oni su tu, iz Laktaša. Moji Stanići su u taj kraj došli iz Mračaja, od Srpca. Izgleda da je već moj prađed Ilija bio taj koji je prebegao tamo u Šeškovce jer je u Mračaju ubio nekog Turčina. A u Mračaj su, izgleda, došli od Nevesinja posle “Nevesinjske puške”.

POREKLO PREZIMENA: Ima više verzija, od toga da su tu “stali” posle bežanja od Turaka, pa do toga da je po nekoj ženi Stani.

RATNICI: Sa majčine strane, u Crnoj Gori, je poginuo jedan brat, Sava, u Drugom svetskom ratu. Sa očeve strane nismo bili neki naročiti heroji iako se u “Nevesinjskoj pušci” pominje neki Tomo Stanić. Pa ja kad zatreba kažem – to su naši preci (smeh).

PORODIČNA ANEGDOTA: Ima jedna vezana za mene. Sad sam snimao film u svom selu. Kad sam bio mali živeli smo u školi u Šeškovcima, na spratu. A kod mog strica Veljka, odnosno kod đeda Bogdana, bila je kuća sa nabijenim zemljanim podom. Jednom, kad mi je bilo tri godine, meni se tamo prispavalo i rekao sam da hoću kući, a oni mi rekli: i ovo je kuća. Na to sam im ja odgovorio: nije to kuća, to je štala! I onda su me 40 godina zezali što sam za njihovu kuću rekao da je štala. Sve do pre desetak godina kad sam radio u Banjaluci i otišao dole u Šeškovce i zatekao dva brata, Milana i Miloša, kako nešto rade. Pitam: šta to radite? A oni će: Betoniramo, izlivamo u ovoj staroj kući ploču pa će tu biti štala. A ja im na to kažem: pa kad sam vam ja još rekao da je to štala, a vi me 40 godina zezate zbog toga. E, sad sam ja ove godine u toj staroj kući, koja je postala štala, snimao jednu scenu filma “Falsifikator”. Povod za taj film, koji je režirao Goran Marković, bio je moj otac Nedeljko, koji je dva puta bio u zatvoru jer je delio ljudima svedočanstva o završenoj osnovnoj školi.

PORODICA: Sa ženom Jelenom Mijović (nismo venčani) imam ćerke Milenu (rođena 24. decembra 1992.), koju smo krstili kao Hanu i ćerku Sofiju Nađu (rođena 18. aprila 2004.), još nije krštena.

BIOGRAFIJA: Školu završio u Kozarskoj Dubici. Upisao Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Dejana Mijača. Svoje prve uloge ostvario u Ateljeu 212. U pozorištu igrao više od 90 uloga, a najpoznatije su mu glavne uloge u “Henriku IV”, “Divljem medu”, “Svetom Georgiju”. Široj javnosti postao poznat po ulozi kralja Aleksandra u tv-seriji “Kraj dinastije Obrenović”. U filmovima Zdravka Šotre uglavnom igrao naratora Stevana Sremca. Trenutno je slobodni umetnik.

 

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Pozdrav Tihomiru. Nedeljko Neđo mi je bio učitelj.

  2. Milivoje Kuzmanović

    Pokojni učitelj Neđo (nikad ga nismo zvali Nedeljko)je bio omiljen među narodom a u to vrijeme (ne tako davno) su moralni i vrijednostni kriteriji bili daleko veći.

  3. Milivoje Kuzmanović

    Za pokojoga učitelja Neđu vežu me dvije uspomene, pokušaću da ih napišem, iako je od toga prošlo više od 50 godina.
    U petom razredu škol. god. 1958/59 je u našu školu u Kriškovcima došao učitelj Neđo. On je za kraće vrijeme i mene učio, jer je iz predmeta istorija, zamjenjivao nastavnicu Olgicu. Znam da je to bio zimski period. Pita on mene na času istorije nešto o feničanima i Fenikiji a ja za sreću sam baš tu lekciju dobro naučio (bio sam dobar i vrlo dobar učenik). Znao sam sve. Te me još pita po čemu su bili feničani poznati? Odgovorim da pored toga da su bili dobri trgovci i morepolovci, proizvodili su purpurnu (kardinalsku) boju. On mi upisa u dnevnik peticu, za mene veliku kao Trgilav, pusti me sa nastave, natovari me na zadružni kamion, koji je išao u Prnjavor po robu, zaduži me da mu na pošti u Prnjavoru uplatim sportsku prognozu (italijansko prvenstvo u fudbalu). Prije što sam sjeo u kamion, pita on mene još, šta mislim za utakmicu Atalanta : Kaljari (ja pojma nemam)i da kažem bilo šta 0, 1 ili 2? Kažem ja jedinica, pobijediće Atalanta! Mislim da je upisao tu kombinaciju a rezultata se ne sjećam.
    Kad sam u junu 1962. godine završio osmi razred, odlučim ja da se upišem u Učiteljsku školu u Banja Luci, zajedno sa mojom školskom drugaricom Stojankom Martić.
    Učitelj Neđo uzme nas dvoje seoske djece i pješice do Kosijerova (skelom “kompom” preko rijeke Vrbas) i na “kanal” na autobus za Banja Luku. Sve nam je pomogao i kao vođa puta, oko prijemnog ispita, savjetima, bio je kao roditelj.
    Bio je povisok, vitak, lijepih crta lica, komunikativan, kulturan. Za socialnu kulturu bio je genije u pravom smislu bio je ljudina – takva mu je dobra i čestita sva familija. Dok se nije počeo snimati film “Falsifikator”, nisam nikad čuo za te falsifikovane diplome i zatvore, još i danas u to ne mogu da vjerujem. Iako sam često dolazio u Šeškovce o učitelju Neđi nikad nisam čuo ništa loše. Njega bih poštovao i poštujem da je fasifikovao pet hiljada diploma. Znam gdje je njegov grob U Šeškovcima, često pred grobom zastanem i sjetim se ovoga što sam napisao.
    Nisam mu ispunio želju, završio sam samo jedan razred Učiteljske škole, prešao sam u Ekonomsku školu a poslije toga sam upisao i završio studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Mariboru, gdje sam i diplomirao i stekao zvanje univerzitski diplomirani ekonomista.
    Školska drugarica Stojanka Martić je bila dugogodišnji omiljeni prosvjetni radnik i pedagog, danas sa porodicom živi u Banja Luci.

  4. da li ces ponovo igrati sasu obrenovica na televizijama pink pink 2 foxs tv laki tv plana pink premijum i da li nameravas da glumis u tvi lajvt saga americku seriju i u americku seriju dosije x ulogu sase obrenovica sa istom glumackom ekipom irena /irina bogdanovic 27 iz velike plane