Pismo čitaoca: Poreklo Kneževića iz Bašaida

14. oktobar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

zanima me poreklo moje porodice Knežević. Pradeda Evgenije Knežević je rođen 1901. godine u selu Bašaid, u Banatu od oca Ivana i majke Milanke. Pričali su mi da su mi da je porodica jedan period provela u Raškoj oblasti a pre toga u Crnoj Gori, ali mene zanima malo preciznije gde su bili, koliko, odakle su krenuli…

Slava nam je Đurđevdan.

Nije puno podataka ali se nadam da će vama biti dovoljno da mi pomognete.

Unapred hvala

Boško Knežević

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. gorica knezevic

    Knezevici se razlikuju po slavi koju slave i po tome se i svojataju. Oni koji slave Djurdjevdan su ista loza i vode porijeklo iz sela Piva, tj. Hercegovine od popa Jakova – prvog kapetana Pive.
    Nadam se da sam pomogla makar malo, a mislim da se svake godine organizuje okupljanje u Pivi potomaka ove loze.

    • Hvala na informacijama.Ali nisam siguran da su baš svi Kneževići koji slave Đurđevdan rodbina jer nas ima baš puno sa istim slavama a iz različitih krajeva,da li imate možda neke preciznije informacije?

  2. živa knežević

    Hvala na informaciji, vrlo me je zaintrigiralo kad sam čuo. Kako ti to znas? Voleo bih da mi kazes gde se mogu pronaći podaci o porodici Knežević? Pozdrav!

  3. Dragoljub Badrljica

    Prema popisu poreznika (1781-1786) u Bašaidu su zapisani: Knežević Gaja, Jovan, Nikola, Pavao, Pera i Sima. Javljaju se i Knežev Janko i Marko (Izvor: Muzejski radnik N.(Nadlački Luka), Kikinda, 1954. god., str.56). Prema Protokolu o desetku (1795-1801) na spisku su Kneževići najbrojniji u Maloj Kikindi, kasnije Bašaidu: Gaja, Đura, Ivan(nasledio Gaju),Jovan,Marko,Nikola,Pavle,Pera,Rista, Sima, Toša, Ćira (Izvor:Muzejski radnik N., bašaid 1795-1801., Kikinda, 1952., str. 23)

  4. SLAVISA

    Moje poreklo je isto od Knezevica i slavimo isto Djurdjevdan . Po predanju moga dede mi smo se doselili iz Stare Hercegovine iz doline reke Pive . Koliko znam , i danas tu postoji selo sa imenom Knezevici , tako da ovaj podatak o poreklu i da poticu od popa Jakova je poprilicno tacan.