Poreklo glumca Slobodana Bode Ninkovića

9. oktobar 2012.

komentara: 0

ROĐEN: U Smederevu, 25. novembra 1956. godine

RODITELJI: Otac Lazar Ninković, rođen u Laktašima, mašinski inženjer; majka Ljubinka Veselinović, rođena u Smederevu, domaćica.

KRSNA SLAVA: Sveti Jovan (Ninkovići), Mitrovdan (Veselinovići)

O POREKLU: Moj otac Lazar Ninković starinom je, kao i svi Ninkovići, iz Necvijeća kod Trebinja. Završio je vojnu pirotehničku školu 1941. godine u Kragujevcu, a bio je mašinski inženjer. Radio je u staroj smederevskoj željezari, da bi kasnije radio na projektovanju smederevskog „Sartida“. Moja majka Ljubinka Veselinović je poreklom je iz Nagoričana pored Kumanova, odakle joj je bio otac. Bila je domaćica, a inače je fenomenalno pevala. Čak je bila na audiciji u Radio Beogradu i pozvali su je da bude solista, međutim otac za to nije hteo ni da čuje, jer nije hteo da se seli iz Smedereva u Beograd, i na tome se sve završilo.

O PRECIMA: Očevi roditelji su se zvali Ljubomir i Mara, a majčini Trifun i Sofija. Očevi roditelji su živeli u Laktašima (današnja Republika Srpska). Oni su umrli pre mog rođenja. Iz priče znam da je deda bio zanatlija, a baba domaćica. Majčin otac, inače obućar prešao je iz Makedonije (Nagoričana pored Kumanova) u Srbiju, gde je u Cerovcu, blizu Smederevske Palanke upoznao moju baku Sofiju, koja je bila domaćica.

O PREZIMENU: Znam da su naši Ninkovići potekli od izvesnog Ninka, koji je zbog obračunavanja sa Turcima iz stare Crne Gore prešao u Krajinu, gde su njegovi potomci bili graničari. Nažalost ne znam kako se taj Ninko prezivao. Inače, kad smo već kod priče o Ninkovićima, moram da kažem da mi je žao što sam ove godine, zbog bolesti, propustio da odem na tradicionalni sabor Ninkovića u Trebinju, koji se održava svake godine.

RATNA PRIČA: Očevog oca i majku, Ljubomira i Maru, su ustaše ubile, u Drugom svetskom ratu, na Kozari. Majčin deda je u Prvom svetskom ratu bio u bugarskom zarobljeništvu i od posledica tuberkuloze umro je pre početka Drugog svetskog rata.

KAKO JE OTAC IZBEGAO MASAKR: Moj otac je završio vojnu pirotehničku školu u Kragujevcu, i drug ga je naterao da se vozom vrate kući dva dana pre nego što su Nemci počinili masakr u Šumaricama. Tako je sasvim slučajno izbegao strašnu sudbinu svojih školskih drugova. Pričao mi je da je plakao kao kiša kada je čuo šta se dogodilo u Kragujevcu, jer je mnoge od streljanih poznavao.

PORODICA: Sa suprugom Slavicom ima dve ćerke. Nađa je reprezentativka Srbije u odbojci i aktuelna evropska šampionka (trenutno igra za Volero iz Ciriha), a Anja se bavi pozorišnom produkcijom.

BIOGRAFIJA: Osnovnu i srednju školu završio u Smederevu. Fakultet dramskih umetnosti (gluma), upisao u klasi profesora Milenka Maričića, a diplomirao u klasi profesora Vlade Jevtovića. Od ’86. do ’95. stalni član Pozorišta „Boško Buha“ („Crvenkapa“, „Vasilisa“, „Čarobnjak iz Oza“, „San letnje noći“, „Sumnjivo lice“). Istovremeno igra i u Beogradskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Bitef teatru, Narodnom pozorištu, Zvezdara teatru. Od 1995. do 2005. stalni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta („Bogojavljenska noć“, „Lažni car Šćepan Mali“, „Troil i Kresida“, „Bure baruta“, „Punjene tikvice“, „Višnjik“, „Galeb“…), a već sedam godina ima status slobodnog umetnika. Iza sebe ima više od 50 pozorišnih premijera, i devedeset što filmskih, što televizijskih naslova.

Pomenućemo uloge u filmovima: “Braća po materi”, “Mi nismo anđeli”, “Normalni ljudi”, “Zemlja istine, ljubavi i slobode”, “Krstaši”, “Mrtav ladan”, “Made in YU”, “San zimske noći”, “Jesen stiže, dunjo moja”, „Jurnjava za srećkom“. Kao i serijama:“Vuk Karadžić”, “Dome slatki dome”, “Srećni ljudi”, “Lirika”, “Crni Gruja”, “Dangube”.

IZVOR: Slobodan Boda Ninković za portal Poreklo. Prilog napisala novinarka Katarina Vuković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.