Мисао дана: Амерички нобеловац о Тесли и Пупину Reviewed by Momizat on . Михаило Пупин и Никола Тесла били су два јединствена човека и учинили су много за промоцију српског народа, јер је читав научни свет сазнао да Срби, иако мали н Михаило Пупин и Никола Тесла били су два јединствена човека и учинили су много за промоцију српског народа, јер је читав научни свет сазнао да Срби, иако мали н Rating:
You Are Here: Home » Порекло речи » реч дана » Мисао дана: Амерички нобеловац о Тесли и Пупину

Мисао дана: Амерички нобеловац о Тесли и Пупину

Михаило Пупин и Никола Тесла били су два јединствена човека и учинили су много за промоцију српског народа, јер је читав научни свет сазнао да Срби, иако мали народ, имају велике научне и проналазачке капацитете достојне највећих умова човечанства

 

Ларс Онсагер (Американац норвешког порекла),

добитник Новелове награде за хемију 1968. године


Коментари (11)

 • Војислав Ананић

  ПУПИН МИХАИЛО ДР (1857, Идвор, Банат). Нижу гимназију учио је у Панчеву. Као дечко од 15 година отишао је у Америку, у Њујорк, Тамо је као творнички радник прво посјећивао вечерње школе, а затим је свршио гимназију и универзитет. Потом је као питомац колумбиа Универзитета студирао физику у Кембриџуу и Берлину. Положио је докторат у Берлину 1891, са дисертацијом: Der osmotische Druck und seine Bezie-hung zur freien Energie. Од тада је професор електромеханике на Колумбиа Универзитету у Њујорку. Главне су му публикације: Die Wirkung der Vacuumentladungen aufeinander (1892); Elektrische Entladungen durch verdiinnte Gase und coronaartige Entladungen (1892); tiber elektriscbe Oscillationen von geringer Frequenz und ilire Resonanz (1893), Thermodvnamics of reversible cycles in gazes and saturated vapors (1894), Resonanz-Analyse v Wecliselu. Mehrphasenstromen (I, II, 1894), Eine automatische Quecksilberpumpe (1895), Elektrische Resonanz (1895), Das Gesetz des elektromagnetischen Induktionsflusses (1895), Versuche mit Kathodenstrahlen (1896). Radiographie mit fluorescirenden Schirmen (1896). Reflexion von Rontgenstrahlen (1896) и др. Осим тога П. има многобројне патенте из подручја електротехнике. Међу најважније проналаске његове спадају тзв. Пупинови калемови, којима се спречава слабљење струје у телефонским кабелима.

  М. Поповић.

  ИЗВОР: проф. Ст. Станојевић, НАРОДНА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА СРПСКО-ХРВАТСКО-СЛОВЕНАЧКА, III КЊИГА , Н—Р, ИЗДАВАЧ: БИБЛИОГРАФСКИ ЗАВОД Д. Д. ЗАГРЕБ, ГУНДУЛИЋЕВА 29 ЗАСТУПА DR- ERIK MOSCHE, МИХАНОВИЋЕВА УЛИЦА 1, 1928.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  М. Пупин – Са пашњака до научењака

  https://tamoiovde.files.wordpress.com/2013/03/mihajlo-pupin-sa-pac5a1njaka-do-nauc48denjaka.pdf

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ОДА СРПСКИМ ВЕЛИКАНИМА

  Тесла, Пупин и Милутин
  Три су српска великана,
  Без којих савремени свет
  Не може ни једног дана.
  Тесла осветли планету,
  Да се види ноћу као дању.
  За изуме не доби монету,
  Ал* направи човечанству путању.
  Многи су га својатали,
  Хрвати и Американци,
  Он се само Србином представи,
  А остали за њега су странци.
  И Пупин се на високо диже
  И велике просторе приближи,
  Преко копна, па и преко воде,
  Да сви људи разговоре воде.
  Милутин се међу звезде вину,
  Оде тако у небеску висину,
  И по њему име доби звезда,
  Да се за Србина чак и горе зна.
  Мали смо народ, великана много,
  0 њима бих ја још писати могх о.
  Запамтите бар ова три имена
  Која ни један народ нема.

  – МИЛУН МИЛОРАДОВИЋ

  Извор: РОДОСЛОВ МОЈ У ПЕСМИ, Београд . Деспотовац, 2013.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МИХАИЛО ПУПИН

  http://www.planeta.rs/43/7%20tb1.htm

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ

  http://www.planeta.rs/56/09_milankovic.htm#.XMVFtegzYdU

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Први Србин номинован за Нобелову награду

  https://www.opanak.rs/svetomir-nikolajevic-prvi-srbin-nominovan-za-nobelovu-nagradu/

  Одговори
 • Војислав Ананић

  КО ЈЕ МИЛЕВИ МАРИЋ УКРАО НОБЕЛА

  https://www.opanak.rs/ko-je-milevi-maric-ukrao-nobela/

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ИНТЕРВЈУ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ О СЕБИ

  https://www.opanak.rs/nikola-tesla-u-intervjuu-o-sebi/

  Одговори
 • Војислав Ананић

  БИЛО ЈЕ ТО ВРЕМЕ КАДА СУ МАЛОМ СРБИЈОМ ХОДАЛИ ВЕЛИКИ ЉУДИ …
  29. 09. 2016
  Тесла и Пупин на истом путу
  Аутор: Александра Нинковић Ташић

  Ове године свет прославља 160 година од рођења Николе Тесле, док су претходне две биле посвећене прослави 160 година од рођења Михајла Пупина и заштити његових научних достигнућа под капом Унеска. Ови јубилеји били су добар разлог за организовање изложбе „Тесла и Пупин на истом путу” у Историјском музеју Србије, као наставак изузетно успешне изложбе о Михајлу Пупину, која је током протеклих годину дана изазвала огромно интересовање јавности и привукла велики број посетилаца.

  Изложба, настала у сарадњи Александре Нинковић Ташић, идејног творца изложбе о Михајлу Пупину, Историјског музеја Србије и Музеја Николе Тесле, организује се под генералним покровитељством Рајфајзен банке, која 2016. године обележава 15 година успешног пословања у Србији.
  Пројекат „Тесла и Пупин на истом путу” најбољи је начин да се по први пут у нашој јавности прикаже не само допринос ове двојице великана људској цивилизацији, већ и да се представљањем њихове научне и духовне заоставштине, представи добар образац на који се наше друштво може ослонити.

  Двојица истакнутих српских научника су током вишедеценијског живота и рада у Америци оставила неизбрисив траг у историји светске науке, али и у другим областима људског стваралаштва.
  Ипак, упркос немерљивој величини њиховог доприноса и неизбежним бројним паралелама, они су врло често представљени један насупрот другом.

  Ова интерактивна изложба има за циљ да њихово наслеђе укрсти, поштујући најважнији захтев – ослањање на чињенице. Велики људи треба да инспиришу најразличитије ствараоце, али тек пошто у образовном, научном и културном систему нашег друштва заузму место вредно њиховог живота и дела.

  Зато је важно указати на све тачке сусрета ова два велика човека, као што су: порекло, однос према народној традицији, личност и улога мајке, сусрет са Америком и присуство у америчкој јавности, однос према уметности, заједнички сусрети, али што је најважније – њихов сусрет на великом путу научног стваралаштва. Изложба ће управо приказати ове елементе и посетиоцима представити занимљиве и непознате детаље из њиховог живота.

  Употреба модерних технологија и посебно такозваног концепта проширене стварности, даће посебан допринос доживљају ове поставке. Идеја је да се кроз употребу нових медија и савремених технологија, на иновативан и занимљив начин, јавности представе тачке сусрета два велика научника. Посетиоци изложбе имају прилику не само да упознају Теслу и Пупина, који су значајним проналасцима обележили време у ком су живели и стварали, већ и да доживе нова искуства кроз концептуална и технолошка решења карактеристична за време које је тек пред нама.

  Поставку чини неколико интерактивних изложбених модула. Централни експонат је макета лабораторије у Колорадо Спрингсу са 3Д штампаном фигуром Николе Тесле која оживљава помоћу апликације тзв. проширене стварности (augmented reality). Анимација у проширеној стварности, осим што представља веома квалитетну дигиталну реконструкцију Николе Тесле и неке од његових значајних мисли, антиципира начин на који ће се у блиској будућности интегрисати дигитална и физичка стварност у свакодневном животу. Поред макете су модули, инспирисани кутијама за транспорт вредних експоната, чија унутрашњост кроз текстове, цитате, фотографије, илустрације и мултимедијалне информације у проширеној стварности, представља садржај изложбе.

  Након завршетка изложбе у Београду, „Тесла и Пупин на истом путу” ће посетити још пет градова (Крагујевац, Крушевац, Ниш, Нови Сад и Идвор), те низом предвиђених активности (радионица за децу, предавањима и стручним вођењима), активирати читаву Србију. Званично ће се завршити у родној кући Михајла Пупина у Идвору, где ће материјал и експонати остати као део сталне поставке ове куће – музеја.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top