Na današnji dan: Turci ugušili Prvi srpski ustanak

7. oktobar 2012.

komentara: 0

7. oktobra 1813. – Padom Beograda u turske ruke ugušen je Prvi srpski ustanak i Turci su uspostavili upravni aparat i organizaciju kakva je postojala pre izbijanja ustanka 1804.

Mirom u Bukureštu 1812. godine Srbima je obećan izvestan stepen autonomije u granicama osmanlijskog carstva, što ustanici nisu prihvatili. Turci, međutim, koriste zauzetost Rusije zbog Napoleonove invazije, te 1813. ponovo napadaju Srbiju i uspostavljaju svoju vlast.

Uvedene su velike kontribucije, povećan je porez, uvedeni su preki sudovi. Početkom oktobra 1813. Beograd i druga utvrđena mesta padaju pod osmanlijsku vlast. Mnoge starešine ustanka, pa i Karađorđe beže u Austriju.

Padom Beograda u turske ruke ugušen je Prvi srpski ustanak i Turci su uspostavili upravni aparat i organizaciju kakva je postojala pre izbijanja ustanka 1804. godine.

To je uključivalo sve ranije namete, ali i pojačanu represiju, što je 1815. izazvalo Drugi srpski ustanak, posle kojeg su Turci ubrzano gubili pozicije u Srbiji.

Prvi srpski ustanak je bio ustanak Srba u Beogradskom pašaluku i okolnih šest nahija protiv Turaka u periodu od 14. februara 1804. do 7. oktobra 1813. godine. Otpočeo je kao lokalna pobuna protiv dahija, a prerastao je u prvu fazu srpske revolucije. Ustanici predvođeni Karađorđem su uspeli da u značajnom vremenskom intervalu oslobode pašaluk. Ovaj ustanak je prethodio Drugom srpskom ustanku 1815, koji je na kraju doveo do stvaranja moderne Srbije.

IZVOR: Mondo

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.