Poreklo prezimena, Bogatić (Mačva)

5. oktobar 2012.

komentara: 0

Poreklo stanovništva mesta Bogatić (Mačva). Stanje od početka 18. veka pa do prve polovine 20. veka

 

Doseljeni u 18. veku

Iz Crne Gore:DAVIDOVIĆI (Stepanjdan, 39 k), i LOVČEVIĆI (40 k); jedan su rod sa Radukićima u Dublju; od Lovčevića su Stefanović 1, zvani Kačkini, u Salašu Noćajskom, i Lovčevići – u Pričinoviću i Noćaju.

DRMANOVIĆI (Jovanjdan, 34 k); ime dobili po Drmanovini, oblasti užičke Crne Gore.

MARTINOVIĆI (Nikoljdan, 92 k); po predanju, doselio se Laza, sa devet sinova; došli iz Jarebica, u Jadru, a jedni se odvoje i nastane u Posavini; Martinovića ima i danas u Jarebicama.”

ARSENOVIĆI (Stepanjdan, 8 k), doselio ih je Arsen, sa ženom Ranđijom, prvo su bili u Prnjavoru, a zatim – na poziv zeta Šendeka – dođu u Bogatić.

ŠENDEKOVIĆI (Đurđevdan, 4 k), bilo ih je i u Radenkoviću, ali su zamrli.

JOVIĆI (Nikoljdan, 10 k); isti su rod sa Jovićima (Stanojčićima u Crnoj Bari) u Noćaju.

LJUBANIĆI (Đurđevdan, 9-3 k).

Iz Hercegovine su došli:

BERIĆI (Jovanjdan, 149-15k), i od njih SINĐELIĆI (25-4 k), MUNJIĆI (1 k), i, KEVIĆI u Brežđu (Podgorina),” po predanju, došli iz okoline Trebinja, a doveo ih je Bora.

MALETIĆI (Ignjatije, 121-10 k), i od njih DABIĆI (11 k), ĐUĐIĆI (21 k), VUKOVIĆI (9-1 k), Stanojevići – DANIČIĆI (7-3 k), i Dakići u Banovom Polju; Maletići su jedan rod sa Budimirovićima i Vitorovićima u Glušcima Panićima i Božjakovićima (Šerbići) u Noćaju, i Maleševićima u Salašu Noćajskom.

DUKIĆI (Lazarevdan, stara slava: Aranđelovdan, 71 k), od Kamenih Korita; od njih su Dukići (Popovići) u Klenju, i Dukići (Stojići) u Salašu Crnobarskom.

PUZIĆI (Alimpije, 107 k), staro ime: Butrići, od njih su VUKOMANOVIĆI (16 k), i MANJIĆI (2 k), – a od njih VULETIĆI (20-1 k); Butrići su naseljeni u Metkoviću.

JOKIĆI (Jovanjdan, 18 k), iz okoline Nevesinja, od roda Stančića (P. Dobrić), i isti su rod sa Stančetićima u Banovom Polju, Jokićima (Grujići) u Klenju, i Jokićima u Radenkoviću.

KVAČANOVIĆI (Nikoljdan, 19 k).

Iz Bosne su doseljeni:

ĐEVIĆI (Đurđevdan, 9-3 k), ČOLIĆI (Nikoljdan, 6 k), PETROVIĆI (Aranđelovdan, 4 k), i ĐONLIĆI (Đurđevdan, 37-5 K).

Iz Semberije su ULARDŽIĆI (Đurđevdan, 14 k), od roda Bogdanovića, iz Balatuna.

KOVIĆI (Đurđic, 54-3 k), iz Zaovina i Zapolja, u nekadašnjoj Sokolskoj nahiji;” od njih je bio čuven Mihajlo, buljugbaša mačvanskog vojvode Stojana Čupića.

OSEĆANSKI (Jovanjdan, 14-4 k), i od njih AĆIMOVIĆI (3-1 K), iz Osečine, u Podgorini; po predanju, bili u bežaniji u Belorusiji.

GAJIĆI (Đurđevdan, 13 k), i od njih PEJDIĆI (14-2 k), od roda su Perovića, doseljenih iz Hercegovine u Dvorsku, u Rađevini,” isti su rod sa Pejovićima u Crnoj Bari i Salašu Crnobarskom, Vasiljevićima i Đorđevićima u Dublju, Vićentićima u Zasavici 1, Jadranskim u Salašu Noćajskom, i Krsmanovićima u Slepčeviću.

JURIŠIĆI (Đurđevdan, 11 k), doseljeni od crnobarskih, a KNEŽEVIĆI I (Aranđelovdan, 11 k), iz Crne Bare, od Šuman skih.

Doseljeni početkom prošlog veka – od Prvog srpskog ustanka do 1829. godine

JANJIĆI (Aranđelovdan, 13-1 k), iz Crne Gore.

ERIĆI (Nikoljdan, 3 k), iz Hercegovine.

Iz Bosne su:

RADOVANOVIĆI I (Aranđelovdan, 8 k).

DAMJANOVIĆI (Nikoljdan, 12 k), iz Gradačca.

KOVAČEVIĆI (Petkovača, 2 k), i ODŽIĆI (Nikoljdan, 11 k), isti su rod sa Đurđevićima u Prnjavoru.

Iz Semberije, prešli su PANTELIĆI (Đurđevdan, 8 k), iz Balatuna.

NEŠIĆI (Jovanjdan, 3 k).

Od Užica su RADOVANOVIĆI II (Nikoljdan, 16 k).

SREMČEVIĆI (Vavedenje, 2 k), iz Srema.

LJUBIČIĆI (Aranđelovdan, 3 k), potiču od nekog Marka, iz Bagrdana, koji je ušao u kuću Ljubici Osećanski.

NOVAKOVIĆI (Alimpije, 7-2 k), iz Zminjaka.

GOSPAVIĆI (Đurđevdan, 3 k), od Panića iz Novog Sela, u Jadru; isti su rod sa Panićima u Crnoj Bari; pravi Gospavići (Đurđevdan) zamrli su, a bili su naseljeni – prvo – u Sovljaku.

Nepoznatog su porekla PRŠIĆI (Mrata, 3 k), i PRŠIĆI (Nikoljdan, 8 k) koji potiču od nekog Stankovića, dovedenog uz majku u Pršiće .

Doseljeni između 1829. i 1863. godine

DUKIĆI (Nikoljdan, 5 k), od Radivojevića iz Radenkovića, i isti su rod sa Lekarevićima u Badovincima i Zasavici I.

DRAŽIĆI (Đurđevdan, 34 k), doseljni su davno iz Donje Orovice (Azbukovica), u Donji Dobrić, u Jadru; odavde se neki rasele u Beomužević i Paljuse, u Podgorini, a drugi – u Lipolist (vreme 1 srpskog usganka), da bi malo kasnije, prešli u Pričinović i najposle – u Bogatić; od njih ima odseljenih, krajem prošlog veka, 4 kuće u Petlovači i 3 u Šapcu.

TETIKOVIĆI (Stepanjdan, 12 k), staro ime: Matići; došli iz Semberije.

Ne znaju poreklo AĐAMOVIĆI (Aranđelovdan, 3 k), i SOKIĆI (Ilindan, 1 k i 1 k u Sovljaku),

Doseljeni krajem prošlog i početkom ovog veka

Prebegli za vreme bosansko-hercegovačkog ustanka, 1875. godine:DAVIDOVIĆI II (Stepanjdan, 4 k), iz Bosne, i SARIĆI (Đurđevdan, 1 k), iz Balatuna, u Semberiji.

GAGIĆI (Nikoljdan, 8-1 k), iz Bosne RADOVANOVIĆI III (Stepanjdan, 1 k), potiču od Ivana Selenića, iz Lipolista, koji je bio dovodac uz mater, u Radovanoviće II, oko 1880. godine.

BULAJIĆI (Nikoljdan, 1 k), starinom su iz Vilusa, u Crnoj Gori; prvo, naseljeni u Badovincima,» početkom 18 veka, a došli u Bogatić – posle 1863. godine.

Doseljeni između dva svetska rata

Pavle ČVORKOV (1-1 k). iz Vojvodine. Posle Kočine Krajine, i oko 1800. godine, hajdukovao je u ovom kraju predak današljih Kevića, kojih ima i u Mionici, rodom iz Bogatića u Mačvi, od porodice tamošnjih Berića. U ovom selu pala je u oči hajduku neka odiva iz Udovičića porodice, po imenu Keva, i on se venča s ljome, i stalno se nastani u ovom selu. Od ljega su 3 kuće i slave Sv. Trifuna.

 

IZVOR: macva.awardspace.com

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.