Poreklo prezimena, selo Banovo Polje (Bogatić, Mačva) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Banovo Polje, opština Bogatić. Stanje od 18. veka do prve polovine 20. veka Doseljeni u 18. veku Iz Hercegovine: DAKIĆI (Ignjatije, 14-12 Poreklo stanovništva sela Banovo Polje, opština Bogatić. Stanje od 18. veka do prve polovine 20. veka Doseljeni u 18. veku Iz Hercegovine: DAKIĆI (Ignjatije, 14-12 Rating:
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Banovo Polje (Bogatić, Mačva)

Poreklo prezimena, selo Banovo Polje (Bogatić, Mačva)

Poreklo stanovništva sela Banovo Polje, opština Bogatić. Stanje od 18. veka do prve polovine 20. veka

Doseljeni u 18. veku

Iz Hercegovine: DAKIĆI (Ignjatije, 14-12 k), i isti su sa Daničićima u Bogatiću, pre se zvali Stanojevići, a jedan su rod sa Maletićima u Bogatiću (Đuđići, Dabići, Vukovići), Budimirovićima i Vitorovićima u Glušcima, te Panićima i Božjakovićima (Šerbići) u Noćaju. JOVIČIĆI (Nikoljdan, 22-5 k). STANČETIĆI (Jovanjdan, 53 k), od Nevesinja; od njih su Jokići u Bogatiću, Jokići 1 (Grujići) u Klenju, i Jokići u Radenkoviću; pre su se zvali Stančići, a Stančetići – po Stančeti, koji ih je doselio iz Dvorova, u Semberiji; Stančića, njihovih rođaka, ima u Pocerskom Dobriću.

Iz Bosne su došli: BANOVCI (Jovanjdan, 21-1 k), LJUBINKOVIĆI (27 k) i PANTELIĆI (1 k) od roda Stojčića; po predanju, doselila se 4 brata NIKOLIĆI (Jovanjdan, 6 k), i od njih SOFRIĆI (2 k), i ĐAKOVIĆI (5 k); Nikolića ima i u Sovljaku (1), i Belotiću, po predanju, doseljena 3 brata – Nikola, Sofronije – Sofra, i treći – koji je bio đak, i zbog toga se prozovu Đakovići. ĆOSIĆI (Avramije, 39-7 k),14 jedan su rod sa Ćosićima (Penići u Dublju, SIMIĆI (Jovanjdan, 10 k).

Iz Semberije su došli: PAJČIĆI (Nikoljdan, 20 k), isti su rod sa Đurkovićima u Dublju. Iz sela Vrbića, u Rađevini, su AĆIMOVIĆI (Đurđevdan, 18-2 k). JOVANOVIĆI (Jovanjdan), 2-1 k), iz G. Dobrića, u Jadru; isti su rod sa Jovanovićima u Drenovcu. RAŠENIĆI (Jovanjdan, 20 k), iz Velikog Sela, u Jadru; isti rod sa Čugurovićima u Ribarima.

Iz Srema su prešli: MAŠTRAPOVIĆI (Nikoljdan, 15 k); od njih su odseljeni badovinački.

Doseljeni početkom prošlog veka – od 1 srpskog ustanka do 1829. godine

Iz Bosne su doseljeni: ANDRIĆI (Bartolomej, 5 k). STANAREVIĆI (Mrata, 5k), od roda Miličića; po predanju, bili stanari u nekog bega; U seobu krenula trojica braće, od kojih jedan ostane u Mačvi, drugi se nastani u Popincima, u Sremu, a treći je otišao ka Valjevu. MARKOVIĆI (Đurđevdan, 4 k); isti su rod sa Markovićima u Ravnju i Salašu Noćajskom.

Iz Semberije su prešli: LAZIĆI (Nikoljdan, 2 k), i jedan su rod sa Lazićima u Majuru. FILIPOVIĆI (Alimpije, 20 k); isti rod sa Filipovićima u Metkoviću, Kovačevićima u Crnoj Bari, Glogovcu i Salašu Noćajskom, i Tadićima, Ignjatovićima i Timotićima u Štitaru.

DOBOŠAREVIĆI (Đurđevdan, 3 k), doseljeni od Rađevine, i isti su rod sa drenovačkim; prvo su bili, po predanju, naseljeni u Crnoj Bari.

BOGDANOVIĆI (Nikoljdan, 3 k), ne znaju poreklo.

Doseljeni između 1829.i 1863. godine

Iz Bosne su doseljeni: GAJIĆI (Lučindan, 12-1 k). JELESIĆI (Đurđevdan, 21-2 k). JOCKOVIĆI (Nikoljdan, 9 k); od njih su JEREMIĆI (4 k). STEPANDIĆI (Stepanjdan, 4-3); od njih su odseljeni u Salašu Noćajskom.

Iz Semberije su prešli: KULIĆI (Aranđelovdan, 5-1 k), iz Amajlija; od njih su Đorđevići u Sovljaku. LUKIĆI (Đurđevdan, 5 k); doselio se Kosta, iz Ćiperovina. PETROVIĆI (Nikoljdan, 3 k), iz Balatuna.

IVANOVIĆI (Aranđelovdan, 3 k), doseljeni iz Hercegovine.

VIĆENTIĆI (Jovanjdan, 4 k), od Pavlovića su, iz Erdevika u Sremu; predak im je bio dovodac uz mater, koja se preudala u Stančetiće.

MIČIĆI (Nikoljdan, 2k), od Užica.

MALETIĆI (Bartolomej, 2 k), iz Bogatića; ušli u imovinu Andrića.

Ne znaju poreklo OSTOJIĆI (Jovanjdan, 1k), JOKSIMOVIĆI (Đurđic, 3 k), i PERIĆI (Đurđevdan, 6-1 k).

Doseljeni krajem prošlog i početkom ovog veka

STEFANOVIĆI (Nikoljdan, 2 k), prebegli 1875. godine iz Međaša, u Semberiji. ANIĆI (Đurđic, 2-2 k), došli iz Ravnja, od tamošnjih.

PACEKOVIĆI (Aranđelovdan, 2 k), potiču od Vićentija rođenog u Neštinu, u Sremu; Vićentije je došao, 1897. godine na ujčevinu u Kuliće.

STOJANOVIĆI (Aranđelovdan, 2 k), ne znaju poreklo.

Doseljeni između dva svetska rata

Svetolik ILIĆ (2 k), ciglar, iz Sopotnice, kod Niša; došao 1936. godine.

MIĆANOVIĆ (1 k), doselio se 1929. godine, iz Krasave, u Rađevini; Uljez u Vićentiće.

IZVOR: macva.awardspace.com


Komentari (1)

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top