Poreklo Tijane Milošević, violinistkinje

2. oktobar 2012.

komentara: 0

ROĐENA: U Beogradu 1. marta 1978. godine

RODITELJI: Otac Božidar-Boki Milošević, klarinetista i magistar muzike, rođen u Prokuplju; majka Biljana Međedović, rođena u Beogradu, radila u Bezbednosno-informativnoj agenciji.

KRSNA SLAVA: Sveti Toma (Miloševići), mamini nisu slavili slavu (ateisti)

O PRECIMA: Krsta i Vida su bili tatini roditelji, a mamini su se zvali Junus i Dara. Tatini roditelji su bili vinogradari. Time su se generacijama veoma uspešno bavili u njegovoj porodici. Imali su svoje ogromne plantaže. Interesantno je da je jedna od očevih baki bila Grkinja! Zvala se Tana (od grč. tanatos – smrt), i po njoj je trebalo da dobijem ime. Međutim, mama je naposletku, te ’78. odlučila da ipak budem Tijana. Interesantno je da me najbliži često zovu Tana. Inače, baš na tu Tanu, svi imamo ovaj karakterističan profil (smeh), i zaista smo vezani za Grčku.

Mamin otac Junus Međedović bio je glumac, pesnik, istinski kosmopolita, a baka Dara je bila domaćica, poreklom od Vasojevića iz Crne Gore. Deda je bio iz Sandžaka.

POREKLO PREZIMENA: Nisam istraživala, niti smo se time ikada bavili, ali pretpostavljam da su Miloševići od nekog plemena iz Crne Gore, koje se kasnije račvalo, pa tako stiglo i do Prokuplja.

PORODIČNA ANEGDOTA: Mamin otac, Junus Međedović bio je istinski kosmopolita, erudita i boem. Bavio se i glumom, igrao je u prvom posleratnom jugoslovenskom filmu „Slavica“, divno je pevao, iza sebe je ostavio tri knjige, a interesantno je i da jedna škola u Bijelom Polju, odakle je rodom, nosi njegovo ime. Nikada neću zaboraviti kako smo nas dvoje na simsu prozora naše kuće, sa kojeg se pružao pogled na krst crkve Svetog Marka, u rano jutro imali običaj da hranimo golubove. Kao ni duge šetnje s njim po Tašmajdanu i sedenje u „Šansi“, čiji su stolovi u to vreme imali one čuvene crvene karirane stolnjake i plave limene piksle (smeh).

PORODICA: Suprug Zoran Kiki Čaušević, muzičar, sa kojim ima sinove Aljošu i Arena. Sestre Ksenija i Gordana.

BIOGRAFIJA: U trećoj godini videla violinu u izlogu i tražila od roditelja da joj je kupe. Srednju muzičku školu upisala je sa 10 godina, a Muzičku akademiju sa 14. Specijalističke studije završila je nekoliko godina kasnije na prestižnom njujorkškom univerzitetu Džulijard. U 19 godini već je bila najmlađi koncert-majstor na svetu i prva violina Beogradske filharmonije. Profesor je violine na Umetničkoj akademiji pri Alfa univerzitetu.

 

IZVOR: Tijana Milošević za portal Poreklo; priredila novinarka Katarina Vuković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.