Poreklo prezimena, selo Puhovo (Lučani, Donje Dragačevo)

25. septembar 2012.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Puhovo, prema istraživanju Jovana Erdeljanovića, koji je 1898. i 1899. proučavao Donje Dragačevo

Tragovi od starih ljudskih naselja pokazuju, da ni ovo mesto nije bilo uvek pusto pre postanka današnjeg sela. A sadašnje stanovništvo u Puhovu sve je poreklom od doseljenika. – Kako u ovom selu nema selišta, a i tragovi ranijih naselja više su u blizini Bjeličine doline, po svoj prilici pređašnja naselja nisu bivala na ovom mestu nego niže, prema bjeličkom polju.

Današnje je selo po kazivanju nastalo pre „blizu 200 godina“, a toliku starost pripisuju i najstarijoj seoskoj porodici, Jaćimovićima, koja ga je zasnovala. – Po narodnom predanju Puhovo je ranije, sve do pre 70 godina bilo jedno selo sa Lisom (vidi o tom u opisu Lisa). Razdvojili su se zbog Bjelice, koja je svojim čestim pridolaženjem smetala ovoj zajednici. Godine 1818. Puhovo (Tajisići) je zajedno sa Lisom imalo 35 domova sa 90 aračkih lica.

Jaćimovića predak Jaćim došao je u prvoj polovini 18-og veka (on je praded starcu Janićiju Todoroviću, kome je preko 80 godina) od Sjenice. Jaćim se bio najpre nastanio u jednom sklonu u Negrišorskoj Rijeci, koji se sad zove Kukuruzište ili Mumuruzište po tome, što je on tu sejao kukuruz. A mesto, gde je bila njegova kuća, zove se i sad Stara Kuća. – Od Jaćimovića su i Todorovići i Tajisići, koji su dobili prezime po nekoj svojoj babi Tajisiji. O starini porodice i prezimena Tajisići dokaz je: prvo, što se, kao što je pomenuto, celo selo zvalo i imenom Tajisići mesto Puhovo, i drugo, što se među knezovima i kmetovima nahije požeške, koji su pisali Knezu Milošu pismo 4. decembra 1821. godine nalazi potpisan i Vilip Tajisić (Finansije II, s. 624.). – Kad je u početku 19-og veka „morila kuga“, Jaćimovići su bili prebegli u selo Grabovac u Gruži. Jedan od njih, Trivun Jaćimović, i ostane u Grabovcu, te je od njega sad tamo velika porodica Jaćimovića. Ima Jaćimovića odseljenih i u dragačevsko selo Negrišore. Svima je slava – Arhanđelovdan.

Posle Jaćima došao je Nešovan, predak današnjih Nešovanovića. Nešovan se doselio iz Ljepojevića od Nove Varoši. On je posle dozvao i svoga brata Gabora i naselio ga u negrišorskim Šibinama, i tamo su od njega Gabori. I Nešovanovići i Gabori slave Đurđic. I u Puhovu pričaju za Nešovanoviće isto kao i za Gabore u Negrišorima, da si im preci bili Cigani.

Da su Jaćim i Nešovan najstariji doseljenici u selu, narod dokazuje i time, što su njihovi grobovi najstariji u groblju i baš su jedan do drugog.

Blagojevići su najstariji posle ovih porodica. Oni su zacelo blizak rod sa Jaćimovićima, jer se zna, da je njihov predak Blagoje bio zemljak Jaćimov i da ga je Jaćim i sklonio, da se preseli ovamo; uz to imaju i jednu slavu: Sv. Arhanđela. U potvrdu ovoga navode još i to, što su u vreme pomenute kuge Blagojevići zajedno sa Jaćimovićima pobegli u Grabovac i zajedno se sa njima vratili.

Za stare, prave Staniće (Bombarce) veli se, da ih je stari Nešovan doselio iz svog mesta Ljepojevića. Ali su pravi Stanići izumrli, nego se pre 40 godina u njihovu kuću prizetio neki Lazović iz dragačevskih Mirosaljaca. On obnovi kuću i primi njihovo prezime Stanić.

Matovića čukunded Mato došao je iz Hercegovine (iz Drobnjaka? Slavi Đurđev-dan).

Jelići (Kobići) doseljeni su pre 80 godina iz dragačevskog Lisa. Oni su od Jelića iz velike liške porodice Jovičića. Ista im je i slava: jesenji Đurđic. U Puhovu nagađaju, da su i Jelići (Jovičići) starinom iz istog mesta, odakle su i Nešovanovići.

Zatege su od Zetega iz dragačevskog Lisa. Došle su pre 50 i više godina u Puhovo.

Dmitrovići (Ćirovići) su poreklom od sluge, koji je iz Sjenice najpre došao u dragačevsku Trešnjicu, pa odatle pre 40 godina u Puhovo, kupio zemlju i nastanio se.

Današnje Puhovo spada nesumnjivo među mlađa sela, jer su mu najstarije porodice pouzdano doseljene u prvoj polovini 18-og veka. Ali je ono zadržalo više porodica iz 18-og veka (5) nego što ih je dobilo u 19-om (3), i što je glavno: dok na tri nove porodice dolazi samo 8 kuća dotle se od pet starih porodica do sad namnožilo 64 kuće.

IZVOR: Jovan Erdeljanović, Donje Dragačevo; priredio saradnik portala Poreklo N. Kuzmanović

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Nemanja

    Da li neko zna da mi kaze kako su isla dalja kolena posle Jacima, fale mi prva dva naredna?