Pismo čitaoca: Poreklo Stojadinovića iz sela Stubica

25. septembar 2012.

komentara: 3

Poštovana redakcijo,

Moje prezime je Stojadinović, poreklom sam iz sela Stubica kod Paraćina. Slavim Svetu Petku, 27. oktobra, kao i drugi Stojadinovići iz tog sela. Stojadinovića u Stubici ima desetak-petnaest kuća, i podeljeni su na više familija (Antini, Tomini itd).. Moj otac je od Tominih Stojadinovića, sin Branislava, unuk Stojadina. U knjizi o rodoslovima Stubice pobrojano je 9 kolena Stojadinovića, svi su uglavnom bili zemljoradnici i svi su živeli u tom selu u kontinuitetu. Prezime nije menjano, koliko ja znam, i bilo je ljudi sa imenom Stojadin u lozi, uključujući mog pradedu (Branislavljevog oca, Lukinog sina i Tominog unuka) koji je umro u zarobljeništvu 1941. godine. Dakle, pretpostavljam da je ime Stojadin dato da bi se prezime održalo, odnosno da buduće generacije upamte nekog Stojadina, iako je taj prvi po kome je prezime i nastalo verovatno živeo mnogo ranije. Najstariji Stojadinović koji je zabeležen u pomenutoj knjizi rodoslova zvao se Maksim. Ne znam da li je on doseljen, ili je i ranije tu živeo ali nije bilo popisa. Okvirnim računom došao sam do pretpostavke da je taj Maksim Stojadinović (moj kurđel, askurđel ili šta već) rođen početkom XIX veka. Takođe, u drugoj knjizi sam pronašao neke talase doseljavanja i tri geografske “struje” doseljavanja Srba u taj deo Pomoravlja i okolinu Paraćina. Stojadinovići su pobrojani u južnomoravsku struju doseljavanja, drugu po obimu posle kosovsko-metohijske. Dakle, interesuje me da li postoji neki podatak o Stojadinovićima koji slave Svetu Petku, a poreklom su iz regiona Južne Morave i naseljeni su u Stubicu kod Paraćina? Verovatno ima mnogo porodica sa tim prezimenom, ali zna li se odakle sve one mogu poticati? Možda nije previše interesantno istraživanje, jer nema promene prezimena ili slava, niti migracija (osim te početne), ali me zanima može li se utvrditi kad se doseljavanje zbilo i odakle. Hvala vam puno u svakom slučaju i sve najbolje,

Mladen Stojadinović,
diplomirani politikolog – master
Laze Lazarevića 29,
Paraćin,
26 godina

 

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Miroslav Mladenovic

    Komentar:

    ” Selo KRUŠEVICA:-.GOLEMA BARA:- Svi u Golemu Baru slave Sveti Stevan; Đorđević-„raguška“(vunovlačar i preduzimač ciglarski (ima i Mladenović): Jova i Đora su braća, slave Sveti Stevan. Ilići(„štrovnjevač“ Toza i Jova kovač-sin Marjan i ćerka Biljana u Vlasinu) i Stojadinovići slave Sveti Stevan(iz okoline Crne Trave-selo Kozarnica, poreklom iz Prizrena sa Kosova), a stari su kumovi oko 500 godina familiji Anđelović( mahala Tovaci-s. Kruševica).
    Ima ih u Crnu Travu, Vlasotincu, Leskovcu (profesori u penziji), Paraćinu, Beogradu i drugim mestima u Srbiji.”
    Iz RUKOPISA: ” SELA U VLASOTINAČKOM KRAJU, 1970-2012.g., ” , Autor: Miroslav B. Mladenović Mirac, Vlasotince
    Miroslav Mladenović lokalni etnolog Vlasotince

    NAPOMENA:Prema krsnoj slavi SVETA PETKA(Pejčindan), moguća je promena krsne slave kada se napravi neka “krvnina”. Pošto je SVETA PETKA (Pejčindan) svetovna slava svih Crnotravaca i Vlasotinčana i Lužničana-pečalbara (na taj dan se dolazi iz PEČALBE-dunđeri-zidari i ciglari), onda verujem da je poreklo Stojadinovića-Paraćinaca iz ovih krajeva preko Kosova (Prizrena).
    Miroslav Mladenović lokalni etnolog Vlasotince
    2 novembar 23012.g. Vlasotince jug Srbije

  2. Mladen Stojadinovic

    Hvala Vam.

    Pa, teško je to sada utvrditi. Ja ne znam da je slava menjana, ne verujem, jedino možda baš veoma davno. Tako da sumnjam da su moji Stojadinovići baš ti. Ali, ko zna. Ima još Stojadinovića u Paraćinu, neki od njih su verovatno poreklom iz Vlasotinca ili Crne Trave, ne verujem puno da su to ovi koji su se doselili nekada davno u Stubicu. Zanimljivo je da ima Stojadinovića u tom vlasotinačkom kraju, možda i imaju neke veze sa nama koji smo otišli malo na sever. A i slava Sv. Petka je na jugu rasprostranjena, kao što rekoste. Bilo kako bilo, mahom su i prostori oko Južne Morave naseljeni sa KiM, a ovi, pak iz Crne Gore, pa je samo pitanje koliko daleko neko želi da kopa.

    Pozdrav!

  3. Mima Mancheva

    Ja sam zivela malo vreme u Stubicu kod Paracina i sada idem nekad u gosti kod porodici.Ja znam jedna porodica od Stubici sa familija Stojadinovic.On se zove Milovan Stojadinovic i ima dva sina,veliki se zove Cedomir koj sada ima 52 godina,a mladzi je Slobodan koj se je pominul pre dosta vreme.