Писмо читаоца: Порекло Стојадиновића из села Стубица

25. септембар 2012.

коментара: 3

Поштована редакцијо,

Моје презиме је Стојадиновић, пореклом сам из села Стубица код Параћина. Славим Свету Петку, 27. октобра, као и други Стојадиновићи из тог села. Стојадиновића у Стубици има десетак-петнаест кућа, и подељени су на више фамилија (Антини, Томини итд).. Мој отац је од Томиних Стојадиновића, син Бранислава, унук Стојадина. У књизи о родословима Стубице побројано је 9 колена Стојадиновића, сви су углавном били земљорадници и сви су живели у том селу у континуитету. Презиме није мењано, колико ја знам, и било је људи са именом Стојадин у лози, укључујући мог прадеду (Бранислављевог оца, Лукиног сина и Томиног унука) који је умро у заробљеништву 1941. године. Дакле, претпостављам да је име Стојадин дато да би се презиме одржало, односно да будуће генерације упамте неког Стојадина, иако је тај први по коме је презиме и настало вероватно живео много раније. Најстарији Стојадиновић који је забележен у поменутој књизи родослова звао се Максим. Не знам да ли је он досељен, или је и раније ту живео али није било пописа. Оквирним рачуном дошао сам до претпоставке да је тај Максим Стојадиновић (мој курђел, аскурђел или шта већ) рођен почетком XIX века. Такође, у другој књизи сам пронашао неке таласе досељавања и три географске “струје” досељавања Срба у тај део Поморавља и околину Параћина. Стојадиновићи су побројани у јужноморавску струју досељавања, другу по обиму после косовско-метохијске. Дакле, интересује ме да ли постоји неки податак о Стојадиновићима који славе Свету Петку, а пореклом су из региона Јужне Мораве и насељени су у Стубицу код Параћина? Вероватно има много породица са тим презименом, али зна ли се одакле све оне могу потицати? Можда није превише интересантно истраживање, јер нема промене презимена или слава, нити миграција (осим те почетне), али ме занима може ли се утврдити кад се досељавање збило и одакле. Хвала вам пуно у сваком случају и све најбоље,

Младен Стојадиновић,
дипломирани политиколог – мастер
Лазе Лазаревића 29,
Параћин,
26 година

 

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Miroslav Mladenovic

    Коментар:

    ” Село КРУШЕВИЦА:-.ГОЛЕМА БАРА:- Сви у Голему Бару славе Свети Стеван; Ђорђевић-„рагушка“(вуновлачар и предузимач цигларски (има и Младеновић): Јова и Ђора су браћа, славе Свети Стеван. Илићи(„штровњевач“ Тоза и Јова ковач-син Марјан и ћерка Биљана у Власину) и Стојадиновићи славе Свети Стеван(из околине Црне Траве-село Козарница, пореклом из Призрена са Косова), а стари су кумови око 500 година фамилији Анђеловић( махала Товаци-с. Крушевица).
    Има их у Црну Траву, Власотинцу, Лесковцу (професори у пензији), Параћину, Београду и другим местима у Србији.”
    Из РУКОПИСА: ” СЕЛА У ВЛАСОТИНАЧКОМ КРАЈУ, 1970-2012.г., ” , Аутор: Мирослав Б. Младеновић Мирац, Власотинце
    Мирослав Младеновић локални етнолог Власотинце

    НАПОМЕНА:Према крсној слави СВЕТА ПЕТКА(Пејчиндан), могућа је промена крсне славе када се направи нека “крвнина”. Пошто је СВЕТА ПЕТКА (Пејчиндан) световна слава свих Црнотраваца и Власотинчана и Лужничана-печалбара (на тај дан се долази из ПЕЧАЛБЕ-дунђери-зидари и циглари), онда верујем да је порекло Стојадиновића-Параћинаца из ових крајева преко Косова (Призрена).
    Мирослав Младеновић локални етнолог Власотинце
    2 новембар 23012.г. Власотинце југ Србије

  2. Mladen Stojadinovic

    Hvala Vam.

    Pa, teško je to sada utvrditi. Ja ne znam da je slava menjana, ne verujem, jedino možda baš veoma davno. Tako da sumnjam da su moji Stojadinovići baš ti. Ali, ko zna. Ima još Stojadinovića u Paraćinu, neki od njih su verovatno poreklom iz Vlasotinca ili Crne Trave, ne verujem puno da su to ovi koji su se doselili nekada davno u Stubicu. Zanimljivo je da ima Stojadinovića u tom vlasotinačkom kraju, možda i imaju neke veze sa nama koji smo otišli malo na sever. A i slava Sv. Petka je na jugu rasprostranjena, kao što rekoste. Bilo kako bilo, mahom su i prostori oko Južne Morave naseljeni sa KiM, a ovi, pak iz Crne Gore, pa je samo pitanje koliko daleko neko želi da kopa.

    Pozdrav!

  3. Mima Mancheva

    Ja sam zivela malo vreme u Stubicu kod Paracina i sada idem nekad u gosti kod porodici.Ja znam jedna porodica od Stubici sa familija Stojadinovic.On se zove Milovan Stojadinovic i ima dva sina,veliki se zove Cedomir koj sada ima 52 godina,a mladzi je Slobodan koj se je pominul pre dosta vreme.