Порекло Илије Белошевића, кошаркашког судије

23. септембра 2012.

коментара: 0

РОЂЕН: 13. априла 1972. у Београду

РОДИТЕЉИ: Отац Обрад (Лековац, 1928. – Београд, 1986), просветни радник и кошаркашки судија; мајка Оливера (девојачко Симић), рођена у Ћуприји 1941, просветни радник, дефектолог.

КРСНА СЛАВА: Ђурђевдан (Белошевићи), Ђурђиц (Симићи)

О ПРЕЦИМА: Деда по оцу Илија, био чиновник у војсци, а бака по оцу Босиљка, професор. Деда је умро 1970., пре него што сам се ја родио. По њему сам добио име, као и мој брат од стрица Стеван. Стриц је живео у Канади (умро 1990.) Деда по мајци се звао Божидар, а бака Десанка. Деда је био радник, а бака пиљарка.

СВЕШТЕНИЦИ: Са очеве стране већина мушких предака, од прадеде и раније, су били свештеници и као такви веома уважени у Лесковцу.

О ПРЕЗИМЕНУ: Белошевићи су старином највероватније из Мокрина (АП Војводина). Презиме се развијало отприлике овако: Белош, Белошев, Белошевић. Претпоставља се да смо у Мокрин дошли у великој сеоби Срба са Чарнојевићем, у 17. веку.

ПОРОДИЧНА АНЕГДОТА: Пошто не памтим деде ни по оцу ни по мајци, све анегдоте се врте око спорта, пошто смо и ја и отац из тог света. Не знам колико би то овде било интересантно уз причу о пореклу.

ОТАЦ: Отац Обрад Белошевић је био кошаркашки судија виоске класе и не могу да се поредим са њим. То је потпуно друга димензија, друго време, други људи. Почаствован сам што сам имао таквог оца. Био је прилично дуго у кошарци, а посебно на међународној сцени. Са данашње тачке гледишта је био право светско чудо где је све стигао да суди по Европи и свету. Радио је из ентузијазма и љубави према том спорту. Дао је доста кошарци, али му је она доста и вратила.

ПОРОДИЦА: Супруга Јасмина, деца Анастасија и Петар. Сестра Ивана (удата Ројевић).

БИОФРАФИЈА: Суђењем кошаркашких утакмица бави се од 1988. године. Досад судио пет европских првенстава, три светска и две Олимпијаде – у Пекингу и Лондону. Такође, судио на пет Final Four Евролиге, од тога три финала – 2004, 2006. и 2007. године.

ИЗВОР: Илија Белошевић за портал Порекло

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.