Писмо читаоца: Родослов Прековића

16. септембра 2012.

коментара: 3

Мој деда по мајци се презивао Прековић. Презиме је јако ретко. Премало информација сам добио од свога деде због комунистичког режима који му се подвукао под кожу па од страха није причао, али једино што знам је да је из Аранђеловца (одакле му је мајка) да му се отац звао Никола, који је био официр у Краљевој војсци, и да су му сви од родбине одбегли за Америку по завршетку Другог светског рата.

Имам неке слике које се налазе у селу код брата, али мислим да то није од помоћи. Пошто је јако ретко презиме мислим да представља мањи проблем да се пронађе родослов…

Уколико има заинтересованих да ми помогну око даљег истраживања бићу више него захвалан.

С поштовањем

Драган Петровић

 

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Sarko

  Zdravo Dragane, Prekovici su zabelezeni 1930 godine u Vrbici, (danas opstina Arandjelovac). U Vrbici u zaseoku Zlatar zabelezeni su: Prekovici (12 kuca., slave Sv. Luku). Doselio se praded od Bijelog Polja. (podaci su iz 1930 god). U istom selu u zaseoku Misaci ima jos 9 kuca Prekovica zajednickog su porekla sa ovima iz zaseoka Zlatar i slave istu slavu.

  U Bukoviku (danas opstina Arandjelovac) zabelezeni su Prekovic koji su krvni srodnici sa ovima iz Vrbice slave Sv. Luku, ziveli su u Vrbici do oko 1860 godine, i posle se preselili u Bukoviku.

  Sto se tice prezimena Prekovic. Prezime je nastalo verovatno sto su preci tvoga dede bezali u Vojvodini u toku Prvog ili Drugog Ustanaka. Ranije se cesce upotrebljavala rec preko ili preku, odnosi se na Vojvodinu. Na primer nasi Etnolozi su za mnoge porodice zapisali, da su bezali preko sto znaci u Vojvodini, i kad su se preci tvoga dede vratili u Vrbici prozvani su Prekovicima, zamo zato sto su bezali preko, odnosno u Vojvodini, razumes?

  Ima jedan rod u Vrbici, odakle su i Prekovici, taj rod se preziva Svabici, a predak odnosno cukundeda im je doseljen iz Prizrena. Preci ovog roda sigurno su bezali preko u Vojvodini i kad su se vratili u Vrbici lokalno stanovnistvo ih prozove Svabicima, (mozda zbog odela ili sesira ili zbog neceg drugog).

 2. Meshtar85

  Pa nekad, za vrijeme prve Jugoslavije, Srbi preko Drine i oni u Hrvatskoj su nazivani Srbi Prečani, dakle preko, van Srbije. Hoću da kažem možda je obrnuto od ovoga što je naveo Sarko. Ne znam sad da li je Aranđelovac u nekom momentu bilo van uže Srbije, tako da je moguće da su došli od preko. U stvari sigurno je nešto od toga.

 3. Велики поздрав,мене занима моје порекло и презиме Кутлача!Ми живимо у селу Машићи код Градишке Република Српска!Занима ме одакле смо тачно доселили и одакле потичемо,чуо сам разне приче које нас повезују са Динаром и Крајином и да је од мог чукун деде Стојана отац Симо доселио овде у Машиће ,али незнам ништа одређено!Ми славимо св Луку ако то нешто значи да се лакше пронађе порекло мог презимена.Презиме је доста ретко овде у мом крају
  Уколико има заинтересованих да ми помогну око даљег истраживања бићу више него захвалан.

  С поштовањем
  Љубиша Кутлача