Порекло Исидоре Минић

13. септембра 2012.

коментара: 3

Рођена: У Београду, 5. јуна 1973. године

Родитељи: Отац Бранимир Минић, рођен у Београду, сликар; мајка (пок.) Неда Спасојевић, рођена у Београду, глумица.

Крсна слава: Свети Василије Велики (Минићи), Свети Јован (Спасојевићи)

О прецима: Мој отац је из мешовитог брака. Његов отац, мој деда Милан, је рођен у Болечу, а нана је била Немица, која је узела крштено име Хелена. Иначе, нана је рођена у Смедереву, од мајке Српкиње Марије, и оца Немца, Хајнриха Глазера. Деда Милан је радио као картограф у Војном институту, а бака је била домаћица.

Отац моје мајке Милорад Спасојевић, родом из Андријевице, био је филмски и позоришни глумац, а мајка Аустријанка, рођена у Бечу, звала се Хилда Лермер и била је позоришна кројачица. Иначе, бака Хилда је са неких тринаест година дошла у Војводину. Њен отац је први стигао у Вршац. Када је нашао посао и скрасио се, за њим су дошле и она и њена мајка из Беча. Бака Хилда је касније узела име Јелена. Не знам како су се она и мој деда Милорад Спасојевић упознали. Увек ми је било чудно како и где је уопште, он, Црногорац из Андријевице срео једну Немицу из Беча… Но, као девојчици ми није пристајало да питам тако нешто, а после је било касно, и тако то никада нисам сазнала.

О презимену: Минићи су пореклом Црногорци из околине Никшића. Током велике сеобе Арсенија Чарнојевића населили су се у ове крајеве, а презиме нису мењали вековима.

Ратници: Прадеда са мајчине стране, Јулијус Лермер учествовао је у Првом светском рату на страни Аустроугарске и био је у заробљеништву у Италији.

Породична анегдота: Деда са мамине стране, Милорад Спасојевић, био је прави Црногорац. Висок, мршав, са залисцима и маркантним носем. Срчан човек, који се водио девизом: „Што на уму, то на друму“. Борио се за своју породицу. Као путујући глумац пропутовао је целу Југославију. Бирајући ангажмане, било му је битно пре свега да добије добру улогу, смештај за породицу и посао за своју жену – да шије у позоришту. То су били неки његови услови. Чим неки од њих не би био испуњен, ишао је даље. Тако је прошао пут од Бањалуке, Зенице, Тузле, Сарајева, преко Никшића, Подгорице, Врања, Ниша, до Зрењанина, и Београда. У ком год граду да гостујем, дочекају ме с истим речима: „Овде је био твој деда“(смех). Сећам се да је волео да рецитује. После ручка би обавезно све присутне из фамилије забављао рецитујући неку песму или одломак. Иначе, мој деда је један од ретких, који је сам драматизовао и изводио цео „Горски вијенац“. Снимио је чак и плочу. Чувене су његове поподневне шетње до Калемегдана и назад, током којих је имао обичај да изговори цео „Горски вијенац“.

Биографија: Основну и средњу школу завршила у Београду, где је дипломирала и на Факултету драмских уметности у класи проф. Предрага Бајчетића. Стални је члан Позоришта Атеље 212 од 1998. године. Више о глумачкој каријери Исидоре Минић прочитајте OВДЕ.

ИЗВОР: Исидора Минић за портал Порекло. Прилог написала новинарка Катарина Вуковић

 

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Milan Nis

  Odavno sam hteo nesto da saznam o njenom dedi Miloradu Spasojevicu.
  Nisam ockivao da cu da nadjem ovaj tekst. Interesantna stvar je da se sa cerkom pojavljuje u istom kadru u tv drami Darovi moje rodjake Marije (1969), a u filmu Kad budem mrtav i beo igraju u istom filmu, ali nemaju zajednickih scena. On ima tu scene sa Ruzicom Sokic.

  • Раде Бракочевић

   Милорад Спасојевић је Шекуларац, по слави и племену. Спасојевићи су шире из братства Маслари, старог рода племена и краја Шекулар.

 2. Sasa Spasojevic

  Neznam ko je ovo pisao ali od pokojne Neda Spasojevic njen deda je rodjeni brat od moga dede a ja sam rodom iz Gorazda, Bosna I mi Slavimo Djurdjevdan. Neznam puno posto su njeni otisli davno za Beograd ali moj otac zna viseoram da ga pitam.