Poreklo prezimena, selo Turica (Lučani, Donje Dragačevo)

12. septembar 2012.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Turica, prema istraživanju Jovana Erdeljanovića, koji je 1898. i 1899. proučavao Donje Dragačevo

Da je i ovuda bilo starih naselja, svedoči ime Staro Selo i starinsko Džinovsko Groblje. Ali se za današnje stanovništvo zna, da je sve poreklom od doseljenika.

Da je ipak i krajem 18-og veka ovo selo bilo prilično naseljeno, svedoče uspomene o beglučkim salaševima. – Turica se pominje kao zasebno selo 1811. godine, u diplomi Prote Gučanina, a po spisku od 1818. godine imala je tada 20 domova sa 46 aračkih lica.

Prvi početak današnjoj Turici bio je u Džematu Starom Selu, dakle na mestu, možda i na ruševinama ili zgarištu nekog ranijeg sela. Tu su se bile nastanile dve porodice: jedna, od koje su današnji Vasiljevići i Mijatovići, i druga, od koje su Ristivojevići, Pajovići, Simeunovići i Pejovići. Prva je porodica i danas gotovo sva u tom džematu, a druga se izmestila i obrazovala za sebe druga dva džemata: Poljane i Pajeviće. Ovo se sasvim slaže sa kazivanjem, da su te dve sa još jednom (Zrzulskom) najstarije porodice u selu.

Vasiljevići i Mijatovići su poreklom iz Stupčevića kod Arilja. Doselio se njihov čukunded Dmitar i praded Simeun. Ded im se zvao Vasilj, te se po njemu većina prozovu Vasiljevići.

Porodica Apajčevići, od koje su današnji: Ristivojevići, Pajevići, Simeunovići i Pejovići (svi slave: Đurđev-dan) poreklom je iz dragačevske Trešnjevice. U 18-om veku doselilia su se braća Joksim i Maksim, od kojih su sve ove porodice. Najveća su porodica u ovom selu: 32 kuće.

Još su iz 18-og veka ove porodice:

Zrzule ili Petronijevići, starinom od Nove Varoši. U ovu porodicu spadaju: Milinkovići, Jankovići, Pantovići, Prokovići i Adžovići (svi slave Đurđev-dan).

Blagojevića je, i ako su stara porodica, uvek bilo samo jedna kuća. Ne zna im se poreklo.

Dostanića (Brankovića) preci Gavrilo, Petar i Milovan došli su iz Morače, iz Crne Gore. Prozvali su se tako po nekoj baba-Dostani. U ovu porodicu spadaju i Marići.

S početka 19-og veka su doseljene porodice:

Tomovići poreklom od Užica. Od njih su: Lazarevići, Sretenovići i Stamenići (slave Stevanj-dan).

Milićevići (Čapkuni), kojih se praded Milić doselio takođe od Užica (slave Đurđevdan).

Mlađe su porodice:

Radonjići i Čvorići, jedna porodica, čiji se ded Radonja doselio iz Šaponja kod Nove Varoši. Prema tome i prema slavi Sv. Stevanu, i oni su od velike porodice Šaponja, koje ima u susednom Lisu, u Dučalovićima, Rtarima i dr. (v. opis Rtara).

Timotijevića ded Timotije doselio se iz sela Dobrača u srezu zlatiborskom. I sad ih ima u Dobračama sa prezimenima: Jovanovići i Dimitrijevići. Starinsko je prezime ove porodice: Miloševići (slave Lučin-dan).

Jovanovićima je staro prezime Krečarovići. Njihov se ded doselio od Nove Varoši (slave Jovanj-dan).

Ristići su pre skoro 50 godina došli iz Debelje kod Nove Varoši.

Ljujići su pre 25 i više godina došli iz Bistrice od Novog Pazara.

Ilić u džematu Matića se doselio pre 20 godina iz Gornje Kravarice dragačevske. On je od tamošnjih Ilića.

Ilić u džematu Zrzulskom je od Ilića iz dragačevskog Graba.

Stančić je od tijanjskih Stančića (Ćumurovića); došao u ovo selo kao pripuz.

Džokovci (Džokovići) su pre petnaestak godina došli iz Komarana kod Sjenice.

Stanovništvo je u Turici dakle sve mlado i doseljavanje je u njoj neprekidno trajalo od kraja 18-og veka pa do danas. Ipak je u 19-om veku selo mnogo više poraslo množenjem od starijih porodica nego doseljavanjem, jer pet porodica iz 18-og veka imaju sad do 70 kuća, dok 11 porodica iz 19-og veka čine skupa tek 30 kuća.

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo N. Kuzmanović

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. PAJOIVC MIROLJUB

    Poštovani,

    Molim sve one rođake (Pajoviće) koji bilo šta znaju o poreklu Pajovića, koji žive u selu Polokce MK. Vranovina SO Novi Pazar, da mi pošalju na moju mejl adresu.

    S poštovanjem,
    Miroljub Pajović
    Beograd

  2. Veselin Ljujić

    Ljujići u Turici nisu doselili od Novog Pazara već iz Bistrice kod Nove Varoši. U ovom selu i susednom selu Draževiće još uvek imaju bliske rođake i jake rodbinske veze.
    To je jasno opisano u porodičnoj hronici (Monografiji) ”LJUJIĆI – potomstvo bratstva iz Stožera”, autora Milomira R. Ljujića. Kataloški broj (CIP) 929.52 LJUJIĆI.
    ISBN 86-905987-0-7
    COBISS.SR-ID 116681740, kod Narodne biblioteke Srbije… objavljenoj 2004. godine.