Poreklo prezimena, selo Gostilje (Čajetina) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Gostilje, opština Čajetina, stanje iz 1925. godine U staro vreme putnici su mnogi, idući iz Užica preko Kokinog Broda za Hercegovinu, sv Poreklo stanovništva sela Gostilje, opština Čajetina, stanje iz 1925. godine U staro vreme putnici su mnogi, idući iz Užica preko Kokinog Broda za Hercegovinu, sv Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Gostilje (Čajetina)

Poreklo prezimena, selo Gostilje (Čajetina)

Poreklo stanovništva sela Gostilje, opština Čajetina, stanje iz 1925. godine

U staro vreme putnici su mnogi, idući iz Užica preko Kokinog Broda za Hercegovinu, svraćali na konak u ovo selo, naročito kod Tucovića, koji su ih sami dočekivali i svraćali, i vrlo se dobro gostili. Otud je došlo ime Gostilje. Kod škole i sadašnjeg groblja ima Grčko Groblje i Crkvina. Ime zaseoka Paunovića uspomena je na neku staru porodicu.

U selu su sledeći rodovi:

Tucovići (Đedovići, Kračinići, Popovići, Ješići i Mutavdžići), poreklom od nekog Tucaka, koji se „dugo vremena potucao“, dok nije došao ovde iz Hercegovine u prvoj polovini 17. veka. Od njih je odavno bilo sveštenika, kao što ih ima i danas. Slave Pantelijev-dan i jedna su porodica sa Obradovićima u Trnavi kod Čajetine. Od ovog roda je bio Dimitrije Tucović, osnivač Srpske socijaldemokratske partije, pokretač i urednik Radničkih novina i Borbe.

Radulovići, predak Radule doselio iz Babana, sad se zovu, Jevtovići, Karimani, Todosijevići, Nikolići, Novakovići, Sibovići, Viliskovići i Čančovići. Ima ih odseljenih kod Požege, dragačevskom Krstacu i čačanskoj Lipnici. Radulov unuk Milovan poginuo za vreme Prvog Ustanka na Goluši kod Požege.

Mitrovići (Janjići, Tanovići, Dridići i Mijailovići), došli iz Pive u Hercegovini. Slave Sv. Jovana.

Oko 1800 – 1820. godine doseljeni su:

Vuksanovići, došli iz Turske (okumili Mitroviće i naselili se na njihovo imanje).

Lazarevići su iz Kosatice, najpre u Ljubić pa ovamo. Slave Sv. Nikolu.

Simovići praded doselio iz Kulaša kod Pljevalja. (služio kod popa Tucovića), slave Lazarevu Subotu.

Sinđelići su iz Rutoša (dovela ih majka u svoj rod Nikoliće). slave Sv. Đurđic.

Gojgićdošli iz Kućana od istoimenog roda. Starina im je u okolini Pljevalja u Hercegovini.

IZVOR: Saradnik portala Poreklo Aleksandar Aksić Šarko


Komentari (1)

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top