Писмо из Врања: Порекло Тасића из Ћуковца

31. августа 2012.

коментара: 14

Ћао!

Потребна ми је ваша помоћ! 😀  Хтела бих да сазнам више о породици Тасић из села Ћуковац код Врања (Иванковци или Иванкови, славе Св. Аранђела).

Урош Трифун Тасић (1905-1982.) је био мој прадеда, Трифун чукундеда и нико не зна шта је било пре, тј. ко… Одакле су дошли?

Мој деда – Александар Урош Тасић (1930 -2010.) (ако вам нешто значе ове информације 😀 …)

Историјски архив у Врању нема податке, професор Момчило Златановић ми је препоручио две књиге (ВРАЊСКА КОТЛИНА – Јован Трифуновски, ВРАЊСКА ПЧИЊА У СЛИВУ ЈУЖНЕ МОРВЕ – Риста Т. Николић) од којих библиотека у Врању поседује само прву.

Унапред хвала!

Поздрав!

 

 

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

 1. Olivera tasic

  Pozdrav,

  Ja sam isto Tasić. Iz okoline Preševa. Poreklom iz Trgovišta kod Vranja.

  Kaliko znam, u Trgovište smo došli iz Gračanice, a pre toga iz Trebinja i okoline.

  Krsna slava, Sveti Arandjel.

  Pozdrav Olivera

 2. Nenabha

  Postovani:
  Moje ime je Nemanja. Trnutno zivim i rodjen sam u Zajecaru. Deda mi je rodjeni Cukovcanin. O njima jako malo znam. Inace radi se o porodici Ristic dedino ime je Vojislav. Unapred hvala i znacila bi mi bilo kakva pomoc.

 3. Leon

  I ja sam poreklom od Tasića iz Vranja.

  Moj čukundeda Rista Tasić rođen je u aprilu mesecu 1874. u Vranju.Kasnije uzeo prezime Manasić po ocu i otišao kao učitelj u Salakovac,potom u Trnovče, pa u Požarevac.Otišao sa ovog sveta 1932. u Požarevcu gde je i sahranjen.

  Navrndeda Manasije Tasić,terzija, nosilac ordena Takovskog krsta, umro sedmog marta 1927. u Kumanovu gde je i sahranjen.
  Navrnbaba Sofka Tasić,takođe sahranjena u Kumanovu.

  Rista je koliko mi je poznato imao još dva brata.Jedan je emigrirao u Ameriku,a drugi je bio dvorski krojač.Nažalost ne znam imena nijednog od njih(pretpostavljam da se ovaj koji je ostao zvao Mita,ali to nije 100% sigurno).

  A sad dolazimo do problema. Moja pokojna baka je uvek govorila da joj je krsna slava Vavedenje. Pošto je ona dete iz mešovitog braka-majka Srpkinja,otac Mađar-a Mađari naravno ne slave krsne slave,logično je da je slavu nasledila od majke. Međutim,ni Tasići iz Vranja o kojima se ovde govori ni bilo koje druge porodice Tasić na koje sam dosada naišao ne slave Vavedenje. O poreklu “svojih” Tasića ne znam ništa dalje od navrndede Manasija,a iz toga što je pred kraj života boravio u Kumanovu gde je i umro,pretpostavljam da smo možda od tamo.

  Ako neko zna nešto više čime bi mi mogao ovo rastumačiti,bio bih mu jako zahvalan.

  Za kraj i podatak da je u isto vreme u Vranju osim mog čukundede živeo još jedan Rista Tasić,iz porodice poznatije pod nadimkom Babadudinci (po njegovoj mami,poznatoj Baba Dudi)