Дигитализована књига: Српски презименик Reviewed by Momizat on . Портал Порекло даје вам линк ка књизи Велимира Михајловића "Српски презименик", у којој су дата тумачења за бројна српска презимена, поређана по азбучном реду. Портал Порекло даје вам линк ка књизи Велимира Михајловића "Српски презименик", у којој су дата тумачења за бројна српска презимена, поређана по азбучном реду. Rating:
You Are Here: Home » Траг » Књиге » Дигитализована књига: Српски презименик

Дигитализована књига: Српски презименик

Портал Порекло даје вам линк ка књизи Велимира Михајловића „Српски презименик“, у којој су дата тумачења за бројна српска презимена, поређана по азбучном реду.

НАПОМЕНА: Због изненадне смрти писца, у књизи су у највећем делу обраћена презимена која почињу са словом А па до слова Љ, док је од почетног слова М надаље обрађен веома мали број презимена.

Кликните на следећи линк: 

Српски презименик, Велимир Михајловић, 2002. године


Коментари (21)

 • Milan Kurilj

  NIGDE NISAM NAŠAO PREZIME KURILJ?POREKLO SA BANIJE,HRVATSKA?

  Одговори
 • Miran Goljović

  У књизи др Велимира Михајловића „Српски презименик“ постоји грешка која се тиче презимена Гољовић. У књизи пише да је то савремено српско презиме које постоји у Бољевцу (источна Србија), што није тачно. Презиме постоји на територији општине Рашка и града Краљева (некадашњи Студенички срез). Пре свега у рударским варошицама Баљевац на Ибру и Ушће на Ибру и селима Жижовци, Лучице, Тадење и Студеница. Сви Гољовићи имају заједничко порекло и живе у овим местима која су међусобно удаљена, у пречнику, 20-так километара. Грешка је вероватно направљена због сличности имена Баљевца (на Ибру) и Бољевца.
  Што се тиче старости презимена, први пут се појављује у турском тефтеру из 1834. у облицима Гољовић и Гољо, а настало је 30-40 година пре тога.

  Одговори
  • Darko

   Nije greska.
   Prezivam se Goljovic iz Usca sam.
   Sve ste tacno naveli jedino mogu
   da potvdim da Goljovica ima u
   Boljevcu jer je stric od mog oca
   otisao tamo zbog posla,nastanio
   se i ima potomke pa verovatno
   je zbog toga taj podatak.

   Одговори
 • ја

  Нигде нисам нашао ништа о презимену Равић а ово презиме је заступљено у скоро свим бившим југословенским републикама. Уколико имате информације поставите на сајту, хвала.

  Одговори
 • Mileta Urosevic

  Interesuje me kako je nastalo prezime Skerlic… Mislim da je u osnovi ovog porodicnog imens rec Skerl ili Skerla.. Znam da postoji i prezime Skerl, nas pokojni kompozitor Zvonimir Skerl, na primer. Na internetu sam nasao 237 Amerikanaca sa ovim prezimenom. Koliko znam ima ga i u Letoniji ili Litvaniji.. Navodno je nastalo od italijanske reci Scarlat za crvenu boju..

  Ako neko zna nesto vise molio bih ga da to i objavi.. Hvala na ustupljenom prostoru..

  Одговори
  • Темнић

   У Словенији сте имали презиме Шкерљ /Божидар, Божо/. По мом мишљењу морате сићи на југ до Скадра и у Северној Албанији потражити има ли тога презимена. За етимолошко тумачење
   видите даље. Рече Мирољуб србицом.

   Одговори
 • tejić dragan

  u popisu srpskih prezimena nisam našao prezime Tejić. Ima nas na teritoriji cijele bivše SFRJ. Ako neko nešto zna molim da to objavi. Hvala

  Одговори
 • Zoran Rajlić

  Poštovana gospodo , evo ja sam s vremena na vrijeme traćio neke informacije od Vas u vezi prezimena RAJLIĆ ILI RAILIĆ ILI RAJILIĆ , i jedan , drugi treći sajt . Ništa . Sasvim slučajno preko nekih sasvim , šetnji po pretraživaču odem na sajt
  http://www.rajlich.cz
  ili
  http://www.rajlich.com
  I dobijem impozantna porodična stabla . Postavlja se pitanje , kako ?

  Одговори
 • milan

  Interesuje me poreklo prezimena i porodica Bogdanov i Moldovan.Milan.Vrsac

  Одговори
 • stanislav nikolic

  Gledajuci detalje na sajtu kao I spisak imena od A-Š ne videh prezime COCIĆ.
  Naime to je moj predak iz Leskovca rodjen oko 1830.Puno ime I prezime je bilo Petar Cocić Nikolić.Posle Petra mog cukun dede svi nosimo prezime Nikolić.Da li znate odakle potice prezime Cocić I zahvaljujem na pomoći.

  Одговори
 • Dragiša Dag

  Odakle je prezime Milošević?

  Одговори
 • Miroslav

  Interesuje me odakle potiče prezime Pivašević?U familiji ne znaju tačno da mi objasne.Znam da ga ima retko u Srbiji

  Одговори
 • Miroslav

  Odakle je prezime Kamperelić?Znam samo da potiče iz juga Srbije.Međutim čuo sam da je nastalo od Kampareli iz današnje Italije.

  Одговори
 • Лебане

  Odakle poticu Stevanovici iz Peci,doselili se u Lebane oko 1900.godine.Krsna slava Sveti Alimpije Stolpnik.Starinom su navodno negde sa mora?

  Одговори
 • nikola

  Dzakule su koliko znam rodom kod Bihaca, ne znam mnogo. Slava nam je Petrovdan. Deda je ubijen za vreme drugog svetskog rata, zvao se Nikola imao je jos brace

  Одговори
 • Cinta

  Jel može neko da mi kaže bilo šta o prezimenu Mutapčija i kako je to prezime povezano sa starim prezimenom Mutap ? ? ?

  Одговори
 • Jelena

  Zdravo svima, Dali bi neko mogao da mi pomogne da mi objasni Poreklo prezimena Setoric?
  Hvala

  Одговори
  • Defendor

   Како тачно презиме гласи? Тражих као Шеторић, али нисам могао да нађем. Можда је и неко изузетно ретко. Напишите одакле је, из ког краја, и напишите славу, ако је имате.

   Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top