Velika Gospojina – Uspenje Presvete Bogorodice Reviewed by Momizat on . Srpska pravoslavna crkva i vernici 28. avgusta (15. avgusta po julijanskom kalendaru) slave praznik Uspenja Presvete Bogorodice, poznat kao Velika Gospojina, koj Srpska pravoslavna crkva i vernici 28. avgusta (15. avgusta po julijanskom kalendaru) slave praznik Uspenja Presvete Bogorodice, poznat kao Velika Gospojina, koj Rating: 0
You Are Here: Home » Krsne Slave » Velika Gospojina – Uspenje Presvete Bogorodice

Velika Gospojina – Uspenje Presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva i vernici 28. avgusta (15. avgusta po julijanskom kalendaru) slave praznik Uspenja Presvete Bogorodice, poznat kao Velika Gospojina, koji je jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici.

Taj praznik, kada se završava i post koji traje 14 dana, uspomena je na smrt Bogorodice i, prema jevanđeljskom predanju, dan kada se ona vaznela na nebo „i predala svoj duh u ruke Spasitelja“.

Prema kanonu SPC, Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika i proslavlja se svake godine 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru.

Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela svoga sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

Prema pravoslavnom kanonu, Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima pravoslavnih manastira.

U srpskom manastiru Žiča, zadužbini Nemanjića s početka 13. veka, oslikana je jedna od najlepših predstava Uspenja, sa Hristom koji u naručju drži novorođenu dušu Bogomajke, zagledan u njeno telo na odru.

U trenutku smrti Bogorodice, kako je zapisano, „apostoli počeše pevati u slavu Božju…, a sva se soba zasja od čudne svetlosti i presveta Deva predade duh svoj u ruke Spasiteljeve ne osetivši smrtnoga bola“.

„Mrtvo telo njeno preneše apostoli na rukama u Jerusalim u Getsimaniju…, apostol Jovan nosio je maslinovu granu, a svetao oblak okruživaše njen odar i povorku“.

Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine po želji cara Mavrikija koji je 15. avgusta (prema Julijanskom kalendaru) pobedio Persijance. Od tog datuma svi hrišćani slave taj praznik.

Scena Uspenja Bogorodice obavezan je motiv u pravoslavnom fresko-slikarstvu, jer je za život i smrt Bogomajke vezan smisao hrišćanske vere i molitve.

Zaštitnica je svega živog na zemaljskoj kugli, a posebno porodilja i majki. One se u slučaju preke potrebe prvo obraćaju Majci Bogorodici. Njena ikona se nalazi u svakoj kući verujućih Srba. Veruje se da malo sastrugane boje sa njene ikone ili freske ako se popije može pomoći kod mnogih ženskih bolesti.

Od ovog dana počinju dani koji se zovu Međednevice ili Međugospojinci i traju sve do Male Gospojine koja se slavi 21. septembra po novom kalendaru. Veruje se da ubrano bilje i trave u ove dane imaju izuzetno lekovita svojstva. Tih dana se po planinama razmile travari koji beru lekovite trave za zimske rezerve. Mnogi prve ubrane trave nose na blagosiljanje u crkvu.

Po celoj Srbiji  i svuda gde žive pravoslavni vernici se održavaju vašari i narodni sabori. Jedan sa najdužom tradicijom je u Beogradu, kod ženskog manastira u Rakovici. Slavi se kao krsna slava, koju u našem narodu zovu i Velika Gospođa.

Portal Poreklo želi srećnu slavu svima koji slave Uspenje Presvete Bogorodice. Živi i zdravi nam bili!

IZVOR: RTS


Komentari (1)

  • dejan petrovic

    Dobar dan , ima li ko jos od Petrovica da slavi ovu slavu ,nek se javi, inace sam ja rodom iz sela supska kod cuprije, mada kazu da je moj predak dosao iz negotina na miraz u ovom selu i doneo svoje prezime petrovic, nazalost neznam koje je prezime imala zenska osoba kod koje je iz negotina dosao muskarac na miraz, hvala na odgovoru.

    Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top