Pismo čitaoca: Poreklo Vukićevića

28. avgust 2012.

komentara: 28

Poštovani,

imao bih dva pitanja za Vas pa ako možete izađite mi u susret. Unapred Hvala!

1. pitanje – moje poreklo?

Moje ime je Vukićević Ivan, živim u Beogradu i interesuje me moje poreklo. Ne znam da li mi možete dati neke direktne podatke, ali me zanima kako neko kao ja može da dođe do nekih pouzdanih saznanja.

Moji roditelji su rođeni u selu Krtok, kod Kuršumlijske Banje, opština Kuršumlija. Otac mi je od Vukićevića koji su jedna od mnogobrojnih porodica i prezimena iz tog sela i kraja. Ono što sigurno znam jeste da su moji preci živeli u Crnoj Gori, i da su ti krajevi masovno naseljeni stanovništvom iz tih predela posle oslobađanja od Turaka. Međutim, ono što me buni jeste ta priča o mom pretku Milovanu Vukićeviću (moj čukundeda) i njegovoj deci koja su došla u Krtok i od njih potičemo ja i svi moji rođaci.

Taj moj predak Milovan Vukićević je iz Crne Gore došao prvo u Peć (ili Prizren, nisam siguran) u periodu između 1900. i 1914., radi obavljanja službe. E, sad, ne znam da li je to bila služba u Kraljevini Crne Gore ili Kraljevine Srbije, jer je jedno vreme Metohijom upravljala Crna Gora. Tamo se bavio nekim poslom vezanim za naplatu poreza, i tokom vršenja službe je nastradao – ubili su ga Albanci. Njegova žena se preudala negde u okolini Rožaja, ali njegova i njena deca (među njima i moj pradeda Mile Vukićević) dolaze u današnju postojbinu selo Krtok. Tamo su već živeli neki njihovi rođaci, koji su ih zato i prihvatili posle pogibije oca Milovana.

Zbog straha od krvne osvete i uopšte tih nesigurnih vremena, generacija mog dede nije uopšte mogla da sazna puno od “svojih starih” kako su ih zvali, a koji su znali mnogo više o našem tačnom poreklu, korenima i rođacima. Ja sam igrom slučaja živeo u detinjstvu u Herceg Novom (Crna Gora) i kopkalo me je mnogo puta da pronađem više informacija o korenima, ali nije bilo lako jer je ovo prezime jako brojno i često. Druga stvar, mnogi su mi rekli, da su se zbog tih sukoba sa Turcima i Albancima, i krvnih osveta, prezimena često menjala (da bi se zaštitila deca), pa je zaključak bio, “možda ti i nijesi starinom Vukićević”. Ne znam, moguće, ali ono što sam proverio i sigurno je tačno jeste da se moj čukundeda tako prezivao, jer su ga moj pradeda i njegova braća i sestre upamtili i to potom ispričali mom dedi, a on mom ocu…

Moj otac je više puta bio u Nikšiću kod nekih prijatelja (a smatra se da svi Vukićevići vode poreklo iz okoline Nikšića) i kaže da je tamo imao priliku da upozna neke prezimenjake, i da posmatrajući fizionomiju ljudi, za neke je imao utisak da “liče” na ove naše Vukićeviće iz Kuršumlije. Simptomatično je da i kod njih u familiji postoje neka slična imena kao: Radenko, Radoslav, Raško, Mile, Milovan … Ali za mene su sve to nagađanja, dok ne nađem neke pouzdane podatke.

Inače, naša slava je Sv. Luka. Mnogi u tom kraju (sela iznad Kuršumlijske banje) slave ovu slavu. Ali, hteo bih da napomenem da moji preci u Crnoj Gori (Vukićevići od kojih potičem) možda nisu slavili tu slavu, već je (verovatnije) Sv. Luku prihvatio moj pradeda Mile Vukićević od svog rođaka Obrada Vukićevića kod kojeg se nastanio sa sestrama posle pogibije svog oca Milovana, o kome sam pisao. Taj Obrad je mnogo ranije stigao u te krajeve i bio je neki rođak mom čukundedi… Zaboravio sam bio da napišem da mi je pradeda Mile imao dve sestre, jedna se udala u Rudare, a druga u Prevoj (to su isto naselja blizu Kuršumlije)

Mene zanima gde i kako bih mogao da istražim poreklo svog čukundede i da utvrdim korene i grane naše loze?

2. pitanje: Da li znate da li postoje neke arhive i istorijski izvori o ranijem životu civilizacija u tom kraju iznad Kuršumlije, Toplice i Kosanice uopšte?

Dugo sam čeprkao po internetu i osim nekih površnih navoda sa sajtova Opština i Vikipedije nisam mogao ništa više da saznam osim da je na prostorima današnje Toplice bila prva država Stefana Nemanje. Prosto je nemoguće da se niko ne bavi istorijom ovog kraja, jer tu su bile granice između Rima i Vizantije, tu su i pre njih postojale neke ranije civilizacije (Ilira, Grka, Kelta). A kasnije u srednjem veku i nemanjićka županija, potom i Srbija…

Ovo pitam jer znam da su u tom selu moj deda i drugi ponekad iskopavali neke stare predmete koji su ukazivali na ranije “tragove života”: staro ognjišta, razno posuđe, brus (kamen za oštrenje metala) i ko zna šta još… Deda mi je rekao da je to bio prijavio jednom u Kuršumliji “nekoj službi” ali niko se nije za to interesovao (ne znam što me to nije začudilo). Zato je on lepo što mu je trebalo zadržao, a što nije , vratio u zemlju. Najsmešnije od svega mi je bilo kada sam ga gledao kako sa brusem koji je neko napravio ko zna kada (pre možda 1000 godina ili više) on mirne duše oštrio svoju kosu da bi kosio detelinu?! To ima samo u Srbiji – predmetom koji ima istorijsku vrednost “oštriš kosu” ! :)) Obožavam naše selo i seljake, uvek imaju odgovor za sve…

Što se tiče sela Krtok i mogućeg porekla naziva sela, ovako stoje stvari: Krtok je zapravo seoska oblast ispod prevoja Prepolca, na putu Kuršumlija – Kuršumlijska Banja- Podujevo. Obuhvata nekoliko razuđenih zaseoka koje čine po nekoliko kuća i imanja koji se nazivaju prema prezimenima vlasnika (npr. Vukićevići – gde žive moji deda i baba, pa onda tamo još neki drugi zaseoci koje sve i ne znam iskreno, ali npr.: Belojice, Josifovići (od kojih mi je majka)… )

Od kada taj deo datira pod nazivom Krtok nije nikom poznato, ali postoje dve priče kako je nastalo ime:

1) Naseljenici iz Crne Gore za krompir kažu “krtola”, pa pošto je to selo Krtok onako malo zaravnjeno i bilo pogodno za sadnju krompira, a koji je dobro rađao na toj zemlji , prozvali ga “Krtok”;

2) Druga verzija jeste da su zapravo po svom dolasku tu zatekli uglavnom teren koji je skroz bio šumovit i nedostajalo je obradivih površina pa su morali da “krče” šumu da bi imali livade za pašnjake i poljoprivredu. Onda je naziv od reči “krčevine” došao do imena “Krtok”. E sada, istina je i da “krtola” dobro rađa, i da se svaka druga livada zove “krčevina” ali koliko je to verodostojno u priči o poreklu naziva sela to ne znam. Kažu da su Turci (koji su tu živeli pre njih, pretpostavljam do 1878) ovaj kraj nazivali Vodice. Jer ceo kraj ima mnogo izvora i potoka koji pripadaju Kosaničkom slivu(reka Kosanica) a protiču kroz Krtok i okolinu…

Na kraju, hteo bih da Vam nešto ljudski kažem. Ne tragam za ovim poreklom jer umišljam da potičem od nekih Nemanjića, nego me nešto ponekad vuče, neki osećaj duga prema tim precima, da kažem, uslovno rečeno, to me “progoni”. Nikad mi nije bilo jasno zašto su moji rođaci ali i dedina generacija (deda mi se zove Radenko) bili nekako nezainteresovani da saznaju tačno poreklo. Čitao sam na mnogim mestima koliko su se ti naši preci koji su se selili, tamo i vamo, mučili, borili za slobodu, za zemlju … Eto i taj moj predak krenuo je u Srbiju za boljim i sigurnijim životom i čim je došao pronašla ga je smrt. Ni za grob mu se ne zna. Ali šta da se radi, to da ispravim ne mogu. Ali zato želim i verujem da mogu da pronađem gde se rodio, i da odem jednog dana da u crkvi gde se krstio zapalim sveću. A i zakleo sam se da ću ja svojoj deci ostaviti jasnu sliku o tome ko su i odakle su. Ko se ne seća predaka i prošlost mu živi u mraku, ni život u budućnosti mu ne može doneti mnogo svetla.

Ja pitah za pomoć, pa Vi sad ako možete pomognite.

S poštovanjem,

I sve najbolje želim

Vukićević Ivan

P.S. Sajt vam je odličan, baš dobra i plemenita ideja i zato vam želim puno uspeha

 

 

 

Komentari (28)

Odgovorite

28 komentara

  1. Poštovani,
    moj otac je Dragomi Luković iz Krtoka od Belojica. Isto kao i svi vaši, po nekom dedi Luki su promenili prezime u Luković, ali ih i dan danas niko tako ne zove, već Belojice. E sad, ima jedna priča… pre mnogo godina, moj deda je dobio pismo od nekog Belojice iz sela iznad Bukovice, Crna Gora. U pismu je pisalo da smo rođaci i da bi bilo lepo da stupimo u kontakt. Kada smo te godine pošli na more, svratili smo u to selo da se upoznamo i saznamo istoriju porodice i vidimo odakle vučemo korene. To selo je u planini i mi naravno nismo znali put, a nije bilo GPS. Pokazaše nam neki ljudi pravac, i mi krenusmo nekim putem, uz brdo. Istim tim putem sretosmo nekog pešaka. Kako smo mu prilazili kolima, mama reče tati:”Pitaj ovoga, on sigurno zna da li smo na pravom putu. Pogledaj, iste je građe, isto hoda kao vi, Lukovići. Mora da ti je rođak.” Tako je i bilo. Lepo su nas dočekali i pokazali da se sa njihove planine vide vrhovi Kopaonika. Zato su se naši preci uputili u tom pravcu bežeći od Turaka.
    Pozdrav, Snežana Videnović

  2. Danilo

    Snežana, da li su Vam Vaši stari pričali o svojoj odivi udatoj u selo Raševac. Momir Belojica joj je bio brat od strica, sestra od strica Miljojka udata Spasojević.
    Pozdrav

  3. Ranko vukicevic

    Ranko Vukicevic rodjen sam ucerni gornji derventa bih.od ocaljubomr vukicevic oca petra.Svi kazu poreklo je iz okoline niksica c.gora voleo bih da znam nesto vise ali kako i odakle poceti?

    • Vuk

      Poštovani Ranko!
      Evo da Vam malo bar pomognem!Utvrdio sam da se ponavljaju u Rodoslovu imena Raško, Vlajko, Vukić,Milovan,Milorad, Boško, Radojica, Ratko…Bio sam na službu devedesetih celu deceniju u CG i ponešto video i istražio! U selo Cerovo postoje dva zaseoka Gornji i Donji Vukićevići. Najviđeniji je od tih bio u to vreme kad sam istraživao Savo Vukićević, koji je živeo u Podgorici.Mislim da je bio Rektor na
      Univerzitetu.Upoznao sam Porodicu Vukićević koja živi u Nikšićku Župu!Kod mene je službovao Raško Vukićević, koji apsolutno liči na Darka Vukićevića od oca Staniše , žive u N.Sad! Moj deda Mile je 1904 godine doveden kao dečak od pet šest godina u Krtok u porodicu Vlaja Vukićevića!Imao je dve sestre:Katu udatu u porodicu Biševac u Đake i Mandu koja je udata u selo Bašte,Rožaje,CG.!Moj pokojni otac Radenko išao je pedesetih sa nekim iz bratstva Belojice naseljenih u selo Krtok( sada Lukovići),pedesetih u CG da tragaju za poreklom!Bili su u N.Pazaru u neku porodicu Belojice, dobili smernice gde da idu i tu su se razdvojili.Moj otac je išao u Rožaje, selo Bašte kod tetke Mande!Manda imala sina sada pokojnog Vasa bio šumar.Radenko upoznao dva starca iz sela Bašte Gruja i Iva!Oni su samo plakali kadsu pitali za Radenkovg oca Mila!Moj otac je mišljenja da su oni prećutali neku tužnu istinu u vezi dešavanja i razloga odlaska Mila iz Bašte!Rekli su mu da je Milov
      otac Milovan čije ime ja nosim bio oženjen sa Milicom.Milovan je službovao kao neki finansijski službenik u Pećkoj oblasti i tu ga ubili Arnauti!Nisu mu kazali grobno mesto! Taj Vasa je mnogo ličeo namog oca Radenka! Moj deda Mile je umro 1952 godine, tako da ga nisam upoznao

      • Vuk

        PS:! Izvinjavam se Rodi Vukićevića jer sam pod stresom zbog uništenja porodičnog doma od posledica udara groma koju je izgradio moj pokojni otac Radenko na imanju svoje supruge Ljubice, devojačko Pantović od oca Milentija i majke Stane poreklom iz Gradova, CG pleme Šabanović kasnije sa prelaskom u Srbiju Božović….Nego da se vratim na temu.Po saznanju od divnog čoveka Radović Dragana iz Bašte, starci Grujo i Ivo su pomrli ali imaju svoje naslednike! Mislim da se krila neka strašna tragedija u ovoj mojoj lozi, jersvi imaju neubedljivo priču “bekstvo od Turaka ižkrvne osvete”.Nisam bio dovoljno svestan i uzrastom dostigao vrednost ovih podataka, ali crv radi, bol i tuga ubija! Važno je znati da svi ti ljudi koji dođoše u Toplicu i nedra Kopaonika u periodu 1870 do 1924 godine bili su povezani rodbinski, kumovali i dobročiniteljstvom.Kasnije u vreme komunizma i udbaštva razbijeni i “ućutkani”.Ja nisam mogao kasnije ništa dalje od drugog kolena unazad da dobijem validne podatke…Nastaviću dok dišem…

  4. Marija Vukicevic

    Postovani Vukicevici,
    Moj tata, Dragutin Kica Vukicevic dobio je u braku dve kcerke (na sta se nikada nije zalio, vec nam je podario beskonacnu ljubav i paznju) i time njegova CETIRI UNUKA ne nose ovo plemenito prezime, ali ponosne gene i zavidan karakter svakako. Tata je rodjen u Kosovskoj Mitrovici gde su njegovi stari bili kolonizovani, moj djed po ocu radio je u banci. Po smrti prve zene, vec u godinama, ozenio je Mariju Medenicu iz Morackog manastira i dobio sina Dragutina, inteligentnog i talentovanog za skolu, koga su iz miloste zvali Ladoje.
    Tata je zavrsio gimnaziju i elektrotehnicki fakultet u Beogradu, gde je posle rata i ziveo. Mama je sa Cetinja, devojackim prezimenom Banasevic, poticu od nekog Banasa, njena baka bila je lepotica, dvorska dama na dvoru kralja Nikole. Mama je pricala da je imala najdeblju kiku u celoj prestonici, a tu izuzetno gustu kosu nasledila je moja sestra Olga.
    Dragi Pjesivcani, mili rode Vukicevica, moze li neko dopuniti ovu pricu? Mame i tate vise nema, ali opste je poznato da krv nije voda. Srdacan pozdrav

  5. Hristina

    Imam sliku rodoslova. Mogu da posaljem na neku mail adresu. Mozda pomogne

    • Marija Vukicevic

      Poštovana Hristina, dugo nisam mogla naći svoj komentar 😊 pa nisam videla Vaš odgovor.
      Ako ste u mogućnosti, pošaljite mi rodoslov, bila bih Vam zahvalna.
      Srdačan pozdrav Marija

  6. Vukićević Dragana Ljubomir

    Dragi Vukićevići (Sarapi) i drugi brastvenici.
    Potraži te rodoslov Božina Sarapa, našeg predaka. Ili Brastvo Sarapa na internet. Od koga su nastali: Vukićevići, Banovići, Vučkovići, Laličići,Vujanovići, Djuraševići, Markušići,Nikolići-Kaludjerovići.
    Ja sam Ljubomir Vukićević koi isto traga za precima. Na žalost ratovi su imali veliki uticaja, na moju porodicu. Pa sam ja jedinac zadnjik pet koljena. I nemogu vam više pomoći. Sreto svima.

  7. Vuk

    Dragi Vukićevići!
    Izgorela mi porodična kuća od udara groma 06.08.2020 godine u selo Krtok bb, koju je sagradio moj pokojni otac Radenko ! Izgorrlosvo pokućanstvo! Pokušavam da se oporavim od šoka! Sa prikupljanjem polaznih papira nadležnih organa u opštini Kuršumlija ide vrlo teško i neverovatno teško se pronalaze “nadležni! Redovno sam izmirivao sve obaveze poreza i održavanja strujnog priključka, ali njihova pomoć već je nikakva za sada! Planiram obnovu kuće!Pomozite bar rečima! Vaš Milovan!