Poreklo prezimena, selo Počitelj (Gospić, Lika)

21. avgust 2012.

komentara: 12

Poreklo stanovništva sela Počitelj, stanje iz 1712. godine 

Počitelj leži ispod same planine Velebit. Sa njegove severozapadne strane nazire se Lički Čitluk, sa severne Ribnik, a sa istočne ga dodiruje Medak. Prostire se na ličkoj visoravni, čija nadmorska visina iznosi oko 575 metara.

Kroz Počitelj protiče reka Lika, odakle vijuga na sever prema zaseoku Ivančevića i nastavlja tok do Njegovanske Varoši. Odatle nastavlja tok prema Ribniku. Ispod samog Velebita, nedaleko od zaseoka Vuksanove Varoši, izvire Počiteljica. Ona teče na severoistok između Počitelja i Čitluka i nedaleko od Novog Sela uliva se u Liku. Nedaleko od izvora Suvaje, desnog kraka Počiteljice, Vitasi si imali vodenicu. Bila je to nekad prava fabrika brašna, sa dva velika kamena.

Otprilike 200 metara nizvodno od te vodenice, sveštenička loza Došenovića (kasnije Došeni) imala je svoju vodenicu. U nju su dolazili seljaci iz celog Počitelja da melju raž i pšenicu, takođe i kukuruz od čijeg su brašna spremali nadaleko poznatu ličku palentu. Ova vodenica je prestala da radi mnogo ranije od prethodne, jer su njenog vlasnika, počiteljskog sveštenika Milojka Došena, zaklale hrvatske ustaše i njegovo telo bacile u jamu Jadovno na Velebitu, u kojoj leže kosti više desetina hiljada nedužnog srpskog naroda Like i drugih mesta. Sveštenik Milojko Došen bio je u srodstvu sa Nikolom Teslom. Dolazeći u Počitelj Nikola bi posetio Milojka. Ćaskajući o raznim stvarima svakidašnjice prošetali bi se i do vodenice. Milojko je u razgovoru upitao Nikolu kako bi njegova vodenica mogla da melje preko cele godine, a ne samo tokom proletnjih i jesenjih meseci kada pada obilna kiša. Nikola mu je bez razmišljanja odgovorio: E, moj Milojko, ako bi ti ovde napravio bent (branu), ovde bi se voda sakupljala i mogla kanalom odvoditi na lopatice koje bi okretale kamen i eto ti meljave cele godine. Taj bent, međutim, nikad nije napravljen.

Seoske kuće podignute ispod Velebita čine Gornji, a locirane preko reke Like Donji Počitelj. Zaseoci nose imena plemena, kao što su Bobići, Ivančevići, Drljići, Njegovani, Pavlice, Potkonjaci, Preradi, Vitasi, Vuksani i Uzelci.

Počitelj su, prema pisanju Karla Pača, naseljavali Japodi, a posle njih Rimljani. U svojoj knjizi „Lika u rimsko doba“, Pač misli da je rimsko-ilirsko naselje Ausankalio bilo locirano negde između Metka i Počitelja. Prostor na kome sad leži Počitelj pripadao je u srednjem veku plemenu Mogorovića, a prema jednoj ispravi od 29. januara 1263. godine zna se da je vlasnik Počitelja bio knez Petar Tolimirović. Nešto posle 1370. godine u posed grada Počitelja došli su Gušići i ostao sve do 1527. godine i turskog osvajanja Like. Počitelj je naveden u popisu zatečenih utvrđenja koja su 1577. godine zaposeli Turci.

Pouzdano se zna da su Turci podvelebitski deo Like počeli da naseljavaju 1550. godine. Tada su prvi put došli Srbi u Počitelj. Turci su tad u Počitelj i okolna sela naselili dinarske stočare „Vlahe“ i muslimane iz Bosne, pri čemu je Srbima dodeljivano drugorazredno zemljište.

Usled zaoštravanja turskog zuluma i nedostatka volje da se bore protiv svoje braće po veri, 3. aprila 1609. iz Ribnika i Počitelja prebegle su na austrijsku krajišku stranu 33 srpske porodice, a mesec dana kasnije još toliko, sa ukupno 550 čeljadi. Da se podstimo, u Ribniku su tada pored muslimana živeli isključivo Srbi.

Između 1683. i 1689. godine u Lici i severnoj Dalmaciji su planuli ustanci, sračunati na proterivanje Turaka iz Like, što se i dogodilo 1689. godine, posle čega se izbegli Srbi vraćaju u Počitelj i njegovu okolinu. Ustanovljeno je da je jedna struja današnjih Počiteljana došla sa krajiškog područja oko Otočca i Brinja. To su, bez sumnje, bili potomci Srba koji su bili primorani da beže 1609. i 1638. godine. Druga struja je došla iz okoline Knina, Obrovca i Bukovice, pretežno iz predela u koje je narod izbegao za vreme borbi za oslobođenje Like od Turaka.

U prvoj struji Počitelj su naselili:

Bobići

Božići

Čuturile

Ivančevići

Rogići

Srdići

Trkulje

Uzelci

Vuksani.

U drugoj su bili:

Čatići

Došeni

Kaljaševići

Laskovići

Lubenovići

Ljubojevići

Miškovići

Njegovani

Pavlice

Radoševići

Vitasi (slave Sv. Jovana). Više o Vitasima pročitajte OVDE.

To su bile porodice koje su do 1995. godine sačinjavale osnovu počiteljskog stanovništva.

Prema popisima obavljenim 1696., 1700. i 1712. godine Počitelj je imao 40 kuća i 504 stanovnika. U popisu iz 1712. Vitasovići su označeni kao Vitasi, a Došenovići kao Došeni.

Došenovići su bili dominantna sveštenička loza, a u krajiškom popisu 1712. Godine javljaju se dve porodice Došenovića: Georg i Radovan. Iz ove porodice je pesnik Jovan Došenović (1781-1813), koji je izučio visoke škole u Zadru i Padovi, gde je doktorirao iz filozofije i slobodnih umetnosti. Iza sebe je ostavio zapažena književna dela, a među pesmama napisao je i „Odu Počitelju“.

IZVOR: Dušan Uzelac, knjiga „Lika i Srbi medačke opštine“ (str. 150-175)

NAPOMENA: Molimo sve koji znaju nešto više o porodicama iz Počitelja da ostave komentar ispod ovog teksta. Pre svega, podatak o krsnim slavama koje su slavili, ali i eventualna saznanja o starijem poreklu. 

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Basić Mario

    Posedujem dokumenta po kojima mi je deda rođen u Počitelju, pored Gospića. Kršten sam 1971 (ili 1972)u crkvi u blizini sela, ali nemam dokument(krštenicu).Porodična slava nam je 14. novembra, Sv.Vrači. Interesuje me poreklo porodice.Ranije na internetu sam video da su Basići popisani 1700.god. od strane nekog biskupa, što se slaže sa porodičnim predanjem. Sada toga nema! Ali, stalno na hrvatskim portalima vidim: Bašić. Hvala svakom ko mi može pomoći!

  2. Nebojša Novaković

    Prezime Bašić je veoma često u Hrvatskoj. U Lici ima Bašića Hrvata, Srba, ali i muslimana, kao i u Hercegovini.

    U Dalmaciji je bilo Bašića, slavili su Nikoljdan. Rodonačelnik im bio neki “Baša”.

    Samo prezime ima dvostruko poreklo :

    1. Turska reč “baša”

    2. Baša, skraćenica od ličnog imena Bratislav

    Mišljenja sam da je ovo prezime nastalo po rodonačelniku, koji je u tursko vreme bio neki starešina. Nisu svi Bašići srodni…

  3. Basić Mario

    Nebojša,puno Ti hvala!Dao si mi smernicu,Bašići su iz zapadne Hercegovine.Taj starešina je bio neki beg,ali nisu Basići.Saznao sam da su Basići iz istočne Hercegovine.Šta god saznaš o Basićima,piši…

  4. Basić Mario

    A da…zaboravih…dedin pradeda je slavio Sv. Vrače. Kao i mi danas

  5. milan

    POREKLO PREZIMENA BASIĆ

    SADAŠNJE PREZIME, krsna slava, STARO PREZIME

    BASIĆ, Petrovdan, NOVKOVIĆ

    Kazivači: Milorad miščević (r. 1921) iz Vrebca (Medak) i
    Vladimir Božić (r. 1958) iz Vrebca
    Zapisao: M.D.L u Vrebcu i u Somboru

    Napomena: BASIĆI su plemićkog porekla i imaju grb.

    MILAN DIVJAK LIČKI, LIČKI BILJEZI, (sadašnja i stara prezimena),
    Novi Sad, knjiga u rukopisu

  6. vinko tadić

    O povijesti Počitelja je napisao knjigu dr. Dane Pavlica. Autor je preminuo 2005. pa knjiga nije obajvljena. Pročitao sam rukopis od 395 tipkanih stranica. Radi se o velikoj studiji o Počitelju s interdisciplinarnim pristupom, od povijesti koja obuhvaća period od 1263. do 1993. godine, preko etnologije, svakodnevnog života, stradanja itd. Kada završim svoju studiju o historiografskom radu Dane Pavlice, planiram njegov rukopis pretipkati i pripremiti za objavljivanje, naravno s dopuštenjem nasljednika autorskih prava. Vinko Tadić

  7. vinko tadić

    Prof. dr. sc. Dane Pavlica bio je poznati povjesničar i publicist, rođen u Počitelju. Tijekom života napisao je više stotina pisanih radova i deset knjiga.

  8. Milkan

    Slava sveti jovan preseluli iz pociteljA selo teocak bihac

  9. Jovo Rudić

    Iz informacije moga prijatelja, krsna slava porodice Potkonjak je Sveti Jovan. Moj nastavnik istorije tvrdi da su Srbi u Lici stočarsko pleme poreklom iz istočne Srbije, to jest, Vlaške, i zbog toga su ih zvali Vlasi.

    • Đurađ Potkonjak

      Jovo, to je tačno da je krsna slava Potkonjaka Sveti Jovan ali nisam siguran da li je to Apostol Jovan ili Jovan Krstitelj.

  10. Ljubica

    Interesantno citanje. Rodjena sam u Pocitelju za vreme WW2 ali ne znam mnogo historiju. Malo sto se nagadjalo ta su Srbi u Lici pobegli iz Bosne od Turaka.