Poreklo Nade Pavlović, džez pevačice

15. avgust 2012.

komentara: 0

ROĐENA: U Aleksincu, 2. marta 1947. godine

RODITELJI: Otac Bogosav Pavlović, rođen u Kruševcu, službenik; majka Danica (dev. Petrović), rođena u okolini Aleksinca, službenica:

KRSNA SLAVA: Sveti arhanđeo Mihailo (i Pavlović i Petrovići)

O PRECIMA: Moj otac Bogosav je stigao iz Kruševca u Aleksinac pošto je dobio posao u čuvenim rudnicima na obodu grada. Tamo je i upoznao moju majku Danicu. Inače, moj otac je starinom od Pavićevića iz Crne Gore, i to iz okoline Danilovgrada. Moja majka Danica je starinom iz okoline Aleksinca. Ona je bila pravo dete sa Morave, tako da sam ja zapravo žustra mešavina Crne Gore i Morave (smeh).

Očev otac se zvao Miloš, a majka Stojana. Oni su bili zemljoradnici iz okoline Kruševca. Majčin otac se zvao Velimir, a majka je imala lepo, pomalo zaboravljeno staro srpsko ime – Mirosava. I, oni su bili zemljoradnici, i to iz okoline Aleksinca.

O PREZIMENU: Kada su se preci moga oca Bogosava preselili iz Crne Gore (okoline Danilovgrada) u Srbiju, najverovatnije zbog krvne osvete, promenili su prezime Pavićević u Pavlović.

RATNICI: Moji preci su bili učesnici svih ratova, koji su protutnjali ovim našim krajevima. U ratovima se naročito isticala, tatina crnogorska loza. Moj deda Miloš (sa tatine strane) imao je jedanaestoro dece. U Drugom svetskom ratu izgubio je njih osmoro. Dakle, uključujući mog oca, svega njih troje preživelo je Narodnooslobodilačku borbu. Svi su poginuli kao partizani, dobrovoljci, a moj otac je bio prvoborac. Učestvovao je u čuvenoj kraljevačkoj bici, u kojoj je 40 dana branjen grad.

POZNATI SRODNICI: Sa očeve strane, jedan od stričeva bio mi je Miša Pavićević, nekadašnji ambasador Nigerije u Titovoj Jugoslaviji.

PORODIČNA ANEGDOTA: Moj otac je kao oficir bio stacioniran u blizini Beograda, kao gardista Dvora. Jednom su mu naredili da nikoga ne pušta u Dvor. Međutim, u iznenadni obilazak došao je Moša Pijade, kojeg on ne samo da nije hteo da pusti, nego ga nije ni prepoznao i još mu je tražio i ličnu kartu. Da priča bude još bolja, kada je Moša rekao da nema ličnu kartu, moj otac mu je kao iz stopa uzvratio: „Pa, kad nemaš ličnu kartu, ja onda moram da te uhapsim“! Mislim da je to hapšenje definitivno označilo kraj njegove oficirske karijere (smeh).

BIOGRAFIJA: Osnovnu školu završila u rodnom Aleksincu, a srednju muzičku u Nišu. Školovanje nastavila u Prištini na Pedagoškoj akademiji, ali se ubrzo otisnula u inostranstvo (preko Nemačke) i tamo narednih 16 godina gradila uspešnu karijeru vrhunske džez pevačice. Pohvale za vrhunski glas dobila je lično od džez ikone Arete Freklin. Imala je burne ljubavne veze sa glumcem Milošem Žutićem, legendarnim Dušanom Prelevićem Preletom… Udala se za džez basistu Mikija Jakovljevića sa kojim ima ćerku Krstinu i sina Aleksandra. Kristina ima dve ćerkice – Anu i Aleksandru, a sin Aleksandar ima sinove Uroša i Mihajla.

Više o biografiji Nade Pavlović videti OVDE.

IZVOR: Nada Pavlović za portal Poreklo. Priredila novinarka Katarina Vuković

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.