Порекло Наде Павловић, џез певачице

15. август 2012.

коментара: 0

РОЂЕНА: У Алексинцу, 2. марта 1947. године

РОДИТЕЉИ: Отац Богосав Павловић, рођен у Крушевцу, службеник; мајка Даница (дев. Петровић), рођена у околини Алексинца, службеница:

КРСНА СЛАВА: Свети арханђео Михаило (и Павловић и Петровићи)

О ПРЕЦИМА: Мој отац Богосав је стигао из Крушевца у Алексинац пошто је добио посао у чувеним рудницима на ободу града. Тамо је и упознао моју мајку Даницу. Иначе, мој отац је старином од Павићевића из Црне Горе, и то из околине Даниловграда. Моја мајка Даница је старином из околине Алексинца. Она је била право дете са Мораве, тако да сам ја заправо жустра мешавина Црне Горе и Мораве (смех).

Очев отац се звао Милош, а мајка Стојана. Они су били земљорадници из околине Крушевца. Мајчин отац се звао Велимир, а мајка је имала лепо, помало заборављено старо српско име – Миросава. И, они су били земљорадници, и то из околине Алексинца.

О ПРЕЗИМЕНУ: Када су се преци мога оца Богосава преселили из Црне Горе (околине Даниловграда) у Србију, највероватније због крвне освете, променили су презиме Павићевић у Павловић.

РАТНИЦИ: Моји преци су били учесници свих ратова, који су протутњали овим нашим крајевима. У ратовима се нарочито истицала, татина црногорска лоза. Мој деда Милош (са татине стране) имао је једанаесторо деце. У Другом светском рату изгубио је њих осморо. Дакле, укључујући мог оца, свега њих троје преживело је Народноослободилачку борбу. Сви су погинули као партизани, добровољци, а мој отац је био првоборац. Учествовао је у чувеној краљевачкој бици, у којој је 40 дана брањен град.

ПОЗНАТИ СРОДНИЦИ: Са очеве стране, један од стричева био ми је Миша Павићевић, некадашњи амбасадор Нигерије у Титовој Југославији.

ПОРОДИЧНА АНЕГДОТА: Мој отац је као официр био стациониран у близини Београда, као гардиста Двора. Једном су му наредили да никога не пушта у Двор. Међутим, у изненадни обилазак дошао је Моша Пијаде, којег он не само да није хтео да пусти, него га није ни препознао и још му је тражио и личну карту. Да прича буде још боља, када је Моша рекао да нема личну карту, мој отац му је као из стопа узвратио: „Па, кад немаш личну карту, ја онда морам да те ухапсим“! Мислим да је то хапшење дефинитивно означило крај његове официрске каријере (смех).

БИОГРАФИЈА: Основну школу завршила у родном Алексинцу, а средњу музичку у Нишу. Школовање наставила у Приштини на Педагошкој академији, али се убрзо отиснула у иностранство (преко Немачке) и тамо наредних 16 година градила успешну каријеру врхунске џез певачице. Похвале за врхунски глас добила је лично од џез иконе Арете Фреклин. Имала је бурне љубавне везе са глумцем Милошем Жутићем, легендарним Душаном Прелевићем Прелетом… Удала се за џез басисту Микија Јаковљевића са којим има ћерку Крстину и сина Александра. Кристина има две ћеркице – Ану и Александру, а син Александар има синове Уроша и Михајла.

Више о биографији Наде Павловић видети ОВДЕ.

ИЗВОР: Нада Павловић за портал Порекло. Приредила новинарка Катарина Вуковић

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.