Писмо читатељке: Порекло Радиновића и Миладиновића

7. августа 2012.

коментара: 14

Поштовани,

молим вас да ми кажете нешто о поријеклу Радиновића и Миладиновића.

Радиновићи (очеви) су из подгоричког села Грбавци. Славимо Свету Петку.

Имам један родослов који каже да потичемо од Орловића, тј. Павла Орловића, чувеног јунака, барјактара српске војске у боју на Косову.

Међутим, наш родоначелник је, како ми је рекао рођак Слобо Радиновић, који доста добро познаје историју, бан Угрен Радиновић, кога је убио слуга Никша, оснивач Никшића.

Е, сада, о Угрену не знам баш ништа и не знам како да дођем до тих података.

Али, нашла сам споменик који је подигнут њему у част. Налази се у Жупи никшићкој.

Што се тиче Миладиновића (мајчиних), они потичу из Дубова, Бијело Поље. Славе Светог Луку.

По књизи о црногорским презименима Миладиновићи се први пут помињу у Грбљу, у 16. вијеку.

Наишла сам на причу по којој су Миладиновићи, прије неколико вјекова, изгинули када су се срели са другом сватовском поворком, у мјесту Гроцка. Тај предио се по камену, који је постављен у знак сјећања на ту несрећу, од тада зове Камендо.

Интересује ме која је то друга породица била.

Такође, недавно сам сазнала да у Босни и Херцеговини постоје два мјеста, једно близу другог – Радиновићи и Миладиновићи.

Била бих Вам веома захвална ако бисте могли да ми помогнете у мом трагању за истином.

Унапријед захваљујем и све најбоље Вам желим.

Марија

 

 

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

 1. Sarko

  Miladinovici u Dubovu su stara porodica, slave Djurdjic, a jedna kuca Miladinovica od koje potice vasa majka slavi Svetog Luku, potice od nekog dovotka.

  U monografiji Bihora pise sledece: Miladinovici (4 k., Djurdjic), ziveli su i ranije u Dubovu kao cifcije-sluge i za vreme turske vladavine. Jedan kuca Miladinovica je od dovotka ona slavi drugu slavu (Sv. Luku).

  Petrovici (2 k.), isti su rod sa Miladinovicima.

  (podaci datiraju iz seste decenije 20. veka).

  Plemenska krsna slava Rovcana je Sv. Luka, ima jos mnogobrojnijih rodova u okolini Niksica koji slave Sv. Luku. Mozda je dalje poreklo tvoje majke odatle.

  Pozdrav

 2. Jovan

  Nisu svi Miladinovići rod, niti moraju obavezno imati rodbinske veze. “Autohtonih” Miladinovića ima od Vlasine na jugoistoku Srbije, do Korduna i zapadnih srpskih krajeva, uključujući sve oblasti između i većina njih nema nikakve rodbinske veze. Prezime je patronimskog karaktera što znači da je nastalo po muškom pretku, najčešće ocu Miladinu. Pošto je to ime rašireno u svim srpskim krajevima, to znači da je prezime Miladinović nastajalo u različitim krajevima, u različito vreme. Miladinovići od kojih potiče moj deda sa Vlasine dobili su to prezime po dedinom pradedi Miladinu Voinoviću (sin Voina Radulovića). Prezimena su do prve polovine 19. veka u Srbiji većinom bila promenljiva sa generacije na generaciju, tako da je sin dobijao prezime po ocu (Voinov sin – Voinović, Miladinov sin – Miladinović). Inače, veliki je i broj različitih slava koje Miladinovići slave.

  Pozdrav!

  • Slavoljub

   Jovane izgleda da smo ja i ti iz iste familije.Moji stari su se doselili u Staro Momčilovo,opština Žitorađa iz okoline Vlasinskog jezera a slavimo Svetog Nikolu.Znam samo da su se posećivali do pre nekih 30 godina sa rođacima koji su ostali tamo

   • Aleksandar Miladinovic

    Ja bih iskreno voleo da vidim svoju lozu i odakle poticem..ja sam iz sela Svileuva kod Koceljeve opstina Sabac i slavim SV. Nikolu..u nasem selu ima samo dve kuce ili ti dve porodice koje su Miladinovic..a nazalost svi su mi umrli da bih pitao nekog od koje loze poticemo..i ja sam jedino Miladinovic u nasem selu koji nastavlja lozu..

  • Bojan

   Postovani molim Vas da mi ako imate jos podataka o Miladinovicima sa vlasine posaljete mail kako bih mogao da vas kontaktiram. Hvala unapred

 3. miro

  U pravu si Sarko. Ja sam Miladinovic iz Dubova a djed i baba su mi i danas u Dubovu . Slavimo Djurdjic a postoji porodica Žarka Miladinovića takodje u Dubovu i slave Sv.Luku.Inače u Bijelom Polju u selu Potoci ima jos Miladinovića koji nisu u nista u rodu sa ovima iz Dubova.

 4. Петар

  Презивам се Јовановић али се моја породица пре 1865.године презивала Миладиновић. Ти Миладиновићи су пре те године живели у околини Манастира Мораче и славили су св.Алимпија, славу коју и данас слави моја породица Јовановића. Чуо сам да има доста Миладиновића у Бијелом Пољу и околини. Коју славу славе ти Миладиновићи, зна ли неко?

 5. tina

  Miladinovici u Bijelom Polju slave Svetog Ignjatija Bogonosca , 2 januar.

 6. Брат

  Ето ја сам из Крушевца и славим Митровдан…Поздрав презимењацима!

 7. Никола Миладиновић

  Ја сам из околине Параћина и овде смо веома дуго. Наши рођени кумови су Петровићи из околине Алексинца. Кум је тражио своју лозу и претке и нашао да наше кумство траје више од 3 века. Од пре 1 српског устанка

 8. Александра Миладиновић

  Здраво свима!
  Моји породица носи презиме Миладиновић по мом наврн-деди Миладину који је након Берлинског конгреса дошао у Топлички крај, у селу Мала Плана код Прокупља. Наиме, пре досељавања су носили презиме Живковић и крсна слава им је била Св. Никола. Живели су надомак Сјенице у селу Чедово.
  Мој чукун-деда Аврам, син Миладинов, имао је 8 година када су се доселили. Касније је имао је три сина, Бранка који је мој пра деда, Влајка који је био поп у Крушевцу и Ратка Опанчара, и две ћерке Илинку удату у село Мађаре и Даринку удату у фамилију Дробњак из Прокупља.
  Бранко је из првог брака имао синове Милорада (Миле), познатог доктора који је радио у Београду и у Шведској, Михајла који је живео Загребу и Борисава који је живео у Београду, затим имао је и две ћерке Миланку и Милунку. Из другог брака је имао ћерку Душку која живи у Крушевцу, сина Љубинка који такође живи у Крушевцу и сина Александра који је живео и умро још ’93 у Малој Плани који је мој деда.

 9. Milos

  Moj otac Milisav je iz sela crvrni breg opstina crna trava njegov otac je Aleksandar moj deda takodje crveni breg njegov otac toma moladinovic koji je poginuo na solunskom frontu a njegov otac je Sinadin Kraguj koji ke imao tri sina . Krsna slava koju slavimo je Sveti Arandjel Ako neko ima podatke da se podudaraju neka pise pozzz

 10. Dragan Miladinović

  Živim u Aleksandrovcu Župskom. Moj otac je doseljen u Aleksandrovac 1965. Krsna slava mi je Časne verige. Otac mi se zvao Miodrag (jedinac rođen u Velikoj Plani), deda Borivoje (njegova braća Aleksandar – živeo u Beogradu i Kladovu i Stojadin-živeo u Velikoj Plani i sestra-živela u Smederevskoj palanci kojoj na žalost ne pamtim ime rođeni u Velikom Orašju).Pradeda po ocu (otac Borivoja) Aranđel iz Velikog Orašja i prababa Stana. Baba po ocu Draginja rođena Jeremić od oca Živote i majke Savke iz Velike Plane. Moji Miladinovići vode poreklo iz Velikog Orašja kod Velike Plane u Šumadiji. Najdalje sam došao do početka da je moj predak Kašajić (ne zna se ime niti odakle je došao) doselio u Veliko Orašje i imao dva sina: Miladina i Nedeljka, po kojima su krenule dve loze Miladinovići i Nedeljkovići. Obe familije slave Časne verige kao krsnu slavu. Ima li nekog od ovih predaka i zna li nešto o daljim korenima. VELIKOO HVALA ZA SVAKU INFORMACIJU KOJU DOBIJEM