Poreklo prezimena, selo Boževce (Kosovska Kamenica) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Boževce, opština Kosovska Kamenica, stanje iz 1931. godine Selo je razbijenog tipa. Deli se u tri mahale: Alistojskovsku, Štrčku i Star Poreklo stanovništva sela Boževce, opština Kosovska Kamenica, stanje iz 1931. godine Selo je razbijenog tipa. Deli se u tri mahale: Alistojskovsku, Štrčku i Star Rating:
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Boževce (Kosovska Kamenica)

Poreklo prezimena, selo Boževce (Kosovska Kamenica)

Poreklo stanovništva sela Boževce, opština Kosovska Kamenica, stanje iz 1931. godine

Selo je razbijenog tipa. Deli se u tri mahale: Alistojskovsku, Štrčku i Staru Malu ili Staro Selo. Kuće u mahalama su grupisane. Udaljenja između mahala su 1/2 do 1 km.

Zapadno od sela na mestu Prilepav, na zaravni brda Odžin Kamen, poznaju se temelji zidova i rovova grada Prilepca. Ovaj grad je branio predgrađe Novog Brda i u njemu se rodio knez Lazar. Istočno od sadašnjeg sela, na mestu Globarica, u prvoj polovini 17. veka pominju se ćelije Globaričke, a 1674. godine sveti prorok preteča Krstitelj Jovan *bliž sđla Globarice“, sad na mestu Globarici stoje ruševine crkve zvane Manastir Sv. Jovan. Po predanju je na mestu Globarica bilo veliko selo koje se zvalo Globaričište. U njemu je živeo neki veliki bogataš; u kući je imao bisera i zlata – fildžani mu bili od srebro, a žarfoni od zlata. Jednom ga je posetio neki paša, pa videvši mu onoliko bogastvo, ubije i njega i celu njegovu porodicu. Ostala je samo neka baba koja je posle podigla manastir sv. Jovana. Na hataru sela se nalaze i ruševine crkve sv. Spiridona. U selu ima starinaca. Selo je raslo priraštajem i doseljavanjem.

Mladenovci (5 k., Sv. Đurđic), starosedeoci.

Pešini (8 k., Sv. Đurđic), starosedeoci.

Kuklinci (4 k., Sv. Đurđic), starosedeoci.

Kuzljovci (4 k., Sv. Đurđic), starosedeoci. Ovi imaju iseljene istoimene srodnike u okolna sela.

Alistojkovci (18 k., Sv. Nikola); doseljeni oko 1790. godine iz Nišinog Kola (selo Marevce -Kos. Kamenica).

Štrci (11 k., Sv. Nikola); doseljeni na miraz oko 1810- godine iz vranjskog kraja.

Nićikovci (2 k., Sv. Nikola); doseljeni oko 1810. godine iz Dubnice (Vranje).

Kitanovci (6 k., Sv. Nikola); doseljeni oko 1810. godine sa Kosova (današnjeg Kosovskog upravnog okruga).

Lularci (1 k., Sv. Vrači); preseljeni oko 1875. godine iz istoimenog roda u Odevcu, dalja starina im je u Rajanovcu (Kos. Kamenica).

I jedna kuća arbanaških muhadžira doseljena 1878. godine iz sela Konjuse (Jablanica).

IZVOR: Saradnik portala Poreklo Aleksandar Aksić Šarko


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top