Питање: Порекло Топаловића из села Штулац код Врњачке Бање?

22. јул 2012.

коментара: 48

Молим вас за одговор за порекло мог презимена Топаловић.

Живим у селу Штулац код Врњачке Бање. Мој чукундеда се презивао Топаловић Алекса, а у попису становништва из 1834. било је само два Топаловића из Руђинаца, а тада је моје село и мој предак потпадао под Руђинце.Тако да је један од те двојице вероватно мој даљи рођак.Топаловића је било у селу Дубље, Штулац и сада нас има у тим селима највише и у Врњачкој бањи.

Славим Ђурђевдан, а литија односно сеоска слава је Бели четвртак.

Молим вас да ми помогнете ако можете одакле потиче моје презиме и ја.

Хвала.

Драгана

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (48)

Одговорите

48 коментара

  1. stefan

    Ja se prezivam Varađanin ali su se nekada moji preci prezivali Topalovići. Za vreme turaka jedan od nasih predaka pobio je turske vojnike, i da ne bi pobili celu porodicu moji su morali da promene prezime u Varađanin. Ziveli su na podruciju petrovaradina ma da nisam siguran. Slava nam je Đurđevdan.

  2. Milan Topalovic

    Pozdrav za sve Topalovice,

    Naravno da nas ima u i svim kasnije “izvedenim” narodima kao i vecine ostalih srpskih prezimena, to nije nikakvo cudo. Svi su menjali vreu i naciju pa i nesto Topalovica :). Topalovica ima u opstini Rudo, Republika Srpska gde su verovatno i nabrojniji mestani. Selo Oskorusa je najdominatnije u toj opstini po broju Topalovica. Svi slave Djurdjevdan i tu su bar prema najstarijim spomenicima najmanje 200 godina. Stariji ljudi kazu da su se dosli iz Hercegovine.

    • Огњен Топаловић

      Поздрав Милане,

      Ја сам Топаловић из Херцеговине, из села Хргуд у општини Столац. Топаловићи су у селу Хргуд сигурно најстарија породица од данашњих, најмање су 320 година у том селу, а постоје претпоставке да су стари и преко 350 година. Из нашег села су се почетком 19-ог вијека населили у Љубиње и нека села код Коњица. Постоји велика вјероватноћа да и ваши Топаловићи (Првенствено због славе Ђурђевдан) воде поријекло из села Хргуд. Наравно, то не мора бити обавезно, али кад се узме у обзир да сви Топаловићи у Херцеговини вуку корјене из Хргуда, то је највјероватније случај и са вама. Поздрав 🙂

      • Анђелко Топаловић

        Поздрав Огњене,
        Ја сам Топаловић из Љубиња и интересује ме поријекло Топаловића. Пошто смо нажалост, што због погибија у ратовима из прошлог вијека и болестима између тих ратова , а на крају и личним немаром изгубили прилку да од наших старих сазнамо ко је био Топаловић који је доселио у Љубиње и одакле је доселио, молим те да ми помогнеш . Моја два стрица, који су најстарији у породици, не слажу око мјеста из кога смо доселили а не знају поуздано ни име претка . Старији стриц Митар мисли да смо доселили у Љубиње из Зубаца код Требиња (гдје и данас живе Топаловићи) и да се наш предак звао Гвозден, а млађи стриц Милош мисли да смо доселили са Хргуда . Видјевши да си активан на форумима о порјеклу Топаловића добио сам наду да ћеш ријешити ову нашу недоумицу. Велики поздрав , Анђелко Топаловић

        • Ognjen Topalovic

          Postovani Andjelko,

          Ja sam ljetos u Ljubinju bio kod vaseg strica Milosa i pokupio dosta podataka o Topalovicima iz Krajpolja, Milos me je fino ugostio i ispricao sve podatke za koje je bio siguran.

          Sto se tice vaseg porijekla, stric Milos je u pravu, a ne Mitar. Pretpostavljam da se Mitar vodio logikom naseljavanja uobicajenim pravcem istok-zapad. Medjutim nije to tako uvijek, bar ne u slucaju sa vama.
          Poznajem neke Topalovice iz Zubacy i kazu da su tamo dosli oko 1810 godine iz Crne Gore, ida je njihov predak imao sasvim drugo prezime.Taj predak im je imao 3 sina: Panta od koga su nastali Pantovici, Rada od koga su nastali Radanovici i Jovana koji je imao ranjenu nogu i od njega su Topalovici. I Pantovici,Radanovici i Topalovici sa Zubaca slave Djurdjevdan i po tome im se teza poklapa.Druga teza koja ide u prilog tome da su Topalovici iz Ljubinja porijeklom sa Hrguda jeste knjiga Jefta Dedijera.Tu knjigu je Jefto napisao oko 1900-e godine, tako sto je dobio podatake od svih porodica i nekog njihovog starijeg clana.Tada su se Topalovici iz Krajpolja izjasnili da su sa Hrgda dosli, mislim da su oni 1900 imali bolju predstavu o porijeklu nego mi danas.Jer 1900 Topalovici su bili manje od 100 godina u Krajpolju i normalno ke da su znali porijeklo do drugog i treceg koljena unazad. Trece sto ide u prilog vasem porijeklu iz Hrguda je to da smo mi u tom selu najstariji rod od svih danasnjih.I sa sigurnoscu smo na Hrgudu od 1720 godine.Jer nasao sam turski spis iz 1760-e godine, gdje se na sudjenju u Stocu pojavljuju dva Topalovica iz Hrguda kao svjedoci, oni su se zvali Lazar i Vukosav.Znaci oni su rodjeni na Hrgudu mozda nekih 30-40 godina ranije, tj oko 1720, ukoliko im je i otac rodjen gore, to nas cini jos starijim i od 1700-e. Tvoj otac je po crkvenim knjigama i Milosevoj teoriji 6 koljeno Topalovica u Krajpolju, a Gvozden je rodjen na Hrgudu, njegov sin je prvo koljeno Ljubinjskih Topalovica.

          Znaci Vi i mi, nemamo nikakve rodbinske veze sa Topalovicima sa Zubaca. Nama su u srodstvu Topalovici iz okoline Konjica koji su odselili u pribliznom periodu kad i vasi.
          Medjutim ja imam neke porodice Topalovica koje sam nasao u crkvenim knjigama, a iz Krajpolja su, za njih nikad nije cuo Milos.
          To bi morao da vam posaljem elektronskoj posti, ili vama ili vasem bratu Dusku.Jer to moram malo istraziti, i moram istraziti neke vase rodjake koji su odselili u Valjevo.

          Ima tu mnogo toga nedorecenog i nepotpunog, pa bih volio da saradjujemo.
          Moj mail je: [email protected]

          Molim vas da mi se javite, i da uspostavimo saradnju.Nesto sam ja uradio po sveskama o Topalovicima, ali imam veliki nedostatak saradnika i podataka.

          Srdacan pozdrav..

          • Dubravka Topalović

            Da li bi ste mogli i meni da pomognete? Moji su Topalovići iz Mokre Gore, zaseok Panjak. Znam da smo jedan rod sa Lazarevićima, takođe slavimo Djurdjevdan. I ono sto znam iz pradedinih priča je da su se naši doselili u taj kraj sa Pive pre nekih 200-300 godina, da su svi u porodici bili granicari. Takođe još znam da se kurdjel od koga su potekli zvao Todor, ali ostali podaci su izgubljeni kada su spaljene crkve u selu u 18-om i 19-om veku. Bila bih Vam jako zahvalna.

  3. nelvedin

    Ja sam Nelvedin Topalovic iz fojnice sam srednja bosna musliman sam

  4. Marko Jovanović

    Da se nadovezem, ja sam po majcinoj strani Topalović zivim na tom imanju slavim slavu Svetog Jovana. Iz Dublja sam susednog sela Štulca i Rudjinaca. Sa Topalovicima iz Štulca i Rudjinaca nismo nikakav rod. Slava je promenjena kada su se doselili u Dublje 1800-1850 godine. Prethodna slava je Sveti Arhangel ali ne znam tačno koji. Navodno smo iz Hercegovine ali po nekim pricama ziveli smo izmedju Kosova i Crne Gore odakle su zbog krvne osvete pobegli. Prica glasi ovako: Neki Turcin je prve bracne noci trebao da spava sa jednom mladom. Braca su bila u polju (3 ili 4), dok su majka i snaje bile kuci i dede koji je bio copav ili TOPAL što na turskom znači hrom. Zene su izbole turčina vilom i krenulo se u bezaniju. po prici jedan brat je ostao kod Prokuplja ili Korsumlije, jedan je otisao u Levac dok su Marija sa cetiri sina i svekar (koji je bio copav) dosli u Dublje.Od starijih imena koja se ponavljaju sa generacije na generaciju su: Rajica, Branko, Vipo, Miodrag, Milenko…Pozdravljam sve i Muslimane i Hrišcane i nadam se da sam vam malo pomogao.

    • Branislav Topalović

      Ja sam Branislav Topalović iz sela Meštrevca opština Foča. (mesto se nalazi na pola puta izmedju Foče i Pljevalja na kanjonu reke Tare).
      Slavimo Srdjevdan a prislužijemo Jovanjdan. Inače trenutno radim na rodoslovu Topalovića iz mog kraja i šta sam mogao da ustanovim za poslednjih 200 godina, je to da vodimo poreklo od Gacka od Dučića a ranije od Djukanovića oblast Nikšićka župa. Prezime je menjano po raznim osnovama (uglavnom zaštita od Turskog zuluma). Tačno je da TOPAL na turskom znači hrom u nogu i sad se postavlja pitanje ko je od Topalovića direktni potomak ovog TOPALA a ko je vremenom kao što sam napred naveo, prihvatao prezime Topalović kako zbog krvne osvete tako i iz drugih razloga.
      Inače Ttopalovića u mom širem kraju ima u Plužinama, Brvenici kod Pljevalja.
      Pozdravljam sve moje Topaloviće širom sveta a posebno ove iz Meštrevca koji se nalaze u rasejanju diljem planete.
      Pišite ako nešta o Topalovićima imate podrobnije a eventualno preciznije.

      • Ivana Topalovic

        Pozdrav Branislave. Moj pokojni tata je iz Mestrevca,ja sam unuka Obrena Topalovica. Zelela bih da stupim u kontakt sa vama 🙂 Pozdrav!

        • Branislav Topalović

          Draga moja Ivana,
          Pretpostavljam da si kćerka pok. Paja (ili se varam).
          Bez obzira, ti si svakako moja Topaluša.
          Srce moje, ja živim u Beogradu a neznam gde si ti. Ako si u BGD čujemo se prvo telefonom pa se vidimo a ako si u drugom mestu, daj bar da se čujemo telefonom i sl.
          Moja draga Ivana, očekujem da ćeš se javiti – tel. 065 634-4-634 e-mil [email protected]
          Poz…

    • bojan

      @marko jovanovic
      prica se poklapa donekle sa pricom o Topalovicima koju ja znam, molio bih te da me kontaktiras na [email protected]
      pozdrav bojan

  5. Boban Topalović

    Poštovani Topalovići, samo da prijavim još jedan ogranak u Novom Pazaru. To je jedna porodica poreklom sa planine Golije, odakle su raseljeni zbog ubistva turskog age. Moj pradeda nije hteo da promeni prezime ostao je Topalović, dok mu je jedan brat promenio prezime u Cvetković, a drugi u Novaković. Odakle smo došli ne znam ali bih voleo da saznam, tako da ako ima iko predstavu kojim putem da krenem da bih to saznao. Inače slavimo Sv.Nikolu.

  6. Иван Топаловић

    Помаже Бог, Топаловићи!!! 🙂
    Ја сам Иван Топаловић из Винче на Дунаву (околина Београда).
    Са сигурношћу знам да смо у Винчи најмање 200 година, а славимо Св.Николу.
    Деда ми је говорио да је наше порекло са Таре… Дошао сам и до сазнања да су Топаловићи (као и Јанковићи) заправо из “племена” Дробњака, само су била два брата- Јанко (Јанковићи) и други чије се име не зна али није имао ногу па је из турцизма “ТОПАЛ” (хром) његово потомство називано ТОПАЛОВИЋ.
    Карактеристично за нас овде у Винчи је да смо генерацијама сви плави (светао тен и плаве очи). Не знам да ли је случајност али када сам год срео неког Топаловића ван своје Винче, такође је био плавоок. :Р
    Поздрав свим мојим презимењацима и свако вам добро Бог дао!

    • Topalovicka iz Stulca kod Vrnjacke Banje

      I moj deda Radoje je bio plavook kao i moj otac i ja, znaci moguce je.Slavimo sv Alempija Stolpnika, kao i svi u tom selu Topalovici,sada vec i sa dr prezimenima, ali znamo cije smo krvi

  7. Zvonko Topalovic

    Pomaze Bog svim Topalovicima !
    Ovde jos jedan Topalovic poreklom iz sela Stulac kod Vrnjacke Banje.
    Slavim Djurdjevdan i Djurdjic i do sada sam cuo nekoliko verzija o nasem doseljenju u selo Stulac, a najverodostojnija mi je ona da smo dosli sa Kosova koju je gore opisao Marko Jovanovic.
    Inace, po statistikama ovog sajta ima nas oko 10 000, sa najvecom zastupljenoscu u Srbiji 5 421, Republici Srpskoj odnosno Bosni 2 331, Hrvatskoj 622, Crnoj Gori 158 i ostatak rasejen po svetu.

    http://forebears.in/surnames/topalovi%C4%87

    Veliki pozdrav i svako dobro svim Topalovicima.

  8. Branislav Topalović

    Moje ime je Branislav Topalović.Živim u višegradu gdje smo doselili iz Konjica.Topalovići u okolini Konjic su od 30-ih godina 19. vjeka.Slavimo svetog Nikolu a porijeklo je prema predanju iz Crne Gore.

    • Stefan

      Pozdrav.Ja se prezivam Vulic I moja porodica pre rata je zivjela u selu Paocine opstina Kakanj Srednja bosna I 1993 godine doselili smo u Bijeljinu .Po prici moga dede I pismenim podacima u crkvi u Kaknju do 1900godine prezivali smo se Topalovic I uzeli smo prezime Vulic sto smo uzeli ja to ne znam. Slavimo sv.Stefana 9.januar ,a volio bih da saznam odakle vodim porijeklo imam 17 godina.

      • Небојша Новаковић

        Миленко Филиповић (Височка нахија), није пронашао Вулиће (Топаловиће) у Какњу почетом 20 века. Међутим, забележено је да су око 1880. прешли из Тршћа на Паочине. Славили су и тада Св. Стевана.

        Значи најстарија матица Вулића/Топаловића у овом крају може бити село Тршће.

  9. Top

    E drago mi je da ima mnogo topalovica
    Sa zmijanja manjaca opstina ribnik.sam gdje postoji malo selo topalovic
    Gdje postoje razlicite legende o prezimenu
    Slavimo sw nikolu
    Pozz za swe

  10. Игор Топаловић

    Драго ми је да нас толико има.
    Ја сам из Пљеваља Црна Гора.
    У Пљевљима нас није пуни остало, јер се сви селе за Подгорицу или Београд.
    Волио би да ме неко контактира да сазнам више о свом поријеклу.