Питање: Порекло Топаловића из села Штулац код Врњачке Бање?

22. јул 2012.

коментара: 48

Молим вас за одговор за порекло мог презимена Топаловић.

Живим у селу Штулац код Врњачке Бање. Мој чукундеда се презивао Топаловић Алекса, а у попису становништва из 1834. било је само два Топаловића из Руђинаца, а тада је моје село и мој предак потпадао под Руђинце.Тако да је један од те двојице вероватно мој даљи рођак.Топаловића је било у селу Дубље, Штулац и сада нас има у тим селима највише и у Врњачкој бањи.

Славим Ђурђевдан, а литија односно сеоска слава је Бели четвртак.

Молим вас да ми помогнете ако можете одакле потиче моје презиме и ја.

Хвала.

Драгана

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (48)

Одговорите

48 коментара

  1. Topalović Ognjen

    Poštovani Topalovići,
    Moje ime je Ognjen Topalović, ja sam rodom iz sela Hrgud u opštini Stolac(Hercegovina), mi takođe slavimo Đurđevdan.S obzirom da ima mnogo Topalovića i slave razne slave, mi vjerovatno imamo zajedničkog pretka. Znam da moji Topalovići iz Hrguda, su tu doselili prije 400 godina, i najstarije smo prezime u tom selu, pa smo se posle raseljavali, po Hercegovini, Bosni i Srbiji. S obzirom da se tok migracije srpskog stanovništva u istoriji kretao upravo iz Hercegovine, Kosova i Crne Gore, odakle većina Srba vodi porijeklo, to povećava vjerovatnoću o vašem hercegovačkom porijeklu. Drago mi je što ima puno nas Topalovića i sve ih pozdravljam. Pozdrav

  2. Ognjen

    kralju, ja se zovem i prezivam kao ti, moji su iz Pljevalja, a dosli su pre 150 god. iz Pive takodjer iz Crne Gore…

  3. Topalović Ognjen

    Drago mi je da imam imenjaka i prezimenjaka! 🙂 Čuo sam da u okolini Pljevalja i Foče ima mnogo Topalovića, i to je jako lijepa vijest, nadam se da će ih biti mnogo više u budućim vremenima.O porijeklu mojih Topalovića postoje različite teze a to su: prva da vodimo porijeklo sa Grahova(Crna Gora), druga sa Crnogorskih Rudina(pleme Banjani) i treća iz hercegovačkog sela Gabela kod Čapljine. Ognjene šta ti slaviš? i da li vas ima mnogo tamo u Pljevljima? Pozdrav

  4. Ognjen

    slavim Djurdjevdan…ima dosta Topalovica u okolini Pljevalja…pozdrav i tebi!

  5. Pufnica Plavsic

    ZA OGNJENA TOPALOVICA I OGNJENA

    Drago mi je da ste se javili i da slavimo istu slavu i da imamo verovatno nekog daljeg rodjaka istog.Sto je jos zanimljivije u Vrnjackoj Banji postoji takodje OGNJEN TOPALOVIC koji mnogo пise o istoriji Vrnjacke Banje i kada sam procitala vase ime mislila sam da mi је on odgovorio.ВELIKI POZDRAV ZA VAS OBOJICU

  6. ognjan topalovic

    Ja sam Ognjan Topalovic iz Vrnjacke Banje, direktor Narodne biblioteke “Dr Dusan Radic”. Nisam se bavio poreklom prezimena Topalovic, ali postoji pretpostavka da ono potice od turske reci “topal”, sto bi znacilo hrom, copav. U vrnjackoj Banji postoji veliki broj Topalovica, sto se moze videti iz telefonskog imenika. Ja, medjutim, slavim Svetog Alimpija Stolpnika (9. decembar); slava pada u Bizicni post. Topalovica ima i medju muslimanima, ali to nista ne znaci sem da su starinom neki Topalovici promenili veru.
    Topalovica, inace, ima svuda po Srbiji (Beograd, Sabac, Uzice, Cacak itd.).

    • Marko Jovanović

      Poklapa se Slava, od kada ste u Banji mozda smo daleki rodjaci. Vidite moj post.

    • Stdjan

      Ja se zovem Srdjan Topalovic. Moji roditelji zive u selu Mala Krusevica opstina Varvarin. I ja sam tamo odrastao u tom mom selu ima najvise Topalovica i slavimo slavu Svetog Pantalejmona ili sto mi kazemo Pantaleju. Taj nas deda sto je pobego u nase selo od turaka nije imao ruke do ispod laktova jer su mu turci isekli i imao je jos 2 brata oni su se razdvojili da ih turci nebi nasli i pobili sve jedan je otisao u moje selo Mala Krusevica a drugi kazu tu neko mesto oko Vrnjacke Banje a Treci ka Beogradu tako da je moguce da su to ovi Topalovici u Cicevcu.

  7. Topalovica ima i u Levcu, prezime je izvedeno od imenice topal, sto znaci sakat, copav u noge. Pozdrav M.Z. Simic, genealog iz Dragova.

    • Marko Jovanović

      Poklapa se sa mojom pričom, da li zabelezena ova prica kod Vas?

    • Lara

      Prezime Topalović nema veze sa turskim jezikom već se odnosi na reč “topalo” kako su nekada nazivali drvenu nogu, odnosno protezu, a ova reč je onomatski skraćen izgovor reči “stopalo”. Topalovići slave Aranđelovdan i potiču iz Čeva na Cetinju u Crnoj Gori a pre Kosovske bitke su se prezivali Vukotići. Kasnije u vreme ustanka sv Petra Cetinjskog protiv vezira Mahmut paše Bušatlije jedan od braće je izgubio nogu i preselio se u Užički kraj a njegovi potomci su dobili ime Topalović.

  8. Vlado

    Postovani,
    Poeklo prezimena Topalovic mozete pronaci u knjizi Piva i Drobnjaci.

  9. lucija

    Dobar dan,
    interesantna tema ,ja sam Hrvatica iz Bosne porijeklom ,trenutno u Australiji .. ,takodje Topalovic!!!!
    Inace smo iz srednje bosne ,Travnik ,ima nas puno sa tim prezimenom ,sto Hrvata ,srba te i muslimana ..
    Eto dokaz da smo samo ljudi ,maleni svi isti istog porijekla …
    Inace slavim samo jednog pravog boga ..
    Pozdav svim Topalovicima ma gdje i tko oni bili ,,zivi
    .