Poreklo prezimena, selo Komić (Udbina, Lika)

15. jul 2012.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Komić, stanje po popisu Like i Krbave iz 1712. godine

U jugozapadnom delu Krbavske župe nalazi se veliko Komićko polje na kome se do turskog vremena razvilo jače naselje.

Komić je zabeležen 1397. godine. Već tada Kurjakovići u njemu imaju prostrane dvorce, u kojima najviše borave. Inače su Kurjakovići županijsku vlast, sem Udbine, vršili i u svojim dvorovima u Komiću, kako to dokazuju neke sačuvane listine. U Komiću su Kurjakovići izdavali i svoje listine i pisma. Po popisu Frassovu, koji je u Komiću bio 1835. godine, govori da su dvorovi stajali na visokoj strmoj steni, a imali su nekoliko spratova i mnogo prostorija. Dvorovi su bili izgrađeni u prostranoj tvrđavi, koju su Turci već 1527. godine zaposeli jakom posadom, a po popisu iz 1577. godine vidi se da su u Komiću Srbi i muslimani zajedno živeli. Među krbavskim plemstvom navodi se 1460. godine i porodica Uglješić iz Poljica. Verovatno je to mesto današnjeg sela Poljica, nešto istočnije od Komića.

Na plodnom Komićkom polju našlo se po popisu senjskog biskupa Martina Brajkovića 1701. godine već 60 kuća, novih srpskih naseljenika. A po popisu iz 1712. godine zabeležene su ove porodice:

Arambašići 11, Batinići 13, 3k, Bosići 12, 8, 12k, Ćurčići 8, 18k, Đuranovići 9, Egići 5, 2k, Grozdanići 12, 4k, Lenići 8, Lenkići 21, Ličevići 18, 8, 15, Marijanovići 10, Mirkovići 10, 22k, Miščevići 6, 4k, Momčilovići 8, 25, 16k, Opačići 17, 2k, Opalići 14, 13k, Osmokrovići 9, 2k, Osorci 8, Pavlice 13, 38k, Potkonjaci 14, Ružići 12, 2k, Skokići 13, Sunajko 7, 3k, Teklići 6, Vukovići 18, 18, Vukmanovići 15, 9k. Ukupno 386 čeljadi.

U tom popisu u selu je već 27 porodica bilo manje, a to znači da su između 1701. i 1712. godine bile odselile na drugo područje. I u Komiću su došli naseljenici sa Krajiškog područja, i to Batinići od Brinja, Ćurčići, Grozdanići, Mirkovići, Opačići, Ružići i Vukmanovići od Vilića, Miščevići i Momčilovići od Kosinja, Potkonjaci od Dabra. Ostali doseljenici bili su od Knina i Bukovice. Kasnije su u selo došli Dautovići od Knina i Lavrnje (Lavrnići) od Brloga. U selu su najbolje razvijeni Pavlice, ali krajiška struja ima većinu.

Popis prezimena, krsne slave i kraj odakle su došli po popisu iz 1712. godine:

Arambašići (Nikoljdan), došli iz Brinja, Vilići

Batinići (Nikoljdan), došli iz Brinja, Vilići

Bosići (Đurđevdan), došli iz Knina, Bukovica

Bošnjak (Nikoljdan), došli iz Brinja, Vilići

Ćurčići (Nikoljdan), došli iz Brinja, Vilići

Đuranovići, došli iz Knina, Bukovica

Egići (Nikoljdan), došli iz Knina, Bukovica

Grozdanići (Nikoljdan), došli iz Brinja, Vilići

Godeči (Đurđevdan), došli iz Knina, Bukovica

Lenići (Nikoljdan), došli iz Knina, Bukovica

Lenkići (Jovanjdan), došli iz Knina, Bukovica

Ličevići (Nikoljdan), došli iz Knina, Bukovica

Lučići (Jovanjdan), došli iz Knina, Bukovica

Marijanovići (Jovanjdan), došli iz Knina, Bukovica

Mirkovići (Jovanjdan), došli iz Brinja, Vilići

Miščevići (Ivanjdan), došli iz Kosinja, Lipovo Polje

Momčilovići (Đurđevdan), došli iz Kosinja, Krš

Opačići (Sv. Luka), došli iz Brinja, Vilići

Opalići (Petrovdan), došli iz Knina, Bukovica

Osmokrovići (Nikoljdan), došli iz Knina, Bukovica

Osorci (Stevanjdan), došli iz Brinja, Vilići

Pavlice (Jovanjdan), došli iz Brinja, Vilići

Potkonjaci (Jovanjdan), došli iz Dabra

Ružići (Jovanjdan), došli iz Brinja, Vilići

Skokići (Nikoljdan), došli iz Knina, Bukovica

Sunajko (Đurđevdan), došli iz Knina, Bukovica

Teklići, došli iz Knina, Bukovica

Ugarkovići (Đurđevdan), došli iz Budaka

Vukovići (Đurđevdan), došli iz Brinja, Prokike, Žuta Lokva

Vukmanovići (Nikoljdan), došli iz Brinja, Vilići

Dautovići (Jovanjdan), došli iz Knina, Bukovica

Lavrnje, Lavrnići (Jovanjdan), došli iz Brloga

Diklići (Aranđelovdan), došli iz Brinja, Vilići

Među ovim porodicama su i Srbi “Usorčani”, naseljeni u Komić 1689. iz Otočca. To su: Batinići, Ćurčići, Diklići, Mirkovići, Opačići, Ružići, Lavrnje (Lavrnići), Vukmanovići i Potkonjaci.

IZVOR: Gojko Knežević, “Udbina i njena sela” (str. 222-225)

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. pajo

    Nije mi jasno po kojem popisu su uzeta prezimena za 1712. godinu. Više od polovicu prezimena po austrougarskom popisu nema. Preneti ću orginalno pisanje prezimena po popisu koji je urađen gde su imena članova porodice i posedu zemlje i mestu poseda.

    Evo prezimena:

    Paulitsik, Matahaia, Luzik, Sunikouik, Hrelik, Pokogniak, Vukouik, Patinik, Mischauik, Lenik, Teklik, Montshilouik, Gratsik, Litsenik, Harambasik, Bosigh, Bucharits, Vukouik, Mirkouik,Tsurtsy, Luzik, Grostanik, Lemik, Osmokruk, Skosik, Raidasik, Marianouich. Ovo su vlasnici imanja koji imaju članove porodica. Ima još 10 porodica bez zemlje.

  2. Eror

    Paulitsik je Pavličić tj. Pavlica, Luzik je Lučić, Sunikouik je Sunajković tj. Sunajko, Hrelik ?, Pokogniak = Potkonjak, Vukouik = Vuković, Patinik = Batinić, Mischavik = Miščević, Lenik = Lenić, Teklik = Teklić, Montshilouik = Momčilović, Gratsik ?, Litsenik = Ličević, Harambasik = Arambašić, Bosigh = Bosić, Bucharits = Bukarica?, Mirkouik = Mirković, Tsurtsy = Ćurčić, Luzik = Lučić, Grostanik = Grozdanić, Lemik = Lemić, Osmokruk = Osmokrov tj. Osmokrović, Skosik = Skokić, Raidasik = Radišić ?, Marianouich = Marijanović

  3. Milorad Bogdanović

    Šta slave, ili slavili, Lemići iz Kosinja?