Poreklo prezimena, selo Kožuar (Ub)

2. jul 2012.

komentara: 16

Sela opštine Ub, Kožuhar, do nedavno Kožuar a od 2007. godine Kožur. Izvodi iz knjige Ljubomira Ljube Pavlovića „Antropogeografija valjevske Tamnave“

Kožuhar, Kožuar-Kožur je na Vukodraži, na zapad od Banjana, neravno, ali ne i brdovito selo, razdeljeno nepresušnom rečicom Kožuharicom na dva pooveća dela. Kuće su pri vrhu rečice po plećima i stranama seoskih brda i razređena u dva velika džemata: Gajiće s leve strane rečice i Brdarske s desne strane rečice.

Dodirna zona ravni i Pljoštare je najbogatiji tamnavski kraj s vodom. Celom linijom, pošav od Kožuhara, pa sve do Kolubare, na svakom koraku, ima po jedan jak izvor, koji je bogat vodom i stalno u Pljoštaru preko cele godine, otiče u jednu ili više bara.

Imena sela koja opominju na ranija naselja i ljudske tvorevine je, između ostalih, i Kožuhar.

Stara groblja poznata su pod ovim osobnim imenima: Bobije, Umke, i Staro Groblje. Bobija i Umki ima u svakom selu, a kao osobna imena su Bobije u: Dokmiru, Kršnoj Glavi, KOŽUHARU, Družetiću i Tularima.

Selo, koja su nastala kao zaseoci od drugih sela pre 200 (sada 300) godina je, između ostalih i Kožuhar koji je raselica sela Vukona.

 

Poreklo familija-prezimena sela Kožuhar-Kožuar-Kožur

Prezime – kada su doseljeni – odakle su doseljeni – krsna slava – napomena:

Brdarevići* (Brdarski), prva polovina 18. veka, Makedonija, 63 kuće, Alimpijevdan.
*Brdarsku su porodicu osnovali Stojša i Ostoja Brdarski, rođena braća, doseljeni kao majstori strugari. Iz njihove je porodice tamnavski knez Vićentije Brdarević iz 1827. godine (Putešstvetije 2/65).

-Gajići 1, druga polovina 18. veka, Miličinica u Podgorini, Nikoljdan.

-Gajići 2, posle 1827. godine, Crniljevo u Podgorini, Đurđic.

-Damnjanovići, posle 1827. godine, Stublenica u okolini, Miholjdan.

-Kazimirovići, posle 1827. godine, Grabovac u Sremu, Sv. Vasilije.

-Lukići, druga polovina 18. veka, Debrc u Posavini, Jovanjdan.

-Maksimovići, posle 1827. godine, obližnji Kalinovac, Aranđelovdan, od tamošnjih Jurišića uljez u Kurjačiće.

-Mitrovići, posle 1827. godine, Jazovik u Posavini, Nikoljdan.

-Radovanovići, posle 1827. godine, Tikveš u Makedoniji, Nikoljdan.

-Stanojevići, posle 1827. godine, Vragočanica u Podgorini, Nikoljdan.

-Stevanovići, posle 1827. godine, Krnić u Posavini, sveštenička porodica.

 

U oblasti je 1050 ciganskih-romskih kuća, razdeljenih u 50 sela. U selima: Zvečkoj, Banjanima, Vrelu, Grabovcu, KOŽUHARU, Dokmiru, Jabučju, Trliću, Tvrdojevcu i Urovcima ima ih na dva ili više mesta. Zaseoci naseljeni Ciganima-Romima, imaju svoje zasebne atare, osobnog su tipa, sa zasebnima međama i međnicima, kao: Iverić u Banjanima, Pesak u Drenu, Dubrava u Grabovcu i Stublinama, Posovo u Goloj Glavi, Cajinovac u Kožuharu, Dubrava u Jabučju, Rukladama i Rubribrezi, Bujovica u Pambukovici, Bogdanovica (sada zasebno selo, op. Milodan) u Takovu, Urovački u Urovcima itd.

Makedonci i Šopovi slični su i nikoga nije teško ispitati kao njih, jeru se bitno izmenuli i svoje karakterne etničke osobine pogubili samo ako su se ranije doselili.

Kod Kožuharaca Makedonaca ističe se lepota tela, srednji rast, skromnost i neobična vrednoća. Na svakom poslu su vredni, čestiti i izdržljivi, pa su s toga, pouzdano se može misliti, onako mirni i uredni. Ne primaju lako novačenja i ne upliću se ni u kakve kombinacije, a prema vlastima su poslušni. U vlasti su tačni i savesni, i uvek smatrani kao odlični predstavnici.

 

IZVOR: Ljubomir Ljuba Pavlović „Antropogeografija valjevske Tamnave“, izdanje 1912. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. Nikola

    ima li ista za Markovic-e?
    da li su se oni kasnije doselili ili sta?

  2. Sarko

    Milodane izostavio si familiju Brdarevic (63., kuca), rodjena braca Stojsa i Ostoja doselili se iz Makedonije u prvoj polovini 18. veka. (Brdarevici su najstarija familija u Kozuaru). Iz njihove familije potice tamnavski knez Vicentije Brdarevic.

  3. Milan

    Nema Urosevica iz Kozuara , da li se zna odakle su oni dosli ?

  4. Sarko!
    “Milodane izostavio si familiju Brdarevic (63., kuca), rodjena braca Stojsa i Ostoja doselili se iz Makedonije u prvoj polovini 18. veka. (Brdarevici su najstarija familija u Kozuaru). Iz njihove familije potice tamnavski knez Vicentije Brdarevic.”

    Tačno! Ispravljam svoju grešku:
    Brdarevići* (Brdarski, prva polovina 18. veka, Makedonija, 63 kuće, Alimpijevdan.
    *Brdarsku su porodicu osnovali Stojša i Ostoja Brdarski, rođena braća, doseljeni kao majstori strugari. Iz njihove je porodice tamnavski knez Vićentije Brdarević iz 1827. godine (Putešstvetije 2/65). Izvinjavam se zbog ovog propusta.
    Nikola!
    Milan!
    Markovića (inače brojnih familija u ovoj oblasti) NEMA u Kožuaru. Kao ni Uroševića, kojih ima tri familije, u Brgulama, Milorcima i Goločelu. Tako nema ni Uroševića iz Nepričave, mojih rođaka.

    • jovo

      kako nema ne racunas rome?

    • Milena

      Urosevica ima,jedna ili dve familije koliko ja znam.Simice si izostavio takodje.Jedan deo Simica zivi u Kozuarskoj ‘Mali’ a jedan na granici Kozuara i Jazovnika,to je imanje mog dede,nekoliko livada nas deli od Kozuarske reke i starog mlina Filipovica(ja mislim da se tako zove),koji je srusen nazalost.A i mesto se mozda nekad zvalo Kozuhar,ali sada se ne zove Kozur,vec Kozuar.

    • Milan Urošević

      Postovani Milodane , ja vodim poreklo od Uroševića iz Kožuara i znam da ima 6 kuća .Znam da su tamo od početka 19. veka ali ne znam odakle su došli . Slave Đurđic . Sa poštovanjem Milan Urošević

  5. Aleksandar

    Koliko ja znam Brdarevići slave Mitrovdan,i sve familije koje slave Mitrovdan u kožuaru po mojim saznanjima vode poreklo od Brdarevića pa tako i Markovići za koje je pitao Nikola.Iz tog razloga ih nema u popisu familija iz 1912 godine jer se nalaze u popisane 63 kuće Brdarevića.Ukoliko grešim neka me neko ispravi.

  6. Stefsn

    Rsnisavljevici??poreklo iz kozuara,zamolio bih ako nije problem

  7. Stefan

    Izvinjavam se,ranisavljevic porodica je u pitanju

  8. sada

    a sta je sa katicima njih ima 60

  9. LEON

    ima li šta o Urbančić

  10. ...!

    Gde je bio taj Mlin u kozuaru ?

    • Milena

      U mom dvoristu 😂

    • Branko Urosevic

      To je bila vodenica na reci Vukodraz koja potiče iz Svileuve i uliva se u Savu kod sela Ušće blizu termoelektane N. TESLA 2, i prirodna je granica između Jazovnika, Krnica i Kozuara. Vlasnici vodenice su vrlo ugledna porodica Filipović iz Krnica.
      Nažalost postala je plen vremena.