Порекло презимена, село Врбештица (Штрпце, КиМ) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Врбештица, стање из 1939. године Врбештица је насељено место у општини Штрпце, смештено на надморској висини од 930 до 1050 метара.  У Порекло становништва села Врбештица, стање из 1939. године Врбештица је насељено место у општини Штрпце, смештено на надморској висини од 930 до 1050 метара.  У Rating:
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Врбештица (Штрпце, КиМ)

Порекло презимена, село Врбештица (Штрпце, КиМ)

Порекло становништва села Врбештица, стање из 1939. године

Врбештица је насељено место у општини Штрпце, смештено на надморској висини од 930 до 1050 метара.  У селу постоји православна црква Светог Илије и испосница светог Петра, која је од села удаљена 5 километара.

Будурићи (2 кућа., Св. Ђорђе Алимпије), староседеоци.

Бонтићи (4 кућа., Св. Ђорђе Алимпије) су непознате старине.

Костићи (4 кућа., Св. Никола) су непознате старине.

Радуњићи (15 кућа., Св. Петка), давнашњи досељеници из скопског краја.

Станисављевићи (19 кућа) и Бандулићи (3 кућа) дељеници Станисављевића, славе подједнако две славе: Св. Пречисту и Св. Илију). Досељени су око средине XVIII века од преко Дрима, из данашље северне Албаније.

Павлевићи (10 кућа) и Ивковићи (1 кућа), досељени заједно са Станисављевићима као три брата, те им је и слава иста.

Орлоћевићи (32 кућа., Св. Арханђео). Старином су од Гусиња у Црној Гори, одакле су од Албанаца пребегли у селу Букош у Метохији, одакле се један брат крајем XVIII века преселио овамо да избегне крвну освету одАлбанаца, а други брат остао тамо и прешао у ислам.

Борзановићи (9 кућа., Св. Никола). Досељен предак Борзан из Полошке области у почетку XIX века, када су му муслимани тамо одузели имање. (Борзан, Ђорђија, Станислав, Стаја 60 година.

ИЗВОР: „Насеља“ (др Атанасије Урошевић: Шарпланинска Жупа Сиринић), Википедија

 


Коментари (1)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top