Порекло презимена, село Сушиће (Штрпце, КиМ) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва по родовима у селу Сушиће, стање из 1938. године Српски род: Ракићи (11 кућа), Коцинци (9 кућа) и Марковци (11 кућа), сви са славом Св. Пан Порекло становништва по родовима у селу Сушиће, стање из 1938. године Српски род: Ракићи (11 кућа), Коцинци (9 кућа) и Марковци (11 кућа), сви са славом Св. Пан Rating:
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Сушиће (Штрпце, КиМ)

Порекло презимена, село Сушиће (Штрпце, КиМ)

Порекло становништва по родовима у селу Сушиће, стање из 1938. године

Српски род:

Ракићи (11 кућа), Коцинци (9 кућа) и Марковци (11 кућа), сви са славом Св. Панталејмона. Досељени су од Гусиња у Црној Гори крајем XVIII века. При досељењу су славили Св. Николу али како им је усред зиме, због снега и хладноће, нико из жупе није могао доћи на славу, пошто им је село високо на планини, то су, ускоро по досељењу, узели за славу дан Св. Пантелејмона.

Поисламљен и поарбанашен српски род:

Асановићи (5 кућа), староседеоци. Поисламили се око 1830. године. У ислам прешао предак Рака, који је потом назван Асан. Појасеви од поисламљивања су: Рака (Асан), Селман, Селим, Бајрам 60 година.

Арбанашки род:

Паљој (4 кућа). Досељени крајем XVIII века из северне Албаније, из фиса Круе Зи, на Косово у село Никодим, па почетком XIX века прешли у ово село.

ИЗВОР: „Насеља“ (др Атанасије Урошевић: Шарпланинска Жупа Сиринић)

 


Коментари (2)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top