Poreklo prezimena, selo Lepina (Lipljan) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Lepina, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ana Poreklo stanovništva sela Lepina, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ana Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Lepina (Lipljan)

Poreklo prezimena, selo Lepina (Lipljan)

Poreklo stanovništva sela Lepina, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Crkva sv. Pentelejmona u selu Lepina

Crkva sv. Pentelejmona u selu Lepina

Selo je u ravnici, pored same Sitnice, na njenoj desnoj strani. Sitnica plavi njive, pa u nabujalom stanju ulazi i u dvorišta Donje mahale.

Zbijenog je tipa. Deli se na Gornju mahalu, prema istoku, jer Sitnica pored sela teče u pravcu istok-zapad, i na Donju mahalu na zapadnoj strani.

Život sela izgleda nije prestajao za turske vladavine, jer u njemu ima rodova koji se smatraju za starince. Samo su ti starinci imali svoju zemlju, dok su doseljenici počifličavani. Čiflik je imao više gospodara.

Rodovi:

Rajkovići (6 k., Sv. Toma), starinci.

Živići (2 k., Sv. Nikola), starinci.

Babići (7 k., Sv. Jovan Milostivi). Doselili se na prelazu 18. u 19. vek iz Opteruše (Podrima), da se ne bi „poturčili“ kao što su to učinili njihovi „odeljaci“. Njihov rod u Badevu nosi prezime Šaltini.

Drmončići (2 k., Sv. Stefan). Preseljeni oko 1860. iz istoimenog roda u Livađu.

Rašići (1 k., Sv. Nikola). Preseljeni oko 1900. iz istoimenog roda u Dobrotinu.

Živković (1 k., Đurđic). Preseljen iz Kosina sredinom 18. veka.

Arbanaški rod je – Vlainja (3 k.), od fisa Škrelja. Doseljen je kao muhadžir iz Vlahinje (Toplica) 1887.

Cigani:

Bajramović (1 k.). Doselio se 1917. za čifčiju iz Sedlara u Drenici. – U selu je 1933. bilo još 6 kuća Cigana muslimana bezemljaša, koji se seljakaju po Kosovu.

Kao stanovnik ovog sela 1933. se računao i Đorđe Ukić, žandarm. Sa islama je na pravoslavlje prešao 1922. kad je u selu bio sluga. Rodom je bio iz V. Dobranje, a u islamu se zvao Mustafa.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 


Komentari (5)

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top