Poreklo prezimena, selo Donja Bitinja (Štrpce, KiM)

26. jun 2012.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donja Bitinja, stanje iz 1938. godine

Prvi pisani pomen o Bitinji je u otomanskom popisuiz 1455. godine. Selo je tada imalo 47 srpskih domaćinstava i dva pravoslavna popa. U selu postoje dve crkve: Crkva Svetog Teodora Tirona je podignuta odmah posle obnmove Pećke patrijaršije, 1557. godine i danas se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja,u sklopu spomeničke celine Crkve Sirinićke župe.

Crkva Svetog Dimitrija je podignuta početkom druge polovine XVI vek a.

Srpski rodovi:

Lazaroći (3 kuća, Mitrovdan), starosedeoci.

Krstići (2 kuća, Mitrovdan), starosedeoci.

Janićovići (2 kuća, Mitrovdan), starosedeoci.

Ivanovići ili Vlajinići (15 kuća, sv. Nikola). Kažu da potiču od nekog Vlaha, i to iz Rumunije, koji je kao siromah zalutao ovamo, pa se u ovom selu oženio i zaselio. Možda je to izvedeno po prezimenu njihovom, uvršteni su u rod nepoznate starine.

Boškovići (2 kuća, sv. Nikola), preseljeni iz Viče. Dalja starina nepoznata.

Stojkovići (2 kuća, Mitrovdan); preseljeni od roda Kostića u Vrbeštici. Dalja starina nepoznata. Pri preseljenju su promenili slavu, jer su u Vrbeštici slavili sv. Nikolu.

Simonovci (1 kuća, sv. Toma). Doseljeni iz Gusinja u Crnoj Gori oko sredine XVIII veka u Gornju Bitinju, a odatle oko 1820. godine preseljen ovde jedan od njihovih predaka kao domazet. Imaju rođake u Gornju Bitinju.

Albanski rod:

Matoš (11 kuća). Doseljeni iz Severne Albanije, iz fisa Sopa, najpre u skopski kraj, pa odatle u Elez Han kodKačanika, odakle su početkom XIX veka prešli u ovu župu u selo Koštanjevo, gde su neki od njihovih predaka ostali tu, a drugi se oko 1830. godine, preselili ovde.

IZVOR: “Naselja” (dr. A. Urošević: Šarplaninska Župa Sirinić

 

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.