Порекло презимена, село Доња Битиња (Штрпце, КиМ)

26. јуна 2012.

коментара: 0

Порекло становништва села Доња Битиња, стање из 1938. године

Први писани помен о Битињи је у отоманском пописуиз 1455. године. Село је тада имало 47 српских домаћинстава и два православна попа. У селу постоје две цркве: Црква Светог Теодора Тирона је подигнута одмах после обнмове Пећке патријаршије, 1557. године и данас се налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од изузетног значаја,у склопу споменичке целине Цркве Сиринићке жупе.

Црква Светог Димитрија је подигнута почетком друге половине XVI век а.

Српски родови:

Лазароћи (3 кућа, Митровдан), староседеоци.

Крстићи (2 кућа, Митровдан), староседеоци.

Јанићовићи (2 кућа, Митровдан), староседеоци.

Ивановићи или Влајинићи (15 кућа, св. Никола). Кажу да потичу од неког Влаха, и то из Румуније, који је као сиромах залутао овамо, па се у овом селу оженио и заселио. Можда је то изведено по презимену њиховом, уврштени су у род непознате старине.

Бошковићи (2 кућа, св. Никола), пресељени из Виче. Даља старина непозната.

Стојковићи (2 кућа, Митровдан); пресељени од рода Костића у Врбештици. Даља старина непозната. При пресељењу су променили славу, јер су у Врбештици славили св. Николу.

Симоновци (1 кућа, св. Тома). Досељени из Гусиња у Црној Гори око средине XVIII века у Горњу Битињу, а одатле око 1820. године пресељен овде један од њихових предака као домазет. Имају рођаке у Горњу Битињу.

Албански род:

Матош (11 кућа). Досељени из Северне Албаније, из фиса Сопа, најпре у скопски крај, па одатле у Елез Хан кодКачаника, одакле су почетком XIX века прешли у ову жупу у село Коштањево, где су неки од њихових предака остали ту, а други се око 1830. године, преселили овде.

ИЗВОР: “Насеља” (др. А. Урошевић: Шарпланинска Жупа Сиринић

 

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.