Да ли су у сродству ваљевски и козарачки Мирјанићи?

20. јун 2012.

коментара: 2

Презивам се Мирјанић. Живим у селу Ваљевска Лозница. Ту смо били већ 1839. године, по црквеним књигама. Славимо Ђурђевдан као и Мирјанићи из Турјака са Козаре.

Можете ли ми рећи нешто о овом презимену, када и одакле смо досељени, имамо ли родбинске везе са Мирјанићима из Босне, итд… Или ми реците неке смернице како да сам истрађим порекло своје фамилије?

Велики поздрав!

Душан Мирјанић

Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Katarina

    Po podacima iz knjige Kolubara i Podgorina, Ljubomira Pavlovića ((možete je naći u valjevskoj biblioteci )izdanje je 1907-e godine,mislim))”….Stari Raonić, pradeda današnjih, uzeo je svojoj ćerci u kuću, nekakvo Osaćanče i od njega su današnji Mirjanići. Slave Svetog Djurdja”
    Inače, Raonići i Radići su najstarije porodice sela za koje se zna da su se doselile.
    Ako niste, obidjite valjevski arhiv, a kasnije možete i beogradski, ako imate vremena, osim crkvenih knjiga, u bg imate i spiskove haračkih glava,a i dosta knjiga koje Vam mogu biti od koristi, možda unazad idući, možete i doći do pravog prezimena, izvornog, onog koje je poneto iz Osata./Može se desiti, da je promenjeno dolaskom u kuću/ Inače, moja mama je iz Valjevske Loznice, od Lazarevića, a njena mama od Pantelića. Pozdrav.

  2. dusan

    Hvala na komentaru, Katarina. To za knjigu Lj. Pavlovica znam,ali znam i to da ti podaci nisu bazirani na dokumentima vec na usmenom predanju. Ono sto znam dokumentovano to su maticne knjige crkve rabrovicke.. Postoje od 1837 na ovamo,i vec tada je u Loznici bilo dosta Mirjanica, nekoliko porodica, po ucestalosti pojavljivanja u knjigama rodjenih, umrlih i vencanih, vise od Raonica.To dovodi u pitanje navode Lj. Pavlovica. Ostaje mi da u Arhivu Srbije pokusam da nadjem turske popise harackih glava valjevske nahije… Inace,neki od Pantelica su se zenili iz Mirjanica :)Pozdrav.