Pismo čitaoca: Poreklo deda Steve Bugarina

14. jun 2012.

komentara: 4

Poštovani,

Ja sam Marko Stojanović iz sela Stari Kostolac, okolina Požarevca, rođen 1989. u Požarevcu. Prezime Stojanović nose i moji otac Miroslav (1959) i deda Slavomir (1936). Dedin otac, Žarko Stojanović je, pretpostavljamo, rođen pod prezimenom Stojićević koje je nosio njegov otac, poreklom iz sela Biskuplje kod Velikog Gradišta. Žarko je bio ratno siroče, oba roditelja su mu poginuli u Prvom svetskom ratu, te je njegov deda Stevan Stojanović, preuzevši brigu o njemu i braći (Slavko i Borivoje Stojanović) svima nadenuo i svoje prezime.

Stevan Stojanović je došao u naš kraj iz Vitine, sa Kosova i Metohije. U kraju je bio poznat pod nadimkom Steva Bugarin. Niko ne zna razlog njegovog bega u Braničevski okrug niti poreklo prezimena i familije, pa ni njegovo samo poreklo. Nagađanja su da ima veze sa Bugarskom ili Crnom Gorom.

Krsna slava nam je Aranđelovdan. Stevan Stojanović je kao zet došao u našu porodičnu kuću u Starom Kostolcu i porodica i dalje živi na istom imanju.
Ukoliko se još uvek bavite ovom vrstom istraživanja molim za pomoć, svaka informacija bi nam bila jako značajna.

Unapred hvala,

Marko Stojanović

 

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Nebojsa

    Marko u tom kraju sam pronašao sledeće podatke o Stojanovićima i Stojićevićima :

    Veliko Laole – Stojanovići u Donjoj Mali iz Bugarske,slave Sv. Nikolu .

    Trnovče – Kršići iz Resave došli u Golubac,iz Golupca u Nakršku Reku,u Ranovac,a odatle preselili,jedni u Kamenovo,a drugi u Trnovče .Naselili se ovde pre 18. veka.
    Kršići su (Mitrovići 4 kuće,Mišići 6 kuća,Stojanovići 8 kuća,Stojićevići 5 kuća,Markovići 7 kuća). Ukupno ih ima 30 kuća,u Kosanićskoj Mali,Živkovićskoj Mali i Tenićskoj Mali,starinom su iz Resave .Slave Sv. Nikolu .

    U Kamenovu je najbrojnija porodica tada bila,porodica Stanka Stojićevića(15 duša).

    (Ljubomir Jovanović,Mlava,1903. godine)

  2. Sarko

    Stevan Stojanovic, poznat kao Steva Bugarin, mislim da nema nikakve veze sa Bugarskom kao ni sa Crnom Gorom. Potice od neke starosedelacke porodice iz okoline Vitine ili iz nekog drugog kraja sa Kosova. Posto je on sam dosao u Branicevski okrug prepostavljam da mu je bliza rodbina ostala da zivi u Vitini. Da je bio kolonista na Kosovu, ne verujem da bi se tako brzo zaboravilo poreklo, preneo bi sigurno predanje njegovim potomcima ili blizim srodnicima. Zato kazem da potice od stare porodice iz okoline Vitine. Bugarin je njemu bilo sto posto samo nadimak. Ranije je cesto lokalno stanovnistvo na primer doseljenike iz jugoistocne Srbije nazivalo Bugarcicima ili Bugarovicima iako su se doselili iz okoline Pirota, Babusnice ili nekog dr kraja, iako nisu imali nikakve veze sa Bugarskom. Doseljenici su bili prozvati kao Bugarcici i slicno zato sto su zamicali na mesavinu srpsko-bugarskog dijalekta, ima i jos nekoliko razloga zbog cega je to tako. Ima jedan starosedelacki rod Bugarci na Sari u Sirinickoj Zupi zabelezen je 1938 godine. (Neki predak isao je na pecalbu u Bugarskoj i tamo je ozenio Bugarku, doveo je u Sirinicu i lokalnog stanovnistvo po toj zeni Bugarki njegove potomce prozva Bugarcima). Tako je isto bilo i sa doseljenicima sa prostora Kosova i Metohije i okoline Novog Pazara-sjenicke kotline u svim ovim krajevima od kraja 17. veka poceli su da se naseljavaju Siptari i pod pritiskom i zulumima nametnuli su srpskom stanovnistvo njihova odela, nosnje, kape itd. Svaki Srbin u to vreme je morao da zna taj njihov siptarski dijalekt, da bi se bolje sporazumeo i kretao. Mnogi od tih doseljenika se sele u unutrasnjosti Srbije, Vojvodine, Bosne i dr. i budu prozvani od lokalnog stanovnistva Arnautovicima. Zato sto su se doseljavali iz kraja gde su i Siptari ziveli i zato sto su neki srpski doseljenici doseljavali u siptarska odela. (Zato je lokalno stanovnistvo neke srpske doseljenike nazivalo ili prozvalo Arnautovicima).

  3. Sarko

    Marko, navescu ti odakle je srpsko stanovnistvo iz sadasnjeg naselja opstine Vitine, bez kolonista, dakle radi se o starosedeocima i starim doseljenicima:

    Prema Atanasiju Urosevicu iz monografije Gornja Morava 1929. godine:

    Starosedelaca je bilo 214 kuca, neke su se porodice preseljavale u druga sela u vitinskoj opstini, ali su starinom iz okoline vitinska sela.

    Doseljenika iz danasnje Makedonije bilo je 74 kuca: 66 kuca poreklom sa Skopske Crnogorskih sela (Bresta i Brjest) i 8 kuca poreklom iz okoline Tetova i Debra.

    Iz sela Retkocera kod Medvedja (Jablanicki okrug) poreklom je 46 kuca svi su doseljeni iz Retkocera oko 1730 godine u selo Vrbovcu nadomak Vitine. (Kupili su celo selo od Turaka). A pre toga stari stanovnici Srbi zbog zuluma Turaka zapalili su selo i odselili su se u nepoznatom pravcu.

    Iz okolina Gnjilana bilo je 22 kuca.

    Sa Sare iz Sirinicke Zupe bilo je 19 kuca.

    Iz okoline Kacanika bilo je 11 kuca.

    Nepoznatog porekla bilo je 11 kuca.

    Iz severne Albanije i Ljume bilo je 10 kuca.

    Iz okoline Nisa bilo je 8 kuca.

    Iz okoline Kosovske Kamenice bilo je 5 kuca.

    Iz Bugarske bilo je 5 kuca, jedan rod slavi Sv. Jovan.

    Prilikom ispitivanja Kosovskih Srba 1929 – 1933 godine, akademik i profesor A. Urosevic je pronasao samo 3 roda sa 22 domacinstva poreklom iz Bugarske. (jedan rod u Zitinju kod Vitine, jedan rod u okolini Kosovog Polja i jos jedan nemogu trenutno da se setim mislim da je u okolini Pristine. Nema vise doseljenika iz Bugarske na Kosovu osim ovih koje sam ti nabrojao. Za Metohiju ne znam.

    Ako je tom Stevi Bugarinu ostala da zivi njegova rodbina u Vitini, onda on potice sigurno od starosedelaca ili od doseljenika koja sam ti naveo u gornjem tekstu.

    Ja ti mogu ispisati ako ti hoces sve rodove iz Vitinska sela koje slave Sv. Arhandjela i sve o njihovom poreklu i vremenu doseljavanja.

  4. Pera

    Zanima me ako imate neke informacije o Ivanovicima iz starog Kostolca? Arandjelovdan je slava,21.novembar