Порекло презимена Гајић

9. јуна 2012.

коментара: 85

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ГАЈИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Гајић (Видови)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Мт-Хаплогрупа тестираног: H2a1c

Порекло: Видовићи, Јасеница, Зворник, Република Српска

Један род са Васићима / Видовићима, Лазаревићима (Стевиним), Милошевићима, Ракановићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним) / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан / једна кућа Гајића у Видовићима приславља Јовањдан

Контакт: [email protected]
_________________________

Гајић (Гужвићи)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Главичорак, Бијељина, Република Српска / један род са Митровићима (Ђокини) из Главичорка

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Гајић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Бачевац, Шумадијска Колубара, Србија

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Гајић Колџић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Ликодра, Крупањ, Србија / старије презиме Колџић

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Гајић

Хаплогрупа: R1b род С

Порекло: Колубарски Лесковац, Степојевац, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Гајић је, као што пише  Велимир Михајловић у “Српском презименику”, веома фреквентно у целом подручју српског језика. Настало је од личног имена Гајо или Гаја.

__________________

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (85)

Одговорите

85 коментара

 1. Марко Г

  Оставићу свој мејл, нека се слободно јави сваки Гајић који слави Ђурђиц, одакле год да је, а нарочито из крајева око Јадра и Цера дошао у место у којем сада живи, јер верујем да сви Гајићи који славе Ђурђиц а живе у регији од Мачве до Београда имају истог претка.

  markogajicklupci.gmail.com

  У претходном коментару сам писао о ономе што поуздано знам са очеве стране, а то је до мог наврдеде Цвеје. Прадеда ми је умро кад сам имао 14 год, док ме ово није интересовало.. Сигурно је да бих могао да извучем златну информацију од њега ко му је био прадеда. Али имам тефтер пореза и харача из 1832, где наилазим на име Нинко које се спомињало у фамилији (јер стварно нико о њему не зна ништа сем имена). Овај Нинко је пописан као дете од 1 године, имао је два старија брата – Живко 4 г. и Обрад 2 г. а глава куће је Јефто Гајић 40 г. (значи да је рођен 1792). Поред Јефте Гајића, одмах до њега имају још две куће Гајића, и то је вероватно један брат и један брат од стрица, јер су главе у обе куће били људи са именом Недељко, први је имао 38 година и два сина, Јанка 3 г. и Ивана 2 , а други Недељко је имао 30 година и једног сина, Танасија од 3 године. Они су вероватно касније добијали још деце, треба да одем до архива да нађем тефтер из 1839, и ру бих свакако дошао до нових информација. Наиме Нинко је 1831. годиште, а Цвејо је 1868. и постоји основана сумња да је Нинко Цвејин отац, а мени курђел, што би значило да ми је Јефто Гајић (1792-????) аскурђел. Не узимам ова два колена здраво за готово док не ископам неку потврдну информацију, али је ово свакако доказ да су Гајићи разгранати, и долазило је до исељавања, тако да неко ко нађе порекло из Бадање а да је Гајић и слави Ђурђиц, нека се јави па да повежемо стабло, ако да Бог.

  • Obrad

   Zminjak,familija Gajic,takodje Djurdjic slavimo.

   • Марко Г

    Поздрав Обраде, по књизи Миливоја Васиљевића – Мачва, историја и становништво, Гајићи што славе Ђурђиц су досељени у Змињак у 18. веку из Д.Бадање, што значи да припадамо истом роду. А име Обрад се може пронаћи и у мојој грани током 19. века.

    Пошто су Гајићи, по истраживању рађеном почетком 20. века, у Бадању дошли почетком 18. века, онда је могуће да је грана која се одселила даље за Змињак само следећа генерација, односно нека од првих генерација потомака рођених у Бадањи. За Змињак се помиње Матија Гајић 1829, а у горепоменутој књизи је приказан детаљан поименични попис становништва из 1863/4, где у Змињаку има 5 кућа Гајића, и стоје имена свих укућана и године старости. Ако немате књигу, оставите ми имејл адресу па ћу Вам послати у пдф формату.

    Поздрав

  • Ivan Gajic

   Selo Zvezd(macvanski okrug), takodje slavimo Djurdjic.

   • Марко Г

    Одакле сте дошли у Звезд? Да видимо, ако је из Змињака или из Бадање онда смо рођаци. А може испасти и трећа солуција нека, за коју још не знамо.

 2. Marko Gajic

  Marko Gajic poreklo Krcevine kod Sipova. Slava Sveti Nikola. Ako ima neko od Gajica sa tog podrucja nek mi se javi 062223328

 3. Mladen

  Porodica Gajić u Somboru slavi slavu Sv. Ilija.
  Možete me kontaktirati putem email.

  [email protected]

 4. Стефан Гајић

  Поздрав! Моји Гајићи су из Отишића из Далмације. Волео бих ако ико икакве податке да ми јави? Прадеда ми се звао Крстан рођен 1911, нажалост ништа више не знам.

  емаил: [email protected]

 5. Стефан Гајић

  Ако неко има неке информације, нека се јави на : [email protected]

 6. Rg

  Gajici (brcko) slava sv ilija sv nikola

 7. Vlada Gajić

  Veliki pozdrav za sve naše prezimenjake Gajiće. Naša familija Gajića, slavimo (16.11. Đurđic) živimo u mestu Baroševac(opština Lazarevac, površinski kopovi uglja Kolubara). Kod nas u mestu ima dve familije Gajić. Jedni su došli iz susednog mesta koje se zove Bistrica. Međutim mi nemamo nikakve rodbinske veze sa njima osim zajedničkog prezimena i to što slavimo istu slavu. Pričao mi je pokojni deda malo o tome. Rekao je da je naše poreklo od Sjenice. Koliko je to tačno i merodavno stvarno ne znam. Interesuje me malo više to poreklo naše familije i tačniji podaci. Gde bih to mogao detaljnije da pronađem i proučim. Veliki pozdrav i hvala unapred.
  Vladica Gajić