Poreklo prezimena, selo Donja Bioča (Ilijaš, BiH)

8. juna 2012.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Donja Bioča, opština Ilijaš (danas Federacija BiH), stanje iz 1923. godine 

Marići (s k., Sv. Arhanđeo), starinom su iz Hercegovine ili Crne Gore. Ranije su se drukčije zvali, ali ne znaju kako. Boravili su i u Gornjoj Bioči, gde ih još ima.

Crnogorci (4 k., Sv. Nikola). Starinom iz Crne Gore, a ovamo su došli oko 1850. godine sa Marija, gde ih još ima.

Ždrale (3 k., Đurđevdan). Starinom Divljanovići; Ždralima su prozvani po očuhu, pošto im se mati bila preudala. Doselili se oko 1840. od Bileće u Hercegovini. Za ogranak Ždrala u Sarajevskom Polju zabeleženo je da su došli iz sela Banjana kod Bileće u Hercegovini.

Čabaci (1 k., Sv. Trifun). Ranije su se zvali Ognjanovićima. Čabacima su prozvani po dedi. Ima ih i u Sarajevskom Polju. Starinom su iz Banjana.

Pajkići (1 k., Sv. Jovan), starinom su iz Krajine, ima ih i u Ribarićima. Živeli u Luke odakle su prešli ovamo oko 1870. godine.

Maksimovići (3 k., Đurđevdan). Starinom su od Vladisavljevića od Trebinja u Hercegovini, odakle su se doselili na Velu oko 1710. godine, te ih i sad ima na Zeniku.

Jovićevići (2 k.,) su starinom Vrlješi i rod su sa Petrovićima i Dragićima u Ribarićima, starinom su iz Hercegovine.

Nogići (2 k., Đurđevdan), su bili u Šmerkovići. Jedan od njih Đorđe istuče “prije Švabe” neko muslimansko dete i uteče u Bioču, posle okupacije svi su prešli u Bioču. Zovu se i Kavazima, a sa materine strane im je došlo prezime Vogići. Starinom su iz Mračaja u Bosanskom Grahovu.

Groblje je na Javoru, i u njemu se sahranjuju Maksimovići i Jovićevići, te Bjeloši iz Gornje Bioče, i u novije vreme i Ždrale; ostali kopaju svoje mrtve u Gornjoj Bioči.

IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

 1. Sonja

  Poštovani,
  Molim vas da me iobjasnite znacenje oznake u zagradi uz naziv krsne slave.
  Marići (s k., Sv. Arhanđeo) ili Crnogorci (4 k., Sv. Nikola).

  Znači, s.k. ? 4k? 1k?

  Hvala unapred i srdačan pozdrav!

  P.S. još jedno pitanje, dali možete da me uputite gde mogu da nađem šablon za izradu rodoslova?