Порекло презимена, село Доња Биоча (Илијаш, БиХ)

8. јуна 2012.

коментара: 1

Порекло становништва села Доња Биоча, општина Илијаш (данас Федерација БиХ), стање из 1923. године 

Марићи (с к., Св. Арханђео), старином су из Херцеговине или Црне Горе. Раније су се друкчије звали, али не знају како. Боравили су и у Горњој Биочи, где их још има.

Црногорци (4 к., Св. Никола). Старином из Црне Горе, а овамо су дошли око 1850. године са Марија, где их још има.

Ждрале (3 к., Ђурђевдан). Старином Дивљановићи; Ждралима су прозвани по очуху, пошто им се мати била преудала. Доселили се око 1840. од Билеће у Херцеговини. За огранак Ждрала у Сарајевском Пољу забележено је да су дошли из села Бањана код Билеће у Херцеговини.

Чабаци (1 к., Св. Трифун). Раније су се звали Огњановићима. Чабацима су прозвани по деди. Има их и у Сарајевском Пољу. Старином су из Бањана.

Пајкићи (1 к., Св. Јован), старином су из Крајине, има их и у Рибарићима. Живели у Луке одакле су прешли овамо око 1870. године.

Максимовићи (3 к., Ђурђевдан). Старином су од Владисављевића од Требиња у Херцеговини, одакле су се доселили на Велу око 1710. године, те их и сад има на Зенику.

Јовићевићи (2 к.,) су старином Врљеши и род су са Петровићима и Драгићима у Рибарићима, старином су из Херцеговине.

Ногићи (2 к., Ђурђевдан), су били у Шмерковићи. Један од њих Ђорђе истуче “прије Швабе” неко муслиманско дете и утече у Биочу, после окупације сви су прешли у Биочу. Зову се и Кавазима, а са материне стране им је дошло презиме Вогићи. Старином су из Мрачаја у Босанском Грахову.

Гробље је на Јавору, и у њему се сахрањују Максимовићи и Јовићевићи, те Бјелоши из Горње Биоче, и у новије време и Ждрале; остали копају своје мртве у Горњој Биочи.

ИЗВОР: Приредио Александар Аксић Шарко

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

 1. Sonja

  Поштовани,
  Молим вас да ме иобјасните знаценје ознаке у загради уз назив крсне славе.
  Марићи (с к., Св. Арханђео) или Црногорци (4 к., Св. Никола).

  Значи, с.к. ? 4к? 1к?

  Хвала унапред и срдачан поздрав!

  П.С. још једно питање, дали можете да ме упутите где могу да нађем шаблон за израду родослова?