Poreklo prezimena, selo Riđane (Knin)

6. jun 2012.

komentara: 6

Poreklo stanovništva sela Riđane, stanje iz 1920. godine

Selo Riđane se deli na: Šarovac, Karanovac i Riđane, koji su po 1/2 sata, međusobno udaljeni. Ovo selo pripada selima Kosova Polja (dalmatinskog). Predanje narodno hoće, da su i ovo, kao i ostala sela kninskopoljska, naselili Srbi sa Kosova polja, u XV i XVI v., preko Bosne, a to ovaj narod potvrđuje i imenima voda i reka, koja ovde postoje. Oni vele: reke i vode, koje postoje i danas u Srbiji, kao Mala i Velika Kosovčica, Roksanda, Kosterovac, Karanovac, Ploča itd. Tako i Močilo, Malo vrelo, Sokolovača, Treštenovac i Grgor, sve su to imena, za koja kažu, da i danas na Kosovu postoje.

Tradicija kaže, da su, preko Kozjaka, ovamo došli iz Bosne, a u Bosnu iz Kosova, posle Kosovske bitke, ova plemena:

Trivunović, (20), slavili Petrovdan, a danas Časne verige;

Grubanić, (9), slave Nikoljdan;

Strinić, (1), slave Nikoljdan;

Radović, (2), slave Jovanjdan;

Bojić, (2), slave Stevanjdan;

Klasnić, (4), slave Nikoljdan i Stevanjdan;

Jovanović, (7), slave Lučindan;

Jović, (1), došli iz Drniša, starinom su Simići, slave Nikoljdan;

Tadić, (1), slave Nikoljdan;

Rapo, (4), slave Đurđevdan;

Crnogorac, (1), došli iz Polače nazad 60 godina, slave Stevanjdan;

Balić, (2), slave Jovanjdan;

Kovačević, (1), slave Jovanjdan;

Ćuk, (1), slave Nikoljdan;

Jablan, (2), slave Đurđevdan;

Milić, (1), došli od skora iz Biskupije, slave Đurđevdan.

Svega je u Riđanima 137 kuća (60 domova), a duša 370. Svi su Srbi, pravoslavne vere.

IZVOR: Kninska krajina (str. 49), prota Savo Nakićenović. Priredio Vojislav Ananić

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. VITOMIR RADOVIC

    Da li neko zna nešto o poreklu RADOVIĆA iz sela Riđane u Kninskoj Krajini?

  2. Pozdrav . Nije lipo to ča brišete komentare koji Vam ocito nisu po volji . Selo Riđane osnovali su moji preci , povlaceci se pred mrskim turcima ostavili su svoje mjesto Riđani u danasnjoj Crnoj Gori , nekoc mocnoj crvenoj Hrvatskoj – Duklji .
    Procitajte ljetopis popa Dukljanina .
    A da su Srbe turci dovodili na naša prastara podrucja , to zna i vecina Srba . Imali ste povlasten polozaj , isto kao i dio Hrvata pod turcima . Jedino je dio Hrvatske i Slovinske – danas Slovenija , ostali nepokoreni od turaka . Vas su nazalost 5oo godina gazili a nas raseljavali i prisiljavali da se branimo , sve dok ih se nije krenulo proganjati .
    Pozdrav od Riđana .

    • Jovica Krtinić

      Riđane, stvarno nije `lipo` ako vam je obrisan neki raniji komentar. Da smo znali da ste ovako duhoviti sigurno bi ga ostavili. Samo nastavite da nas zasmejavate 🙂

  3. Ridjani su starosjedioci stare Dalmatie , Aridini , Ardie , Ardijejci su bili rasprostranjeni od Liburnije do Doklee . Kelti su ih u 4 st . p Krista potisnuli na juznu stranu Neretve do Duklje. Risan – Agron – Teuta jedino poznato kraljevstvo starosjedilaca . Poslije gubitka ratova od Rimljana , povlace se u gore . Od tud i selo Ridjani van Boke Kotorske . Dakle od moreplovaca do brdjana , pa nizinaca … Hrvati i Srbi se spominju daleko poslije .

  4. Goran

    U Riđane u Kninskom polju kao i prema Benkovcu u 17veku došli su bratstva i porodice iz plemena Riđani iz Grahova kod Nikšića.Oni su polovinom 17veka pobegli od Turske agresije prema Mletačkoj i u Liku prema Austro Ugarima,dok su neke Riđane Turci prisilno odveli na Tromeđu i naselili uz granicu sa Mletačkom Dalmacijom na prostor koji su familije iz Riđana prozvali Bosansko Grahovo po mestu iz kojeg su došli na Tromeđu.Selo Riđane je dobilo ime po Plemenu Riđani iz Istočne Hercegovine.