Poreklo Mikija Jevremovića

23. maj 2012.

komentara: 4

ROĐEN: U Beogradu, 27. marta 1941.

RODITELJI: Otac Vidoje Jevremović, starinom iz sela Visoka smeštenog na obroncima Zlatibora, majka Angelina (devojački Blagojević), rođena u Beogradu, starinom iz Kraljeva.

KRSNA SLAVA: Đurđic (Jevremovići), Aranđelovdan (Blagojevići)

O PRECIMA: Moj otac je prvo bio šegrt, pa kalfa, da bi pred Drugi svetski rat imao svoju malu robnu kuću, tačnije – grosističku radnju. To su bile one radnje u kojima si mogao da kupiš sve – od igle do lokomotive. Moja majka je završila domaćinsku školu, što je s posebnim pijetetom pokazivala pred svaku slavu… Otac je rano ostao bez majke, kad mu je bilo svega tri godine. Umrla je 1911. od španske groznice, a zvala se Stanija. Moj deda po ocu se zavao Mileta, bio je zemljoradnik i živeo na Zlatiboru. Posle Drugog svetskog rata oduzeto mu je 20 hektara hrastove šume. Jevremovići su bili imućna porodica pre rata. Deda po majci se zvao Dragoš, a baka Paraskeva. Dragoš je bio mašinovođa, i zbog prirode posla znao je i po šest meseci da ne dolazi kući. Deda i baba po majci su živeli u Železničkoj koloniji u Kraljevu.

DEDA RATNIK: Deda Mileta je učestvovao u Balkanskim, i u oba svetska rata. Prošao je Krf, Solunski front i Kajmakčalan… Bio je nosilac Karađorđeve zvezde. Kada bih leti odlazio kod dede, on bi obavezno sa mnom išao na pecanje na Rzav, sve sa kamom o pojasu i dubokim cokulama, a onda bi mi predveče, kraj ognjišta pevao uz gusle i pričao o dogodovštinama iz rata. Jednom sam ga pitao: „Deda, zašto mi stalno pričaš o ratu i krvi?“, a on mi je odgovorio: „Vidiš, dijete moje, ja sam šest godina ratovao, a osamdeset godina sam čuvao ovce“. U to vreme ga nisam razumeo, a kasnije sam tek shvatio da je hteo da mi kaže da mu je osamdeset godina prošlo kao jedan dan, jer nije imao po čemu da ih zapamti. A, ono šest godina muke i ratovanja zapamtio je za ceo život! Ova njegova rečenica postala je moj životni kredo. Treba da se trudimo da zapamtimo svaki dan. Svaki je poseban i drugačiji po nečemu, pa makar to, ne daj Bože, bilo i po zlu. Inače kada je govorio o ratovanju, često je imao običaj da kaže: „Dijete, najveći krivac je bio onaj Vranž Depere“ (tako je zvao Franš Deperea), „Da nas on nije zaustavio, mi bismo Bugare oterali u Crno more“! A, kada je pričao o Krfu nikada ne bi preskočio da kaže: „Kad smo došli tamo na Krf, oni Englezi su nas terali da potpišemo u nekim papirima i pertlu ako dobijemo, a Francuzi su nam široke ruke sve davali“!

U SRODSTVU SA: Stric mi je bio Brana Jevremović, vrhovni javni tužilac u Titovo vreme.

O PREZIMENU: Znam samo da Jevremovići vuku korene iz Hercegovine.

ANEGDOTA: Rođen sam simboličnog datuma – 27. marta, 1941. godine u Beogradu. Na ulicama su bile demonstracije, a moja majka Angelina mi je kasnije pričala da sam neprestano plakao čitava 24 sata, i da su sve porodilje zaključile da ću jednog dana biti pevač. Ja sam na to, u šali, često dodavao da sam ja to, ustvari, na neki svoj način govorio: „Bolje rat, nego pakt“! Pošto je otac Vidoje u to vreme bio mobilisan, on nas je nepuna dva sata pre bombardovanja Beograda, 6. aprila izjutra, kao da je predosećao nešto, „na svoju ruku“, smestio u vojni voz i vratio u Požarevac… Tog jutra je bolnica u kojoj sam rođen bila srušena.

PORODICA: Iz braka sa Sonjom (Đorđević) ima ćerku Jelenu.

BIOGRAFIJA: Pevač zabavne muzike, koji je na vrhuncu popularnosti bio šezdesetih i sedamdesetih godina. Početak karijere obeležile su pesme: „Mama“, „Pijem“ i „Osamnaest žutih ruža“. Kasniji hitovi su bili: „Ako jednom vidiš Mariju“, „S kim si sada kad je tužno vreme“ i „Pesnikova gitara“. Noviji hitovi su: „Grkinja“, „Lihnida“ i „Neka toče staro vino“.

 IZVOR: Miki Jevremović za portal Poreklo, zabeležila novinarka Katarina Vuković

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Poreklo prezimena Jevremovic vodi od Jevrema Ojdanica,koji bese jedan od par brace po cijim imenima nastade par prezimena u ariljskom selu Visoka.Ojdanici se tu naselise krajem 18. i pocetkom 19. veka sa podrucja mesta Lubnice iz Crne Gore.Sto se tice dede Milete Jevremovica,zaista bese ucesnik 1.sv. rata, no u ratu bese zarobljen te kraj istog doceka u zarobljenistvu u Austriji.Po povratku ozeni se Ankom,udovicom iz Bele Reke no s njom nije imao dece.Mileta je imao dvojicu sinova iz prvog braka,Vidoja(Mikijev otac) i Milomira koji u 2.sv. ratu pade u zarobljenistvo i ostade po oslobodjenju da zivi u Nemackoj. “20 ha sume,brana jevremovic,solun,krf” i slicno su netacne informacije,potpuno nepoznate rodjacima i komsijama koji su zapamtili Miletu i duze godina ziveli s njim.

  2. zlatiborac

    Gore pomenuti Brane Jevremović, vrhovni javni tužilac u Titovo vreme, je Branko sin Dobrosava i Jele Jevremović iz Branežaca kod Čajetine.

  3. Predrag

    Mene zanima haplogrupa ljudi a ne odakle su, mogu da budu odakle oce, a haplogrupa ne mogu svaka da budi, mogu da budu iz bosne a da im je pravo poreklo kavkaz i haplogrupa j…