Poreklo stanovništva Sokobanje i okoline

20. maj 2012.

komentara: 2

Najstarije porodice u Sokobanji doseljene su:

Iz Zaglavka – okolina Knjaževca, Bele Balanke, Starog Vlaha – zapadne Srbije, Crne Reke, Golaka, okoline Pirota, Aleksinca i Niša; Iz Makedonije, Crne Gore, Bugarske, sa Kosova i iz okolnih sela i dr.

U Sokobanjskim selima ima malo starosedelaca, stanovništvo je preko 80 odsto doseljeno iz raznih krajeva od kraja 17. veka pa sve do kraja 19. veka.

Beli Potok:

– slave Sv. Nikolu, Sv. Vartolomeja, Sv. Petku, Sv. Tomu i dr. Stanovništvo je poreklom iz okoline Ražnja (danas susedne opštine), iz Crne Gore, okolnih sela i dr.

Blendija:

– slave Sv. Vračeve, Sv. Petku, Sv. Arhanđela, Sv. Stefana, Sv. Jovana, Sv. Nikolu i dr. Najstarije stanovništvo doseljeno je u drugoj polovini 18. veka sa Kosova, iz Zaglavika – okolina Knjaževca – Bele Palanke), Crne Reke – istočne Srbije, Krivog Vira i dr.

Bogdinac:

– slave Sv. Minu, Sv. Nikolu, Mitrovdan, Sv. Đorđa, Sv. Jovana i dr. Stanovništvo je doseljeno krajem 18. veka iz tadašnje Vlaške – verovatno iz jugoistočne Rumunije ili severoistočne Bugarske ili, pak, iz severoistočne Srbije; iz istočnog Kosova – oblast Binačka Morava – šira okolina Gnjilana), iz Bosne, Crne Reke, okoline Pirota, Smedereva, Podrinja (može biti iz zapadne Srbije ili iz istočne Bosne/RS) i dr.

Vrbovac:

– slave Sv. Đorđa, Sv. Luku, Sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je nepoznatog migracionog porekla i starinom iz Ćićevca, Svrljiga, Ražnja i dr.

Vrmdža:

– slave Sv. Đorđa, Sv. Jovana, Đurđevdan, Sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno sa Kosova, iz Krivog Vira (današnja opština Boljevac), okolnih naselja – Jošanice, Trgovišta, okoline Svrljiga i dr.

Dugo Polje:

– slave Sv. Đorđa, Sv. Petku, Sv. Jovana, Sv. Vartolomeja, Sv. Minu, Sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je poreklom iz Zaglavka, Crne Reke, okolnih sela, okoline Pirota, Svrljiga i dr.

Žučkovac:

– slave Sv. Petku, Sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je poreklom iz okoline Svrljiga, okolnih sela Vrmdže, Trgovišta i dr.

Jezero:

– slave Sv. Minu, Sv. Nikolu, Đurđevdan, Sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je starinom sa Kosova, okolnih sela i dr.

Jošanica:

– slave Sv. Đorđa, Mitrovdan, Sv. Luku, Sv. Nikolu, Sv. Jovana i dr. Danas je najveće selo u sokobanjskoj opštini. Stanovništvo je poreklom sa Kosova, iz Crne Gore, Crne Reke, iz Jablanice i Lukova (danas opština Boljevac), okoline Sjenice, Ražnja i dr.

Levovik:

– slave Sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je poreklom iz Hercegovine, iz okolnih sela i dr.

Milušinac:

– slave Sv. Đorđa, Sv. Arhanđela, Sv. Jovana, Sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starinom uglavnom iz Zaglavka – šira okolina Bele Palanke – Knjaževca, iz okoline Pirota i dr.

Mužinac:

– slave Sv. Arhanđela, Sv. Đorđa, Đurđevdan, Sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je poreklom iz okoline Sjenice, okolnih sela Šarbanovac, Trgovište i dr. iz okoline Ražnja, Crne Reke i dr.

Nikolinac:

– slave Sv. Jovana, Sv. Đorđa i dr. Stanovništvo je uglavnom nepoznatog migracionog porekla, i doseljeno iz Crne Reke, Ivanjice – zapadne Srbije, okoline Niša i dr.

Poružnica:

– slave Sv. Đorđa, Sv. Minu, Sv. Ignjatija, Sv. Arhanđela, Sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno iz Crne Reke, Ražnja, okoline Lapova, Aleksinca i dr.

Resnik:

– slave Sv. Jovana, Sv. Đorđa, Sv. Minu, Sv. Stefana, Sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno iz Zaglavka – okolina Knjaževca – Bele Palanke, okoline Svrljiga, Aleksinca i dr. Selo je poznato iz vremena Prvog srpskog ustanka kada je u njemu boravio srpski vožd Karađorđe radi organizovanja narodnog otpora.

Rujevica:

– slave Sv. Ignjatija, Mitrovdan, Sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno iz Raznja – Vitoševac, Praskovce, iz okolnih sela: Blendija, Vrbovac i dr. Crne Reke i dr.

Sesalac:

– slave Sv. Đorđa, Sv. Nikolu, Sv. Jovana i dr. Stanovništvo je doseljeno iz okolnih sela: Vrmdža i Trgovište i dr.

Trgovište:

– slave Sv. Đorđa, Sv. Lazara, Sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je doseljeno iz Zaglavka – okolina Knjaževca-Bele Palanke, iz Temnica (šira okolina današnjeg Varvarina) i dr.

Trubarevac:

– slave Sv. Jovana, Sv. Đorđa Alimpija, Sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno iz okolnih sela Beli Potok, Šarbanovac i dr., okoline Svrljiga, Bovna kod Aleksinca i drugih krajeva. Ima i Roma.

Cerovica:

– slave Sv. Vračeve, Sv. Nikolu, Sv. Jovana, Sv. Đorđa i dr. Stanovništvo je poreklom sa Kosova, iz Hercegovine, okoline Svrljiga i dr. Selo je osnovano između Prvog i Drugog srpskog ustanka.

Čitluk:

– slave  Sv. Ćirila, Sv. Đorđa Alimpija, Sv. Minu, Sv. Arhanđela, Sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno u prvoj deceniji 18. veka i kasnije iz (Zaglavka-okolina Bele Palanke-Knjaževca), iz Hercegovine, iz (Metohije-okoline Peći), iz okoline Pirota, Svrljiga i dr.

Šarbanovac:

– slave Sv. Arhanđela, Sv. Petku, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u prvim decenijama 18. veka iz Crne Gore, iz Makedonije – okoline Prilepa, početkom 19. veka iz Crne Reke, iz boljevačkih sela: Jablanica, Lukovo, Dobrujevac, Ilino i dr.

 IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Prema istraživanjima Petra S. Jovanovića s početka dvadesetog veka oko četrdeset posto stanovništva u Sesalcu je starosedelačko,dvadeset posto erskog porekla,nešto više od dvadeset posto pripada svim ostalim strijama(Timočko-Braničevska,Moravska,Šopsko-Zagorska),a nešto manje od dvadeset posto je došlo iz okolnih sela.

  2. U knjizi Petra Jovanovića, 1928 godine, pominje se da su tri porodice u Sokobanju doseljene iz Miqkovca, opština Niš. Mislim da se jedna porodica tada prezivala Đorđević (domaćin Rista Đorđević) a da je druga kuća bila Milisava Mitrovića, trgovca.
    Molio bih svakog ako nešto zna o tome da mi se javi.
    Slobodan Blagojević,
    [email protected]